Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, İstanbul’da düzenlenen EUROMETAL Çelik Günü ve Yassı Çelik Konferansı’nda yaptığı sunumda, Türkiye’nin ekonomik görünümüne dair umut verici mesajlar verdi. “Türkiye’de Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası” başlıklı sunumunda konuşan Karahan, hükümetin kararlılıkla uyguladığı para politikalarının sonuç vermeye başladığını ifade etti.
Karahan, enflasyonla mücadelede önemli adımlar atıldığını belirterek, "Mal enflasyonunun ardından hizmet enflasyonundaki düşüş de belirginleşmektedir. Bu süreç, fiyat istikrarı hedefimize olan inancı pekiştirmektedir." değerlendirmesinde bulundu. Enflasyonun ana eğiliminde yılın ilk çeyreğine özgü geçici bir yükseliş gözlendiğini vurgulayan Karahan, maliyet baskılarının azaldığını ve enflasyon beklentilerinin düşüş yönünde şekillendiğini kaydetti.
“Ekonomide Toparlanma Güç Kazanıyor”
TCMB Başkanı, iktisadi faaliyetin dengelenmeye başladığını belirterek, üretim göstergelerinde toparlanmanınişaretlerinin görüldüğünü ifade etti. 2024 yılı itibarıyla talep kompozisyonunun daha dengeli bir görünüm sergilediğine dikkat çeken Karahan, iç talebin ılımlı ama dirençli bir seyir izlediğini vurguladı.
“Cari Açık Tarihi Düşük Seviyelerde”
Karahan, cari işlemler açığının tarihi düşük seviyelere gerilediğini, zayıf dış talebe rağmen Türkiye'nin ihracatta pazar payını artırmayı başardığını belirtti. Altın ve enerji hariç dış ticaret dengesinde sağlanan istikrar da dikkat çekici unsurlar arasında yer aldı.
Faiz Kararı ve Likidite Adımları
Karahan, TCMB Para Politikası Kurulu’nun son aldığı kararla gecelik borç verme faiz oranının %44’ten %46’ya çıkarıldığını, ancak politika faizinin %42,5’te sabit tutulduğunu hatırlattı. TL ve döviz likiditesine yönelik adımlar kapsamında bir hafta vadeli repo ihalelerine ara verildiğini, bunun yerine depo ihalelerinde vadelerin uzatıldığınıifade etti. Ayrıca 91 güne kadar vadeli likidite senetleri ihraç edildiğini ve TL uzlaşmalı vadeli döviz satış işlemlerine geçildiğini açıkladı.