İdlib, Suriye'nin kuzeyindeki komşu illerden, özellikle Halep, Lazkiye ve Humus'tan gelen Suriyeliler için adeta bir sürpriz oldu. Bu illerde uzun yıllar rejim kontrolü altında yaşayan Suriyeliler, İdlib'e geldiklerinde, kentin modern altyapısı ve gelişmiş yaşam koşulları karşısında büyük bir şaşkınlık yaşadılar. 2015 yılından itibaren muhaliflerin denetimine giren İdlib, su, elektrik ve ulaşım gibi temel hizmetleri aksatmadan sunmaya devam ederek, halkın günlük yaşamını kolaylaştırıyor.
Son yıllarda inşa edilen alışveriş merkezleri (AVM'ler), geniş ürün çeşitleri ve uygun fiyatlarla bölgenin cazibe merkezi haline gelen İdlib, çevre illerden gelen ziyaretçilerin ilgisini hızla artırıyor. Hem alışveriş yapmak hem de kentin sunduğu modern yaşamı deneyimlemek isteyen Suriyeliler, İdlib’i sıkça tercih ediyor. İdlib, rejimden kurtarılan bölgelerde yaşayanlar için, gelişen ekonomisi ve sunduğu fırsatlar ile önemli bir buluşma noktası oldu.
Suriye’deki Baas rejiminin çökmesinin ardından, yeni yönetimin önemli kadroları arasında yer alan bazı idareciler, kamu hizmetlerini yöneten sivil yönetimden Şam’a geçmişti.
"Meğerse Özgürlüğü Kısıtlananlar Bizlermişiz"
Hama şehrinden gelen Muhammed Hurani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İdlib’deki altyapının sağlamlığı, ulaşım kolaylığı ve düzenin sağladığı rahatlık nedeniyle duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Hurani, "Esed rejimi varken, burada yaşam çok iyi diye düşünüyorduk. Ama İdlib’e geldiğimde her şeyin burada mevcut olduğunu gördüm." diyerek, İdlib'in kendisi için büyük bir sürpriz olduğunu belirtti. Esed rejimi tarafından "terörist bölgesi" olarak nitelendirilen İdlib'in, Hurani'nin gözünde ne kadar farklı bir yer olduğunu ifade etti.
Halepli İbrahim Fellaha da rejim zamanında İdlib'in sürekli bombalanan ve özgürlüklerin kısıtlı olduğu bir yer olarak tanıtıldığını, ancak oraya geldikten sonra bu algısının tamamen değiştiğini aktardı. Fellaha, "Meğerse özgürlüğü kısıtlananlar bizlermişiz. Burada alışveriş merkezleri, ekonomi ve yaşam şartları çok farklı. Bizim bölgelerimizde böyle şeyler yoktu" dedi.
Halep'ten gelen Revaa Ebu Bekir ise İdlib'in, Sermede ve Dana ilçelerine yaptığı ziyaretlerle, Halep'e kıyasla ne kadar gelişmiş olduğunu gözlemlediğini belirtti. Ebu Bekir, "İdlib’deki ekonomi, gelişen altyapı gerçekten takdire şayan. Burada yaşadığım 'sürekli bombalanan bölge' izlenimini kesinlikle yansıtmıyor" diyerek, İdlib'in kendisini şaşırttığını ifade etti. Suriye’nin özgürleşmesinde büyük payı olanlardan Halep’teki altyapı sorunlarına dikkat çeken Ebu Bekir, "Elektrik hizmetlerinin sağlanması gibi temel altyapı ihtiyaçlarımız hala çok sınırlı" dedi.
Lazkiye’den gelen Muhammed Mühsiye de, İdlib’e olan önyargısını ziyaretinden sonra değiştirdiğini, bu bölgenin yaşam koşulları bakımından kendi yaşadığı bölgeden çok daha ileri düzeyde olduğunu belirtti.
Halk, Ülkenin Geleceği İçin Umutlu
Parfüm mağazası yöneticisi Nurullah Necmi Seyyid, İdlib’de son 5 yılda iş, güvenlik ve altyapı yönünde büyük bir gelişim yaşandığını, devlet dairelerinin kimlik almak gibi işlemler için sundukları kolaylıkların oldukça rahatlatıcı olduğunu ifade etti. Seyyid, Suriye’nin birkaç yıl içinde daha müreffeh, güvenli ve emniyetli bir ülke olacağı konusunda oldukça umutlu olduğunu belirtti.
İdlibli Nasır Atto ise, Lübnan'dan döndükten sonra İdlib'in ne kadar geliştiğini gözlemlediğini ve buranın artık çok daha modern bir hale geldiğini aktardı.
İdlib, gelişmiş altyapısı, ekonomik fırsatları ve modern yaşamıyla, Suriye'nin geleceği adına önemli bir umut ışığı olmaya devam ediyor.