Ekonomi

Asgari ücret için ilginç öneri! Şehirlere göre...

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, İstanbul ile Anadolu'daki şehirler arasında ekonomik koşulların farklılık gösterdiğini belirterek 'bölgesel asgari ücret' önerisinde bulundu.

Abone Ol

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, yaklaşık 50 yıl önce terk edilen "bölgesel asgari ücret" uygulamasının yeniden gündeme alınması gerektiğini savundu.

Asmalı, özellikle Anadolu'daki geçim şartlarının ve kira maliyetlerinin daha uygun olduğu görüşüne dayanarak, bölgesel asgari ücret formülünü tekrar tartışmaya açan isimlerden biri oldu. Türkiye'de 1951-1974 yılları arasında uygulanan bu sistem, Bülent Ecevit’in başbakanlığı döneminde sona erdirilmişti.

Mahmut Asmalı, İstanbul ile Anadolu'daki yaşam koşullarının aynı olmadığını vurgulayarak, bölgesel asgari ücretin gerekliliğini dile getirdi.

50 YIL ÖNCE KALDIRILDI

Ekol TV’de Zeliha Saraç’ın sunduğu Gündem Programı'na katılan Asmalı, 50 yıl önce Anayasa Mahkemesi’nin “eşitsizlik” gerekçesiyle bölgesel asgari ücreti kaldırdığını hatırlattı.

Asmalı, Anadolu’da yaşam koşullarının daha elverişli olduğunu, kira fiyatlarının da daha düşük olduğunu belirterek, bölgesel asgari ücretin yeniden uygulanması gerektiğini söyledi.

'10 BİN LİRA KİRA FARKI VAR'

Asmalı, İstanbul ve Anadolu arasında kira farkının 10 bin lirayı bulduğuna dikkat çekerek, "Asgari ücretin üçte ikisine çalışmayı kabul edenler bile var" şeklinde konuştu.

Ancak Asmalı’nın önerdiği bölgesel asgari ücret uygulamasına sendikalar ve çalışma hayatı uzmanları karşı çıkıyor.