Yeni Birlik Gazetesi
İstanbul
Az bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Galeriler Kültür Sanat Yüzyılların ardından gelen miras: Yunus Emre’nin en eski eseri ilk kez tanıtıldı!

Yüzyılların ardından gelen miras: Yunus Emre’nin en eski eseri ilk kez tanıtıldı!

Ankara'daki Resim ve Heykel Müzesi, Türk edebiyatının önemli isimlerinden Yunus Emre’nin eserlerinin tanıtıldığı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'un katılımıyla gerçekleştirilen lansmanda, Yunus Emre'nin "Risaletü'n-Nushiyye" ve Divan eserleri sergilendi. Bu etkinlik, sanat ve edebiyatın birleştiği tarihi bir anı temsil ediyor.

Yüzyılların ardından gelen miras: Yunus Emre’nin en eski eseri ilk kez tanıtıldı! 1

Ankara'da düzenlenen anlamlı bir etkinlikle, Türk düşünce tarihinin derinliklerinden gelen Yunus Emre'nin en eski eserleri kamuoyuyla buluştu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla gerçekleşen lansmanda, 1492 tarihli kıymetli nüshalar, Resim ve Heykel Müzesi'nin Türk Ocağı Salonu'nda tanıtıldı.

1 / 6
Yüzyılların ardından gelen miras: Yunus Emre’nin en eski eseri ilk kez tanıtıldı! 2

Türkiye’nin kültürel mirasına sahip çıkan yeni bir adım daha atıldı. Yunus Emre’nin 15. yüzyıldan bugüne ulaşan en eski yazmaları olan Risaletü’n-Nushiyye ve Divan eserleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncülüğünde tanıtıldı. Bakan Mehmet Nuri Ersoy, bu eserlerin sadece birer edebi miras değil, aynı zamanda Türk-İslam medeniyetinin evrensel mesajını taşıyan birer kültür meşalesi olduğunu vurguladı.

2 / 6
Yüzyılların ardından gelen miras: Yunus Emre’nin en eski eseri ilk kez tanıtıldı! 3

"Yunus Emre: Anadolu'nun Işık Saçan Bilgesi"

Konuşmasında Yunus Emre’yi, aşk, hikmet ve tasavvufla yoğrulmuş bir gönül ereni olarak tanımlayan Bakan Ersoy, “Sevelim, sevilelim, dünya kimseye kalmaz” dizelerinin evrensel bir barış çağrısı olduğunu ifade etti. Yunus’un diliyle kurulan gönül köprüsünün, bugün dahi insanlığı aydınlatmaya devam ettiğini belirtti.

3 / 6
Yüzyılların ardından gelen miras: Yunus Emre’nin en eski eseri ilk kez tanıtıldı! 4

Eserler, 1492’de Kahire’de Yazıldı: Bilinen En Eski Yunus Emre Nüshası

Tanıtımı yapılan eserlerin, Kahire’de 1492 yılında kaleme alındığı ve Vahitpaşa Yazma Eserler Kütüphanesi tarafından tescillendiği bilgisi paylaşıldı. İki ciltlik bu nadide eserde, Yunus Emre’nin meşhur mesnevisi Risaletü’n-Nushiyye ile 200'ü aşkın şiiri yer alıyor.

4 / 6
Yüzyılların ardından gelen miras: Yunus Emre’nin en eski eseri ilk kez tanıtıldı! 5

“Türkçenin En Saf Hâli Bu Satırlarda”

Bakan Ersoy, eserin sadece edebi değil, dilsel ve tarihsel bir belge niteliği taşıdığını, Oğuz Türkçesi’nin Anadolu dışında da etkili biçimde kullanıldığının altını çizdi. Dört yıl süren titiz bir çalışmayla Prof. Dr. Orhan Kemâl Tavukçuoğlu tarafından hazırlanan nüshanın, Yunus Emre’nin hayatına dair pek çok bilinmeyeni aydınlattığı ifade edildi.

5 / 6
Yüzyılların ardından gelen miras: Yunus Emre’nin en eski eseri ilk kez tanıtıldı! 6

“Geleceğe Taşınan Kültür Meşalesi”

“Bu eser, geçmişten bir yankı değil; geleceğe tutulan güçlü bir ışıktır.” diyen Bakan Ersoy, çalışmanın akademik dünyaya ve kültür camiasına önemli katkılar sunduğunu vurguladı. Son sayfalarda yer alan kapsamlı sözlük sayesinde Yunus Emre’nin düşünce dünyasına daha derinlemesine nüfuz edilebildiğini dile getirdi.

6 / 6
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *