​ÖFKENİZİ KONTROL EDEBİLİYOR MUSUNUZ?

Esra TANRIVERDİ 09 Eki 2023

Esra TANRIVERDİ
Tüm Yazıları
Bu duygu genellikle bir tetikleyici olay veya durum sonucunda ortaya çıkar.

Öfke, insanlar için doğal bir duygu durumu ve zaman zaman herkesin yaşadığı bir deneyim. Ancak, öfkeyi doğru bir şekilde yönetmek ve kontrol etmek, kişisel ilişkilerin, sağlığın ve genel yaşam kalitesinin önemli bir parçası.

Bu duygu genellikle bir tetikleyici olay veya durum sonucunda ortaya çıkar. İlk adım, öfkenin neden kaynaklandığını anlamak. Stres, korku, hayal kırıklığı, çaresizlik gibi duygular, güçsüz hissettiğimiz, strese girdiğimiz, ruhsal olarak zorlandığımız durumlar, öfke duygusuna neden olur. İstediğine ulaşamama, engellenme, beklentilerinin karşılanmaması, yetersizlik duygusu, yalnızlık, itilmişlik, bir akım haksızlıklara veya saygısızlıklara maruz kalma, doğru anlaşılamadığını hissetme gibi durumlar öfkeyi ortaya çıkaran diğer durumlardır. Yine bazı ruhsal hastalıklar da öfkenin sebebi olabilir.

Öfke gayet insani bir duygudur, herkes yaşar. Uygun biçimde ifade edilmesi bazı bedensel semptomlardan ve ruhsal hastalıklardan korunmamız için önemlidir. Bastırılabilir, dönüştürülebilir. 

Uygun şekilde ifade edilemeyen öfke, baş ağrısı, hipertansiyon, sindirim sistemi yakınmaları, yaygın ağrılar, deri döküntüleri gibi bedensel semptomlara neden olabilir (dönüşebilir). Bu bedensel yakınmalar ile beraber, kaygı bozuklukları, depresyon, eleştirici tavırlar, pasif agresif davranışlar gibi pek çok farklı ruhsal belirtiler bulunabilir. 

Öfkeyi kontrol etmek, kişisel gelişimin önemli bir parçası. Farkındalık geliştirmek, derin nefes almak, iletişim becerilerini geliştirmek ve stresi yönetmek gibi teknikleri kullanarak öfkenizi etkili bir şekilde kontrol edebilirsiniz. 

Ayrıca öfkenizin gerçekten kontrolden çıktığını düşünüyorsanız, ilişkilerinizin ve hayatınızın önemli kısımlarını etkiliyorsa, öfkenizi daha iyi yönetmeyi öğrenmek için danışmanlık almayı düşünebilirsiniz. Bir terapist ile duygu, düşünce ve davranışlarınızı değiştirmek için çeşitli teknikler üzerinde çalışabilirsiniz.

Unutmayın ki, öfke yönetimi bir süreç gerektirir ve sabır ve çaba gerektirebilir, ancak bu becerileri geliştirmek kişisel ilişkilerinizi ve yaşam kalitenizi önemli ölçüde iyileştirebilir. Öfkeyi kontrol etmek mümkün ve öğrenilebilir bir beceridir.