Yeni Birlik Gazetesi
İstanbul
Parçalı bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Gündem YÖK gündeminde Radyasyon skandalı

YÖK gündeminde Radyasyon skandalı

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği’nde yaşanan radyasyon sızıntısı ve hurda cihazla ışın tedavisi skandalına ilişkin Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından hazırlanan disiplin soruşturması raporunu şubat ayı gündemine aldı.

YÖK yetkililerinden alınan bilgiye göre; 65 sayfalık soruşturma raporunun sonucunda kamu görevinden çıkarılması teklif edilen Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı eski Başkanı Prof. Dr. Melek Nur Yavuz ve Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı eski Sorumlu Fizikçisi Yrd. Doç. Dr. Yiğit Çeçen’le ilgili kararı Yükseköğretim Yüksek Disiplin Kurulu verecek.

ŞUBAT AYI GÜNDEMİNDE

Klinikte yaşanan olaylar serisiyle ilgili ön incelemenin tamamlandığı belirtilirken, Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri kamu görevinden çıkarılması istenen iki öğretim üyesi ile ilgili konunun şubat ayında yapılacak ilk toplantıda gündeme alınacağını ve kararın duyurulacağı vurgulandı.

BOZTOSUN CEZA ALMIŞTI

Dosyanın YÖK gündemine alınmasını değerlendiren AÜ yetkilileri, “Böyle kritik bir konunun hızlı biçimde gündeme alınması çok önemli. YÖK’ün kararı ile birlikte klinikte yürütülen diğer soruşturmalarda hızlanacak” dedi. Soruşturmada Nükleer Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi (NUBA) eski Müdürü Prof. Dr. İsmail Boztosun’a, kamu görevinden çıkarma cezasından sonraki en ağır yaptırım olan kademe ilerleme cezası verilmişti.

RAPORU DEKANLIK HAZIRLADI

Öte yandan, radyasyon sızıntısı ve hurda cihazla ışın tedavisi nedeniyle zarar gören hastaların tespitine yönelik başlatılan raporlama çalışması da tamamlandı. Tıp Fakültesi Dekanlığı’nda 3 farklı alanda görev yapan öğretim üyeleri tarafından hazırlanan rapordaki verilerin bilirkişi tarafından inceleneceği bilgisini veren Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü, süreçle ilgili hasta ve hasta yakınlarına da bilgi aktarımı yapıldığını kaydetti.

ADLİ MAKAMLARLA PAYLAŞILACAK

Başka bir kamu üniversitesinin ilgili bölümleri tarafından değerlendirilecek olan raporun Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’yla da paylaşılacağını kaydeden yetkililer, “Bilirkişinin değerlendirmesi sonucu ortaya çıkan yeni veriler ilgili makamlarla paylaşılarak adli soruşturmanın tamamlanmasına katkı sunulacak” dedi.

NE OLMUŞTU?

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi, Tıp Fakültesi Dekanlığı’nın Radyasyon Onkolojisi Kliniği’nde yürütülen ışınla kanser tedavisi uygulamalarına ilişkin başlattığı soruşturmayla sarsılmış, yüzlerce kanser hastasını ilgilendiren adli ve idari soruşturmanın sonucunda ise son yılların en büyük sağlık skandalı ortaya çıkmıştı. Soruşturma raporunda; kanser hastaları için kritik önem taşıyan ışın tedavilerinin hurda cihazlarla yapıldığı, güvenlik önlemi alınmadan yapılan izinsiz deneylerde foton, nötron sızıntısı yaşandığı vurgulanmıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *