Hedef: IŞİD’in İkinci Adamı
ABD ve Irak İstihbarat birimlerinin ortak çalışmasıyla gerçekleştirilen operasyon, IŞİD’in küresel yapılanmasında ikinci sırada yer alan ve örgütün operasyon şefi olarak bilinen el-Rifai’yi hedef aldı. Enbar bölgesinde düzenlenen hava saldırısında, el-Rifai ile birlikte bir diğer IŞİD mensubunun da öldürüldüğü açıklandı.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamada, operasyonun Irak güvenlik güçleriyle tam işbirliği içinde yürütüldüğü vurgulanarak, “IŞİD’in Irak ve Suriye’de yeniden güç kazanmasını önlemek adına ortak mücadelemiz sürecektir” ifadelerine yer verildi.
Bölgesel Güvenlik İçin Kritik Adım
Irak topraklarında gerçekleştirilen bu operasyon, bölgedeki terörle mücadele çabalarının kararlılıkla sürdüğünü ve ABD ile Irak güvenlik güçlerinin işbirliğinin devam ettiğini gösteriyor.
IŞİD, son yıllarda etkinliğini kaybetmiş olsa da, özellikle Irak’ın batısında hücre yapılanmaları ve terör saldırılarıyla varlık göstermeye devam ediyor. Güvenlik kaynakları, el-Rifai’nin öldürülmesinin örgüt için büyük bir darbe olduğunu ve operasyonun IŞİD’in saha faaliyetlerini ciddi ölçüde zayıflatacağını belirtiyor.
Koalisyonun Mücadelesi Sürüyor
ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon, Irak ve Suriye'deki IŞİD unsurlarına yönelik operasyonlarını aralıksız sürdürürken, Irak güvenlik güçleri de ülke genelinde terörle mücadelede kararlı adımlar atmaya devam ediyor.
Uzmanlar, bu son operasyonun bölgedeki güvenlik dinamiklerini önemli ölçüde değiştirebileceğini ve IŞİD’in yeniden toparlanma çabalarına büyük darbe vurabileceğini değerlendiriyor.