İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Eğitim Türkiye eğitimde sınıfta kaldı

Türkiye eğitimde sınıfta kaldı

OECD’nin raporuna göre Türkiye öğrenci başına harcamada 34’üncü sırada. Özelin eğitimdeki payında ilk sırada yer alan Türkiye kamunun payında ise son sırada

Okunma Süresi: 2 dk

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan bir rapor, Türkiye’nin eğitim alanında yatırım ve araştırma konularında sınıfta kaldığını ortaya koydu. Euronews’in aktardığına göre, OECD’nin 38 tam üyesi ile ortak üye ülkelerle ilgili hazırladığı eğitim raporu kamuoyuna açıklandı. Buna göre Türkiye, ilköğretimden yükseköğretim düzeyine kadar öğrenci başına yıllık harcamada OECD ülkeleri içinde son sıralarda kaldı. Mevcut verilere göre Türkiye, öğrenci başına ortalama 5 bin 743 dolarlık yıllık harcamayla 36 ülke içinde 34. sırada. OECD’de ortalama ise 11 bin 990 dolar. Rapora göre ilköğretimden yükseköğretim düzeyine kadar öğrencilerin masrafı, gayri safi yurt içi milli hasılasının sadece yüzde 5,2’sine denk geliyor. OECD’de yükseköğretimde araştırma ve geliştirme için öğrenci başına yıllık harcamada kişi başına 4 bin 678 dolar ile veri açıklayan 28 ülke içinde Türkiye 27. sırada.

 

Rapora ilişkin veriler paylaşıldı
Yine raporda Türkiye’de ilk ve orta dereceli okullardaki eğitim harcamalarında özel sektörün payının OECD ülkeleri içinde yüzde 25,1 olduğu ifade edildi. Türkiye bu alanda 36 ülke içinde ilk sırada yer aldı. İlk ve orta dereceli okullarda kamunun payı ise yüzde 74,8. Türkiye 36 ülke içinde son sırada. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise en son Aralık 2021’de eğitim harcamalarına ilişkin şu verileri paylaşmıştı:
Türkiye’de eğitim harcamaları yüzde 4,5 artarak 270,9 milyar TL oldu.
Eğitim harcamasının gayrisafi yurt içi hâsıla içindeki payı 2020’de yüzde 5,4.
Öğrenci başına yapılan eğitim harcaması 2020 yılında 12 bin 311 TL olarak gerçekleşti.
Öğrenci başına toplam eğitim harcaması bir önceki yıla göre yüzde 4,6 arttı.
Önceki beş yıllık dönemdeki eğitim harcamaları göstergelerine göre, 2020 yılı eğitim harcamalarında artışın en az olduğu yıl oldu.

 

Anaokuluna giden sayısı az
OECD raporunun bir diğer saptaması ise 3 ila 5 yaş grubu ilkokul öncesi anaokuluna giden çocuk sayısının Türkiye’de oldukça düşük olması. Bu yaş grubu çocukların yüzde 41’i anaokuluna kayıt yaptırılırken, OECD ülkeleri içinde ortalama oran yüzde 83.

HABER MERKEZİ

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *