Son Güncelleme: 11.12.2022 14:18

SABRIN EN 'İNCE' HALİ: KAT'I

Marmara Üniversitesi, Geleneksel Türk Sanatları ve Seramik bölümlerinde çift anadal mezunu olan Saliha Beyza Umurca, üniversite yıllarında tanıştığı kat’ı sanatını hayatının merkezine alarak çalışmalarını sürdürüyor.

Diğer bir ismi ‘ince kağıt oymacılığı’ olan kat’ı sanatına aslında küçük yaşlarında başladığını belirten Umurca: “Çocukluğumdan bu yana bulduğum dergilerdeki objeleri kesip defterlerime yapıştırarak oyunlar oynardım, bu ilgim hiçbir zaman kaybolmadı, sadece şekil değiştirdi.” dedi.

Üniversite yıllarında kat’ı sanatına ilgi duymaya başladığını ifade eden Umurca, bu eğitimin üniversitelerde olmaması sebebiyle çareyi özel eğitim almakta bulduğunu belirtti. Umurca, seramik bölümünde 3 boyutlu objelerle çalışmasının kendisine avantaj sağladığını belirterek: “Seramikte 3 boyutlu objelerle çalışmaya alışıktım, kat’ıda da kağıt yüzeyinin biraz daha dışına çıkmak bana aynı hisleri vermeye başladı.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının 2022 yılında düzenlediği yarışmaya kat’ı branşındaki bir eseriyle katıldığını aktaran Umurca; “Yarışmada başarı ödülü kazandım. Ödül beni bu sanata daha da çok bağlandı. Yarışmadaki eserim halen İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde sergileniyor.” şeklinde konuştu.

AA muhabirinin ‘İnce kağıt oymacılığı nedir?’ şeklindeki sorusuna Umurca şöyle cevap verdi: “İnce kağıt oymacılığı her şeyden önce sabır demek. Çok fazla emek isteyen bir sanat dalı. Yaptığım bazı eserlerin yapımı 1 yıldır devam ediyor. Gerçekten milimetrik olarak çalışıyorum. Kesimlerim çok çok küçük olabiliyor. Hatta bazen büyüteç kullanmam gerekebiliyor. Bu sanatı yaparken inanılmaz zevk alıyorum.”

Yaptığı işle ilgilenen sanatseverlerin sosyal medya üzerinden kendisi ile iletişime geçtiğini ve sordukları soruların hepsine cevap vermeye çalıştığını belirten Umurca, eserlerini internet üzerindeki bazı sitelerde satışa sunduğunu aktardı.