Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
12°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Düzce depreminin 25'nci yıl dönümünde 7 ilde deprem tatbikatı düzenlendi

Düzce depreminin 25'nci yıl dönümünde 7 ilde deprem tatbikatı düzenlendi

12 Kasım 1999 yılında yaşanan Düzce depreminin 25'inci yıl dönümünde Afet Eğitimi Günü olması nedeniyle 7 ilde kapsamlı olarak deprem tatbikatı düzenlendi. Gerçeği aratmayan tatbikatta çok sayıda ekip katıldı.

MUHABİR: Güray Varol
Okunma Süresi: 2 dk

AFAD Başkanlığı, 7 ilde geniş çaplı bir bölgesel deprem tatbikatı gerçekleştirdi. Senaryo gereği Bolu’nun Çamyayla köyü merkezli 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve Bolu’da 14 bin 544 bina yıkıldı. Tatbikat boyunca AFAD ve diğer arama kurtarma ekipleri, enkazda arama kurtarma çalışmaları yaptı. Bu tatbikatla, olası bir afette yapılacak çalışmaların nasıl koordine edileceği gözden geçirildi.

Senaryo gereği çadır kent kuruldu

Tatbikat senaryosu kapsamında, Bolu’da depremin yol açtığı kayıplar detaylandırıldı. Senaryoya göre Bolu’da 2 bin 516 kişi hayatını kaybetti, 4 bin 735 kişi ağır yaralandı, 111 bin 747 kişi ise barınma sorunu yaşadı. Tatbikatta yer alan “Bianca” isimli köpek enkaz alanında arama yaparken, Bolu 2’nci Komando Tugayı’na bağlı askerler de bölgeye çadır kent kurdu.

Düzce'de 1999 yılında meydana gelen depremin bir benzeri 7 ilde kapsamlı olarak yeniden tekrar edilerek tatbikat yapıldı

Bolu Valisi Aydın: “Tatbikat, Eksiklerimizi Görmemizi Sağladı”

Bolu Valisi Abdulaziz Aydın, tatbikata 9 ilden ekiplerin katıldığını ve çalışmaların koordinasyon açısından önemli bir deneyim sunduğunu belirtti. Vali Aydın, “Bu tatbikatla eksiklerimizi görme fırsatı bulduk. Allah korusun, olası bir afette nasıl hareket edeceğimizi, tüm kurumlarla koordinasyon içinde olmamız gerektiğini anladık. Belediye başkanlığımızdan garnizon komutanlığına, emniyet ve jandarma birimlerimize kadar tüm ekipler senaryo çerçevesinde çalışmalarını gözden geçirdi" dedi.

Yerli Üretim İHA “BAHA” Tatbikatta Kullanıldı

Tatbikat kapsamında, HAVELSAN’ın geliştirdiği BAHA Otonom Bulut Altı İHA kullanıldı. 6 saate kadar havada kalabilme özelliğine sahip yerli İHA ile bölgenin sürekli izlenmesi sağlandı. Vali Aydın, AFAD’ın teknik kapasitesine değinerek, “BAHA insansız hava araçları sayesinde zarar tespiti hızlı yapıldı. İki adet İHA bölgede görev aldı; biri benzinli, diğeri elektrikli. Bu İHA’lar, gece görüş ve termal ısı hassasiyeti olan kameralarla donatıldı. Yerli üretim olmaları gurur verici, afetlerde idarelerin kapasitelerini genişletecektir" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *