Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, tarafların hazır olması halinde ABD ile nadir toprak elementlerine yatırım yapılmasını öngören anlaşmayı imzalamaya hazır olduklarını açıkladı.
ABD ile Maden Anlaşması Masada
Zelenskiy, Londra’da düzenlenen “Ukrayna” konulu liderler zirvesine katıldıktan sonra Stansted Havalimanı’nda basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu. ABD ile nadir toprak elementleri konusunda yapılacak anlaşmanın geleceğine dair sorulara yanıt veren Zelenskiy, anlaşmanın imzalanması için hazır olduklarını belirtti.
“Geçmişte ne olduysa onu devam ettirmek bizim politikamız. Biz yapıcıyız. Eğer maden anlaşmasını imzalamayı kabul ettiysek, imzalamaya hazırız. Masada olan anlaşma taraflar hazır olduğu takdirde imzalanacak.” ifadelerini kullandı.
Ukrayna-ABD İlişkileri Devam Edecek
Ukrayna Devlet Başkanı, ülkesinin ABD ile ilişkilerinin süreceğini belirterek, Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump ile yaşadığı gerginliğin Ukrayna’daki barış için olumlu ya da ek bir getirisi olduğunu dile getirdi.
“Bu gerginlik geçici. Gelecekte yapıcı görüşmeler yapılırsa olumlu sonuçlar alınabilir.” diyen Zelenskiy, Ukrayna’nın başarılı olmasının önemine vurgu yaptı.
“Ukrayna’nın başarısız olması sadece Putin’in başarısı anlamına gelmez. Aynı zamanda Avrupa ve ABD için de bir başarısızlık olur. Hepimiz Putin’in kazanmasının önüne geçmekle ilgileniyoruz.” diye ekledi.
NATO Üyeliği Karşılığında İstifa Sinyali
Zelenskiy, Ukrayna’nın NATO üyeliğine kabul edilmesi halinde istifa etmeye hazır olduğunu belirtti.
“NATO üyeliği için takas yapılabilirim. Bu durumda görevimi yerine getirdiğimi göstermiş olurum.” şeklinde konuşan Ukraynalı lider, bunun kolay bir süreç olmadığına da dikkat çekti.
“Seçim yapmak yeterli değil, benim seçime katılmamı engellemeniz gerekir ki bu daha zordur.” dedi.