Ekonomi

Aziz Yıldırım'dan yeni stat projesi: 60 bin kişilik olacak

Fenerbahçe Spor Kulübü'nde, 8-9 Haziran'da yapılacak olağan seçimli genel kurul öncesi başkan adayı Aziz Yıldırım, seçimi kazanmaları halinde Ülker Stadyumu'nun kapasitesinin iki kale arkasına 10 bin kişilik ekleme yapılarak 60 bine çıkarılacağını ifade etti. Düzenleme sonrası Real Madrid Stadı gibi akustiğin çok daha uygun hale geleceğini söyleyen Yıldırım, "Seyircinin bundan sonra karaborsaya gidip bilet almamasını da sağlayacağız." dedi.

Abone Ol

Kongre çalışmaları kapsamında ekonomi basını ile bir araya gelen Fenerbahçe Başkan Adayı Aziz Yıldırım, adaylık sürecindeki çalışmaları, stat projesi, bankalara olan borçlar, yeni teknik direktör ve projeleri hakkında açıklamalar yaptı. Son altı yılda bir çivinin dahi çakılmadığını söyleyen Yıldırım, “Bizim bıraktığımız bütün tesislerinde bakım onarım adı altında bile işlem yapmıyorlar, yapmak kolay bakmak daha zordur, zor olan kısımda yoklar." dedi.

Real Madrid Stadı gibi akustik

Sürekli borçlardan bahsedildiğini, kulübün varlıklarından söz edilmediğine dikkati çeken Yıldırım, seçimi kazanmaları halinde Ülker Stadyumu'nu yenileyeceklerini dile getirdi:

"Gelir gelmez yapacağımız ilk iş stat projesidir. 60 bin kişi kapasite olacak, kale arkaları 5'er biner artacak. Çatı 3 metre yukarı kalkacak. Maraton ve Fenerium'da tam sahanın görülememesi ortadan kalkacak. Stadın bütün dış cephesi çepeçevre yeniden kaplanacak. Aynı Real Madrid Stadı gibi, ses ve akustik içeride daha uygun hale gelecek. Bütün kombineleri yeniden düzenleyeceğiz. Seyircinin kapasiteden dolayı bundan sonra karaborsaya gidip bilet almamasını sağlayacağız. Derneklerin hepsinin şikâyeti var, 'Baskı yapılıyor' diye, bilet alma şekilleri ile alakalı istediklerini alamıyorlarmış onları düzenleyeceğiz. Stat içerisinde kale arkasındaki koltukları kaldıracağız, UEFA maçları hariç."

Yenileme maliyetine ilişkin olarak Aziz Yıldırım, şu anda üzerinde çalışıldığını, kısa sürede maliyetin ortaya çıkacağını 2-3 senede de maliyetini çıkartacağını söyledi. Stadın devletten kiralık olduğuna da vurgu yapan Yıldırım, "Kongre üyelerine soracağım, maliyeti bu kadar. Biz mi yapalım stadı yoksa bunu devletten mi isteyelim? Çünkü hep övünüyoruz, 'Stadı biz kendimiz yaptık' diye. O nedenle kongre üyelerine soracağım." dedi.

Stadın yıkılmadan yapılacağının da altının çizildiği konuşmada, maçlar oynanırken yapımın devam edeceği ve 2 senede işlerin tamamlanacağı vurgulandı.

Kulübün mali durumu

1998’de Fenerbahçe için, "1 metrekare malımız olsun 1 milyar borcumuz olsun" denildiğini söyleyen Aziz Yıldırım, görev süresince kulübe kattıklarına ilişkin bilgilendirme yaptı.

Kulübün mal varlığı ve mali durumuna ilişkin olarak da, Aziz Yıldırım'ın listesinde yer alan Murat Salar ve Önder Fırat da bilgilendirme yaptılar.

Salar, son 6 yılda yapılan şeyin bilançonun sağ tarafına bakmak olduğunu aktiflerden ise hiç söz edilmediğini söyledi.

Salar, "Kulüplerin artıracağı şey taraftar sayısıdır, bu arttıkça değeriniz de artar. Metropoll Araştırma'nın yayınladığı bir istatistiğe göre Temmuz 2020 yılında, ‘Takımınız hangisi?’ sorusuna, yüzde 25,6 Fenerbahçe, yüzde 26 Galatasaray cevabı alınmış. Bu genel durum. 18 yaş üzerine soruluyor, asıl tehlikeyse 18 yaş altında. Başkanımız çocuklar için bu sorumluluğu yükleniyor. Biz Galatasaray’dan daha yüksek taraftar grubuna sahipken, şimdi Galatasaray daha yüksek taraftar grubuna sahip." değerlendirmesinde bulundu.

Kulübün Türkiye çapında; İstanbul, Kayseri, Edirne ve Ankara'da 550 bin metrekare arsası olduğuna dikkati çekilirken, Aziz Yıldırım, "Geçen sene yaptığım toplantıda 500 milyon avronun üzerinde bir değerleme gösterildi bana. 'Satmak istiyorsanız ben alacağım' dedim. 'Borçla kulüp arasında fark varsa, ben ödeyeceğim' dedim. Borç tarafı fazla, mal azsa ödeyeceğimi taahhüt ettim, cevap gelmedi." dedi.

