Vakıf Katılım web

SOYADI GÜNDEMİ

Şafak ORTAÇ 15 Tem 2024

Şafak ORTAÇ
Tüm Yazıları
Bu hafta tam da kadınların soyadlarını bırakın da hayatlarına bakın konulu bir yazı yazmayı düşünürken gündem ışık hızıyla değişti. Hep böyle oluyor aslında. Alışık olmamız gerek. Fakat bünye yine de olumsuz haberleri kaldırmıyor işte....

Kadının tek derdi soyadı mı dostlar! İnsanca yaşamak, eşit işe eşit maaş, en nihayetinde insanca yaşamasının önündeki engellerin kaldırılması. Kadının evlenmeden önceki soyadını kullanmak istemesi de hakkı ancak öyle başkaca sorunları var ki sıra soyadına gelemiyor. Misal geçen hafta İzmir’den gelen haber hepimizi sarstı. Öncesinde geliyorum diyen bir olay. İki arkadaş art arda yoğun yağış sonrası elektrik akımına kapılarak yaşamlarını yitirdi. Olayın olduğu yerle  ilgili önceden yapılan uyarılar hiçe sayılmış anlaşılan. İhmal ki ne ihmal! Bugün ilgili kurumların elbirliği ile onardıkları yer ne yazık ki iki genç insanın hayatına mal oldu. Böyle mi olmalıydı! Meteorolojiye göre bu hafta hem sıcaklık hem de 20 il için sağanak yağış uyarısı var. Siz siz olun kendi önleminizi alın. Zira kimi kurumlar önlem almak konusunda kör ve sağır taklidi yapıyor. Sorumluyu tespit edemiyoruz bir türlü! Kimin sorumluluğu deyince herkes topu birbirine atmakta pek mahir. Kadının soyadı meselesine gelinceye dek kadının yaşama hakkına yapılan saldırılar daha önemli diyecekken şimdi de hayvan severleri üzen bir yasal düzenleme Meclis'e geldi. Sahipsiz sokak hayvanlarından hastalığı bulunan ya da yasak olan türlerle ilgili ötenazi yapma hakkının tanındığı 17 maddelik kanun Meclis'te. Hayvan severler ise yasaya tepki göstermek için sokakta. Düzenlemede sahipsiz hayvan popülasyonunun kamu güvenliğine tehdit oluşturduğu durumlar için de aynı ötenazi hakkı söz konusu. En çok tepkiyi de bu  konu alıyor. Bakalım meclisteki görüşmeler sonrası yasa nasıl şekillenecek. 

Konu kadınların soyadlarını kullanabilmeleri ile ilgili düzenlemeye gelemiyor gördünüz işte. Aslında kadınların sosyal güvenceleri sanki soyadı meselesinin önünde gibi geliyor bana. Sosyal güvence diyorum ama sonra hemen aklıma artan şiddet olayları sonrası kadının yaşama hakkına yapılan saldırılar geliyor. Diyeceğim şu ki ülke gündemine bakarsak emekliler, asgari ücretlilerin beklentileri vs derken kadının soyadı konusu yine arada kaynıyor. Yeni düzenleme ne mi diyor? Kadınların evlendikten sonra evlenmeden önceki soyadlarını tek başına kullanamayacaklarını.