Türkiye'nin yerli ve milli sanayisinde öncü kuruluşlarından Koç Kablo, 45 yıllık tecrübesiyle dünya pazarlarında adından söz ettirmeye devam ediyor. 100.000 metrekarelik dev üretim alanında 1200 çeşit kablo üretimi gerçekleştiren Koç Kablo, 2025 hedefini 60 milyon dolarlık ihracat olarak belirledi.
Koç Kablo Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Koç, “Geçtiğimiz yıl 35 bin ton üretim gerçekleştirdik. Bu yıl bu rakamı 45 bin tona çıkararak, 50’den fazla ülkeye 60 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Özellikle Afrika ve Ortadoğu başta olmak üzere, Balkanlar ve ABD dahil yeni pazarlara açılmayı planlıyoruz” dedi.
Yüksek Teknoloji, Yerli Üretim: 45 Yılda Dev Adımlar
Sadece 1000 metrekarelik alanda bakır üretimiyle başlayan serüvenin bugün 100.000 metrekarelik bir teknoloji üssüne dönüştüğünü vurgulayan İsmail Koç, “Yeni fabrika yatırımıyla üretim kapasitemizi ve ihracat oranımızı yüzde 40 artırdık. Bugün alçak gerilim grubunda 1200 farklı kablo üretimi ile küresel pazarda rekabet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Savaş Atıklarını Ekonomiye Kazandıracak
İsmail Koç, Türkiye’nin Suriye ve Ukrayna’nın yeniden inşasındaki stratejik rolüne de dikkat çekerek, “Ayda 1000 ton bakırı geri dönüştürebilecek altyapıya sahibiz. Bu bölgelerden gelen savaş hurdalarını geri dönüştürerek, hem ülke ekonomisine hem de çevreye katkı sağlayacağız” dedi.
Yangına Dayanıklı Kabloya Büyük Talep
Özellikle stratejik yapılarda ve konut projelerinde yangına dayanıklı kablolara olan ilgi hızla artıyor. Koç, “Hastane, devlet binaları ve veri merkezlerinde bu kablolar yoğun şekilde kullanılıyor. Irak’taki hastane projelerinden ciddi talepler alıyoruz” açıklamasında bulundu.
Güneş Enerjisiyle Üretim: 1.7 Milyon Dolarlık Yatırım
Yerli üretimi sürdürülebilir kılmak adına enerji bağımsızlığı hedefleyen Koç Kablo, güneş enerjisi yatırımıyla öne çıkıyor. 1.7 milyon dolarlık GES yatırımı ile tesislerinin tüm enerji ihtiyacını kendi karşılayan firma, çevre dostu üretim modeliyle örnek oluyor.