Tarımın can damarı olan şeker pancarı üretimiyle Ladik’te hem ekonomik hem de sosyal dönüşüm hedefleniyor. Uzun yıllardır tam anlamıyla aktif olmayan pancar üretimi, yeniden bölge ekonomisinin lokomotifi olmaya hazırlanıyor.
💬 “Çiftçimizin Tarlası Fabrikadır, Altın Madenidir!”
Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özarslan, yapılan saha incelemelerinin ardından Ladik’in şeker oranı yüksek topraklara sahip olduğunu vurgulayarak, “Ladik’te pancar üretimini yeniden canlandıracağız. Genç çiftçilerimizi üretime teşvik ederek köyden kente göçü önleyeceğiz,” dedi.
Şu anda ancak 500 dekarlık alanda şeker pancarı ekiminin yapıldığı ilçede, 60 bin dekar sulanabilir arazi bulunduğuna dikkat çeken Özarslan, hedefin 15-20 bin dekara ulaşmak olduğunu kaydetti. Ladik Ziraat Odası’na kayıtlı 2.200 aktif çiftçi ile doğrudan iletişime geçilerek bu hedefe ulaşılacak.
🤝 Birlikten Güç Doğuyor
Ladik Kaymakamı Muhammet Özbalta ve Belediye Başkanı Adnan Topal’ın da destek verdiği projeye ASKON’un katkısı büyük. ASKON Şube Başkanı Ahmet Alp Doğru, Ladik'te yıllık 70 bin ton şeker pancarı üretimi ve 2 milyar liralık ekonomik getirinin hedeflendiğini belirterek, “Köy köy gezecek, çiftçimizin her bir tarlasını yeniden hayata döndüreceğiz. Her çiftçinin tarlası aslında bir fabrika,” ifadelerini kullandı.
🌱 Tarımda Milli Güç, Yerli Üretimle Büyüyor
Bu dev hamle, hem bölgesel kalkınmayı hızlandıracak hem de Türkiye’nin tarımsal üretimdeki yerli ve milli kapasitesine güç katacak. Şeker pancarı gibi stratejik bir üründe sözleşmeli üretim modelinin yaygınlaştırılması, çiftçiye güvence sağlarken ekonomiye de istikrar kazandıracak.