Yeni Birlik Gazetesi
İstanbul
Parçalı bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Arkeologlara 200 yıllık sürpriz not

Arkeologlara 200 yıllık sürpriz not

Kuzey Fransa’da bulunan Galya köyünün kalıntılarını inceleyen arkeologlar, küçük bir cam şişenin içinde 200 yıllık bir not buldu.

MUHABİR: Hediye Tarakçı

16 Eylül’de (pazartesi) Kuzey Fransa’nın Dieppe yakınlarındaki uçurum tepelerinde bulunan Galya köyünün kalıntılarını inceleyen gönüllü öğrenci ekibi, içinde küçük bir cam şişe olan toprak bir çömlek buldu.

Arkeoloji ekibinin başındaki Guillaume Blondel, içinde kokulu tuzların bulunduğu ve ‘kadınların boyunlarına taktığı şişelere benzeyen’ şişenin içine yerleştirilmiş rulo şeklinde bir not kağıdı olduğunu fark etti.

Blondel eseri dikkatlice çıkardıktan sonra notta yazanları okudu. 1825’ten kalan notta “Dieppe yerlisi, çeşitli entelektüel toplulukların üyesi olan PJ Féret, Ocak 1825’te burada kazılar yaptı. Cité de Limes veya Sezar’ın Kampı olarak bilinen bu geniş alanda araştırmalarını sürdürüyor” yazıyordu.

Notu bırakan Féret, yerel ileri gelenlerden biriydi ve belediye kayıtları onun 200 yıl önce burada ilk kazıları gerçekleştirdiğini doğruladı.

tarihten-gelen-200-yillik-mesaj-1.webp

Blondel o anları şöyle anlattı:

“Kesinlikle büyülü bir andı. Geçmişte burada kazılar yapıldığını biliyorduk ancak 200 yıl öncesine ait bu mesajı bulmak tamamen sürprizdi. Bazen marangozların evler inşa ederken geride bıraktıkları bu zaman kapsüllerini görürsünüz. Ancak arkeolojide bu çok nadirdir. Çoğu arkeolog, tüm işi yaptıkları için arkalarından kimsenin gelmeyeceğini düşünmeyi tercih eder.“

Acil kazı, Dieppe’nin hemen kuzeyindeki noktada yaşanan uçurum erozyonu nedeniyle yapılıyordu ve eski yerleşimin önemli bir kısmı çoktan yok oldu. Kazı çalışmalarında Galya dönemine ait çoğunluğu iki bin yıl öncesine ait çanak çömlek parçaları dahil çok sayıda eser ortaya çıkarıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *