Ukrayna'nın Bağımsızlık Günü'nde 100'den Fazla Asker Serbest Bırakıldı
Rusya ile Ukrayna arasında, Kiev yönetiminin Rusya'nın kapsamlı işgal girişiminden bu yana üçüncü kez kutladığı Bağımsızlık Günü'nde, önemli bir esir değişimi gerçekleştirildi. Taraflar, Cumartesi günü 100’ün üzerinde savaş esirini karşılıklı olarak serbest bıraktı.
Ukrayna tarafı, özgürlüğüne kavuşan 115 askerin çoğunun savaşın ilk dönemlerinde esir düşen askerlerden oluştuğunu duyurdu. Bunlar arasında, Mariupol’deki Azovstal demir-çelik tesislerinde Rus güçleri tarafından esir alınan yaklaşık 50 asker de bulunuyor.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, söz konusu esir takasının, Birleşik Arap Emirlikleri'nin arabuluculuğuyla gerçekleştiğini ve bu sürecin, Şubat 2022'deki geniş çaplı saldırının ardından gerçekleştirilen 55’inci takas olduğunu ifade etti. Zelenskiy paylaşımında, "Hepsini unutmadık. Sürekli izlerini sürüyoruz ve herkesi geri almak için tüm imkânlarımızı kullanıyoruz." dedi.
rusya'dan Açıklama: Kursk Bölgesinde Esir Alınan Askerler Serbest
Rusya Savunma Bakanlığı da Ukrayna tarafından serbest bırakılan 115 Rus askerinin, yaklaşık iki hafta önce Kursk bölgesine yönelik sürpriz saldırılar sırasında esir alındığını bildirdi. Bakanlık, askerlerin şu anda Belarus topraklarında olduklarını, ancak tedavi ve rehabilitasyon işlemleri için Rusya’ya sevk edileceklerini açıkladı.
Her iki taraf da savaş esiri sayılarına dair net bilgi paylaşmazken, bu tür takasların uzun süren diplomatik temaslar ve detaylı hazırlıklar sonrası mümkün olduğu ifade ediliyor.
Birleşmiş Milletler’in verilerine göre, Ukraynalı esirlerin gözaltı sürecinde tıbbi ihmale ve ciddi düzeyde kötü muameleye maruz kaldığı rapor edilirken, Rus askerlerinin de nakil süreçlerinde benzer durumlarla karşılaştığı yönünde münferit bildirimler bulunuyor.
Ocak ayında taraflar, yüzlerce askerin karşılıklı olarak serbest bırakıldığı en büyük esir takasını gerçekleştirmişti.
Herson, Yılan Adası ve Rus Bölgeleri Hedefte
Öte yandan, cephedeki hareketlilik sürüyor. Yerel kaynaklara göre, Rus ordusunun Ukrayna’nın güneyindeki Herson kentine yönelik bombardımanında iki sivil hayatını kaybetti, biri bebek olmak üzere dört kişi yaralandı.
Ukrayna Hava Kuvvetleri, ülkenin güney sahası üzerinde yedi insansız hava aracını etkisiz hale getirdiğini duyurdu. Ayrıca, Rusya’ya ait uzun menzilli bombardıman uçaklarının Yılan Adası yakınlarına dört seyir füzesiyle saldırı gerçekleştirdiği, Herson bölgesinin ise hava bombalarıyla hedef alındığı bildirildi.
Rusya tarafı da gece boyunca çeşitli bölgelerde Ukrayna’ya ait insansız hava araçlarının düşürüldüğünü açıkladı. Savunma Bakanlığı, Kursk ve Bryansk bölgeleri semalarında iki İHA’nın imha edildiğini duyurdu.
Voronezh Valisi Aleksandr Gusev, sınır hattındaki beş İHA’nın düşürüldüğünü ve iki kişinin yaralandığını belirtirken, Astra adlı haber platformu, bir mühimmat deposuna yönelik saldırının ardından yaşanan patlamaları gösteren görüntüler yayımladı. Videoların doğruluğu bağımsız kaynaklarca teyit edilemedi.
Belgorod Valisi Vyacheslav Gladkov da bölgelerinde düzenlenen bir İHA saldırısında iki kişinin yaralandığını, Bryansk bölgesinde ise herhangi bir can kaybının yaşanmadığını ifade etti.
Kursk Valisi Alexei Smirnov ise gece boyunca üç, sabah saatlerinde ise dört füzenin etkisiz hale getirildiğini bildirdi. Rusya Savunma Bakanlığı, Cumartesi sabahı bu iki bölgede ilave İHA'ların da düşürüldüğünü açıkladı.