‘Murat Ülker’le konuştum’

Ülker’le beraber stadın yanındaki arsaya Emlak Konut ile proje geliştirdiklerini anlatan Yıldırım, 58 dönüm arsanın 38 dönümünün Ülker’e verildiğini anlatarak, “Yap-işlet-devret modeli ile proje yapıldı. Ülker bize salonu devrederken değerleme 230 milyon. Ülker dedi ki, ‘Ben bunu satarım ama daha fazla para kazanalım. Emlak Konut ile çalışma yaptık. Çalışmaya göre Emlak Konut buraya ofis ve evler yapacaktı. 50 odalı bir otel yapacaktı. Bir de kolej. Kolej ve oteli kulübe verecekler. 3 yıl içerisinde yapılan inşaattan 70 milyon avro Ülker alacak, 70 milyon da Fenerbahçe alacaktı. Gayri resmi, bir anlaşma yapılmadan 6 yerden izin alınması gerekirken Emlak Konut 5 yerden izin aldı. Ama 6 yılda hiçbir şey yapılmadı. Üç yıl içerisinde yapılmazsa arsa Ülker’e iade edilecekti. Yapılan bir protokol vardı, protokol haziran ayında bitiyor. Ben Murat Ülker ile konuştum, ne istiyorsan yaparsın dedi, o şekilde anlaştık. Orası yapılırsa, 70 milyon avroya yakın kulübe gelir olacak.” şeklinde konuştu.

Bankalar Birliği'ne olan borçla alakalı olarak da açıklamalarda bulunan Yıldırım, “Bankalara şu anda 3,5 milyar borç var, faiziyle 4 milyar. Bundan sonra faiz artacak. Bunu ortadan kaldırmak lazım, aksi halde her sene 2 milyara yakın borç eklenecek. Fenerbahçe bunu kaldıramaz. Bunu çözmek lazım. Bunun çözümü de arayı kapatmak. O da nasıl? 70 buradan geldi, benim bir de devletten satın aldığım kolej arsası var. Kayışdağı’nda 26 dönüm. Oraya koleji de yapacağız. Koleji yapamazsak, arsaya 2 milyar fiyat biçmişlerdi. Gerekirse satar, Ülker arazisinden gelen gelirle birleştirerek bankalara borcu 2 yıl içerisinde kapatırız.” ifadelerini kullandı.

Bankalara borcun düzenli ödenip ödenmediğine ilişkin bir soruya Yıldırım, asgari olan kısmın ödendiğini, yapılanmanın devam etiğini söyledi.

Aziz Yıldırım, 2018 yılında Forbes Dergisine, “Aziz’in Mucizesi” başlığı ile kapak olduğu da hatırlatarak, 612 milyon avro borçtan söz edildiğini oysa bıraktıkları borcun 420 milyon avro olduğunu belirtti.

‘ALTYAPIYI ÇOK ÖNEMSİYORUM’

Aziz Yıldırım, kulüplerinin borçlarının yükselmesinde yabancı transferinin büyük payı olduğu, altyapıdan yetişen futbolcuların ise kulüplerde oynama şansı bulamadığına ilişkin yöneltilen bir soruya, altyapıyı çok önemsediğinin altını çizerek, şunları söyledi:

“2018’de Gebze’deki arsayı almamızın nedeni orada alt yapıyı kuralımdı. Orada, 10 saha yapacaktık, projesini de yaptık. Belçika’dan bir kişi var, onu getirttim. O şahıs Belçika Milli Takımının bütün organizasyonunu yapan kişiydi, bize 2 gün bilgi verdi. 500 bin avro da yılda maaş verecektim. İfadesi, ‘Bana saha vereceksiniz, en azından 5 saha ile başlayacağız, on sahaya çıkacak. Ben de size 3 yıl sonra A Takımı’nda oynayacak futbolcu vereceğim.’ oldu. Böyle bir sisteme girecektik. Ama biz seçimi kaybettik. Sonrasında ben onu Federasyona önerdim. Başakşehir’e önerdim; ‘Böyle bir şahıs var, alın’ diye. Ama onlar da almadılar. Adam gitti Çin’e, Çin’in Federasyonunu organize etti. Şimdi tekrar Belçika’ya döndü.. Şimdi biz gelirsek ondan faydalanacağız, getireceğiz.”

‘HİÇBİR FUTBOLCUYU SATMAYACAĞIZ’

Mourinho konusuna da açıklık getiren Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

“Mourinho ile ilgili büyük rakamlar yok. Abartılan rakamlar da. Biz iş adamıyız, böyle rakamlar yok. Kulübe bir maliyet getirmeyecek. Fenerbahçe’ye gelen bir antrenör değerinde kulüp ödeyecek. Üstünü de biz ve sponsorlar ödeyecek. Onun için o problem değil. Ali Koç da Mourinho ile görüşmüş. Ben de kendisine söyledim, ‘Hangimiz seçilirsek seçilelim, Fenerbahçe’nin sana ihtiyacı var.’ dedim.”

Yıldırım, hiçbir futbolcuyu satmayacaklarını ancak kiralık olanların gideceğini de belirtti.