Paris Belediyesi, şehirde çevreci dönüşüm adına yeni bir referandum gerçekleştirdi. 2023'ten bu yana üçüncü kez sandık başına giden Parisliler, bu kez 500 cadde ve sokağın trafiğe kapatılması ve buraların yeşil alanlara dönüştürülmesi yönünde oy kullandı. Referandumdan “evet” çıkması durumunda Paris’in önemli bir kısmı motorlu araç trafiğine kapanmış olacak.
Belediye Başkanının 'Yeşil Paris' Vizyonu
2014’te göreve gelen Sosyalist Partili Belediye Başkanı Anne Hidalgo’nun liderliğinde, şehirde son yıllarda ulaşım ve çevre politikalarında köklü değişimler yaşanıyor. Özellikle 2020 sonrası dönemde 84 kilometrelik yeni bisiklet yolu inşa edildi, toplu taşıma teşvik edildi ve 10 bin araçlık park alanı şehir dokusundan çıkarıldı. Şimdi ise 500 caddenin trafiğe kapanmasıyla bir 10 bin park yeri daha kaldırılacak.
Bu alanlara 170 bin yeni ağacın dikilmesi planlanırken, Paris’in çevreci kimliği daha da güçlendirilecek. Ancak, her ne kadar bu hamleler yeşil dönüşüm adına atılsa da, Paris'te yeşil alan oranı hâlen yüzde 26 seviyesinde. Bu oran, Avrupa başkentleri ortalamasının oldukça gerisinde.
Toplum İkiye Bölündü
Referanduma destek veren çevre grupları ve vatandaşlar, araçsız bölgelerin daha huzurlu, sessiz ve sağlıklı olduğunu savunurken; karşı çıkanlar bu kararların şehir trafiğine çözüm getirmeyeceğini öne sürüyor. Daha önce alınan kararlarda da Parisliler scooter kullanımını yasaklamış, SUV araçlara park ücretlerinde üç kat artış getirmişti.
Fransa'nın gündemine oturan bu kararlar, şehir planlamasında radikal değişimlerin artık halk oylamalarıyla şekillendiğini ortaya koyuyor. Özellikle Avrupa’daki bazı çevre odaklı belediyecilik uygulamaları, uzun vadede ulaşım ve şehir düzeni üzerinde nasıl sonuçlar doğuracağı bakımından dikkatle takip ediliyor.