Yeni Birlik Gazetesi
İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Sanal cüzdanlarda biriken paralara dikkat

Sanal cüzdanlarda biriken paralara dikkat

 Online alışveriş sitelerindeki bazı mobil uygulamalarda 'sanal cüzdan' olarak adlandırılan hesaplara yüklenen kalan paraların iade edilmediği ortaya çıktı. Bu uygulamalar, hesaptaki parayı alışveriş için kullanmak dışında iade seçeneği vermiyor. Bu durumda tüketicinin zor durumda kalmasıyla ilgili konuşan Tüketici Konfederasyonu Piyasa İzleme Komisyonu Başkanı Murat Bal, kalan paranın iade edilmesi gerektiğini belirterek, "Eğer tüketici harcama yapmıyorsa para banka hesaplarına geri gönderilmel
Gündem

 Online alışveriş sitelerindeki bazı mobil uygulamalarda 'sanal cüzdan' olarak adlandırılan hesaplara yüklenen kalan paraların iade edilmediği ortaya çıktı. Bu uygulamalar, hesaptaki parayı alışveriş için kullanmak dışında iade seçeneği vermiyor. Bu durumda tüketicinin zor durumda kalmasıyla ilgili konuşan Tüketici Konfederasyonu Piyasa İzleme Komisyonu Başkanı Murat Bal, kalan paranın iade edilmesi gerektiğini belirterek, "Eğer tüketici harcama yapmıyorsa para banka hesaplarına geri gönderilmel

Online alışveriş siteleri, tüketicilere sanal cüzdan uygulamasıyla, daha hızlı hizmet ve hediye kullanım avantajları sağlıyor. Tüketiciler de sanal cüzdanlara yükledikleri paralarla, hızlı alışverişi tercih ediyor. Ancak alışveriş için kullanılmayan ve sanal cüzdanda kalan bakiyelerin bazı uygulamalar tarafından para iadesi yapılmıyor. Uygulamanın müşteri temsilcileri ise para iadesi yapılmayacağını, kalan bakiyenin ürün alınarak kullanılabileceğini belirtiyor.

"YASAL BİR BOŞLUK VAR"

Tüketicilerin mobil uygulamalardaki sanal cüzdanlarda kalan parayı iade almak için girişimde bulunması gerektiğini belirten Tüketici Konfederasyonu Piyasa İzleme Komisyonu Başkanı Murat Bal, "İnternetten alışverişler ve ödemeler çok yoğun bir şekilde kullanılıyor. Burada yeni bir ödeme yöntemi çıktı. Bazı şirketler üzerinden bu uygulamalara para yüklemesi yapılarak ödeme yöntemini kullanıyor. Bunlar da firmalar ve bazı internet siteleri bu uygulamalara teşvik ediyorlar. Bu konuda dikkat edilmesi gereken şey, uygulamada bakiye kaldıysa ve harcama yapmıyorsa, mutlaka orada kalan parayı banka kartlarına geri göndermeleri gerekiyor" dedi. Bu konuda yasal bir boşluk da olduğunu belirten Bal, "Bir de kullanılmayan küçük miktarda paraların firmalar tarafından ne şekilde değerlendirildiğini bilmiyoruz. Şöyle düşünün, 10 bin kullanıcısı olan bir firma, her bir hesapta 3'er lira kalsa 30 bin lira yapıyor. Bu para firmalar tarafından o hesapta tutuluyor mu yoksa başka bir yerde kullanılıyor mu. Bununla da ilgili bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz Tüketiciler bakiye kaldığında küçük diye önemsemeyebiliyorlar ama birçok müşteriyle birlikte o firma açısından büyük bir meblağ haline gelebiliyor" dedi.

"İADE FORMU OLUŞTURDUM, 1,5 SENEDİR İADE ALAMADIM"

Kullandığı uygulamadaki sanal cüzdanında kalan bakiyesini 1,5 senedir alamadığını söyleyen Çağla Balcı, "Online alışveriş kullanıyorum, burada fazla para yükledim ama para iadesi olmadı. Talep oluşturup form gönderdim ama hala gönderilmedi. Sadece kıyafet giyim değil, yemekte de alamadım. Ufak bir para kalmıştı" dedi. Sanal cüzdanında iade alamadığı para olduğunu söyleyen Sefa Öztürk ise "Alışverişlerimi genelde online yapıyorum. Alışveriş yaptığımda genelde cüzi bir miktar kalıyor ve almak istiyorum ama genellikle alamıyorum. Burada kalan paralar oluyor ve geri alınırsa çok güzel olur" diye konuştu.

Ata Çoban ise "Uygulamada kalan paralar geri alınamıyor. Cüzdanda kalan 99 kuruşun mantığı, milyonlarca kişinin 1 kuruşunu, 2 kuruşunu aldıklarında aslında kullanılmayacak paralardan bütçe elde ediyorlar" ifadelerini kullandı. Melisa S.  "Cüzdan uygulamasında kalan paramın iade edilmemişti. Genellikle müşteri hizmetlerini arayınca veriyorlar, ama uzun sürüyor, bankaya göre değişiyor. Bazıları vermiyor. 5-10 lira olsa peşine düşmem ama fazla olunca uğraşırım almak için. İnternetten aldığımız için çok fazla çare ve seçenek bulunmuyor" dedi.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *