Ekonomi

Dolar ve altın alacaklar dikkat! Gözler bu verilerde...

Altın, dolar ve euro fiyatları küresel gelişmelerden yakından etkileniyor. Yatırım yapmak isteyenler için işte önümüzdeki hafta piyasaların odaklanacağı konular...

Abone Ol

Küresel piyasalar, Orta Doğu'daki artan gerginlikler ve ABD'de açıklanan ekonomik verilerin etkisiyle dalgalı bir seyir izlemeye devam ediyor. Önümüzdeki hafta ise tüm dikkatler, ABD’de açıklanacak enflasyon rakamlarına yöneldi.

DURGUNLUK ENDİŞESİ VAR

ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" yapabileceğine dair beklentiler sürerken, enflasyonun hedeflenen seviyelere düşeceğine olan güven de giderek artıyor. Ancak, devam eden resesyon endişeleri, piyasalardaki fiyatlamaların zorlaşmasındaki en büyük faktörlerden biri olmaya devam ediyor.

FED’İN ARAÇLARI DEVREYE GİREBİLİR

Fed Başkanı Jerome Powell, Ulusal İşletme Ekonomisi Derneği'nin yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinin genel olarak güçlü bir durumda olduğunu ve bu durumu korumak için Fed’in elindeki araçları kullanmaya hazır olduğunu belirtti. Powell, "Geleceğe baktığımızda, ekonomik koşullar beklentilere paralel olarak gelişirse, para politikasında daha nötr bir duruşa geçebiliriz, ancak önceden belirlenmiş bir yolda ilerlemiyoruz." dedi. Ayrıca, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin faiz oranlarını hızla düşürmek için acele etmediğini vurguladı.

ABD’DE YENİ BİR TEHDİT

Öte yandan, ABD’nin doğu ve güney limanlarında çalışan işçilerin maaş artışı ve otomasyon konusunda işverenlerle yaşadıkları anlaşmazlıklar nedeniyle başlattıkları grev, tedarik zincirinde aksamalar yaşanabileceği endişesini artırdı. Ancak, işçilerin grevi, sendika ve işverenler arasında ücret konusunda sağlanan geçici anlaşma ile üç gün sonunda sona erdi.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, perakendeci ve üreticilerin, olası grev tehdidine karşı yaklaşık iki haftalık stok yaptığını, ancak grev süresinin uzaması durumunda tedarik zinciri sorunlarının fiyat artışlarına yol açabileceğini belirtti.

ORTA DOĞU'DAKİ GERGİNLİKLER

Diğer yandan, Orta Doğu’daki çatışmaların durumu ve küresel çapta enflasyonla mücadelenin resesyona yol açıp açmayacağı konusundaki belirsizlikler, risk iştahını baskılamaya devam ediyor. İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun İsrail’e balistik füze saldırısı düzenlediğini açıklaması ve İsrail’in misilleme yapacağına dair tehditleri, bölgede tansiyonun yüksek kalmasına yol açtı.

IMF Sözcüsü Julie Kozack, Orta Doğu’daki çatışmaların daha da tırmanmasının, bölge ve dünya ekonomisi üzerinde ciddi etkileri olabilecek riskleri ve belirsizlikleri artırdığına dikkat çekti.