Ateşkese Rağmen Devam Eden İsrail Tehditleri Bayram Sevincini Gölgeliyor
İsrail'in 8 Ekim 2023'ten bu yana Lübnan’ın güneyine yönelik yürüttüğü saldırılar, Ramazan Bayramı’na hüzünle giren bölge halkını derinden etkiledi. Şiddetli hava saldırılarının ardından yerle bir olan şehirler ve göç etmek zorunda kalan on binler, bayramı evlerinden uzakta, buruk bir şekilde karşılıyor.
İsrail ordusunun Eylül 2024’te başlattığı yoğun hava saldırıları, 27 Kasım’da devreye giren ateşkese rağmen zaman zaman devam ediyor. Bu saldırılar sonucunda 4 bini aşkın sivil hayatını kaybetti, 16 bini aşkın kişi ise yaralandı. Bir milyondan fazla insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Ateşkes sonrası dönemde bile, en az 100 kişi yaşamını yitirirken, 350’den fazla kişi yaralandı. Sınır hattına yakın bölgelerde güvenlik tehdidi hâlâ sürüyor.
“Bayram Hazırlıkları Yapamıyoruz, Çünkü Evimiz Yok”
Güney Lübnan’daki Şaba beldesinde fırın işleten Galam İsa, güvenlik risklerinden ötürü insanların evlerine dönemediğini belirtti. "Bayram hazırlıkları yok çünkü insanlar evlerinden uzak, belirsizlik içinde yaşıyor. Beyrut’a göç edenler geri dönmeye çekiniyor, çünkü İsrail saldırıları aralıklarla sürüyor," dedi.
İsa, az sayıda kalan bölge halkına hizmet vermek için fırınını açık tuttuğunu ancak ürün üretiminde temkinli davrandığını ifade etti: “Sipariş olmadan malzeme çıkarmıyorum. Elimde kalmasından korkuyorum.”
“İnsanlar Şehitlerini Toprağa Verdi, Bayram Sevinci Yaşanmıyor”
Ev hanımı Hayam Dakur ise saldırılarda kaybettikleri yakınlarının yasını tuttuklarını belirtti. “Burada bayramı kutlayan yok. İnsanlar hem maddi olarak hem de psikolojik olarak yıprandı. Şehitlerimiz var, evlerimiz yıkık, bayramı nasıl kutlayalım?” ifadeleriyle yaşanan acının derinliğine dikkat çekti.
“Hayır Kuruluşları Destek Sağlıyor Ama Yetersiz”
Bölgede lokanta işleten Mecdi Avvad da, özellikle Şaba beldesinde Ramazan ayı boyunca yapılan yardımlarla halka bir nebze destek olmaya çalıştıklarını aktardı. “Bayramda çocukların yüzünün güldüğünü görmek istiyoruz. Ancak yaşadığımız kriz çok büyük. Herkesin psikolojisi bozuk, iş yok, huzur yok," dedi.
Ekonomik Yıkım: Çarşılar Kapalı, Alım Gücü Bitmiş Durumda
Hasbaya beldesinde seyyar satıcılık yapan 70 yaşındaki Hüseyin Fayid, ekonomik darboğazın halk üzerindeki etkisini şöyle dile getirdi: “Evlerimiz yıkıldı, savaşın üzerinden aylar geçmesine rağmen toparlanamadık. Alım gücü yok denecek kadar az. Çarşı bir yıldır neredeyse tamamen kapalıydı.”