Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 26.04.2024 10:00 Güncelleme: 26.04.2024 12:19

Yurtdışı Erteleme Yurtiçi Bekleme modunda

Geçtiğimiz günlerde JPMorgan CEO'su Jamie Dimon, Amerikan ekonomisinin güçlü olmaya devam ettiğini ancak bir "stagflasyon" dönemine girebileceğini belirtmişti.
Yurtdışı Erteleme Yurtiçi Bekleme modunda

Geçtiğimiz günlerde JPMorgan CEO’su Jamie Dimon, Amerikan ekonomisinin güçlü olmaya devam ettiğini ancak bir “stagflasyon” dönemine girebileceğini belirtmişti. Dün ABD 1Ç24 büyüme verisinde yatırımcılar, enflasyonun hızlanmasına rağmen ABD ekonomisinin ilk çeyrekte yaklaşık iki yılın en yavaş temposunda büyüdüğünü gördüler. 2023 son çeyrekte ekonomi %3,4 büyümüştü, 2024 İlk çeyrekteki büyüme hızı %1,6 ile ABD merkez bankası yetkililerinin enflasyonist olmayan büyüme oranı olarak kabul ettiği %1,8'in altında gerçekleşti.Beklenenden daha yumuşak bir büyüme ve beklenenden daha yüksek bir enflasyonu ortaya çıkınca piyasalar da Fed'in Eylül ayından önce faiz indirimine gitmeyeceği yönündeki beklentiler güçlendi. ABD faiz görünümüne ilişkin daha fazla ipucu için şimdi odak noktası, Fed'in tercih ettiği enflasyon ölçüsü olan bugün açıklanacak olan Mart ayı çekirdek PCE fiyat endeksi verilerine dönmüş durumda.

TCMB’de dünkü faiz kararında bir sürpriz yapmadı, şahin duruşunu korudu ve politika faizini %50’de sabit bıraktı. Başkan Karahan’ın ABD’deki açıklamalarında koridorun efektif şekilde kullanılacağını bildirmesi ile bu durumda politika yapıcıların fon maliyetlerini artırmasına olanak sağlanmış olduğundan, politika faizinin değişmesini zaten beklemiyorduk. Karar ardından gelen bildirimde de parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, TL mevduat payının artırılması ve KKM'den TL mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla belirlenen koşulları sağlayan mevduat bankalarının TL mevduat ve KKM hesapları için KKM için tutulan zorunlu karşılıklara ödenebilecek faiz tavanı %25'ten %30'a ve 1-3 ay vadeli TL mevduat için tutulan zorunlu karşılıklara ödenebilecek faiz tavanı %36'dan %40'a yükseltildi. Bankaların Kredi maliyetini hafifletici etmenler olduğundan olumlu karşıladık. Merkez Bankası’nın kararlığının devam ettiğinden 2024 yılı için %43’lik enflasyon tahminimizde ve Yılın son çeyreğinde 500 baz puanlık faiz indirimi beklentimizi korumaya devam ediyoruz.

Japonya Merkez Bankası’da bu sabah faiz oranlarını sıfır civarında tuttu ve enflasyonun önümüzdeki üç yıl içinde %2 hedefinin yakınında kalacağını öngören yeni tahminler yayınlayarak, bu yılın sonlarında borçlanma maliyetlerini artırmaya hazır olduğunun sinyalini verdi. Japonya'nın Nikkei endeksi de açıklamanın ardından % 1'den fazla yükselirken, kararın piyasadaki BOJ'un faiz artırımına gidebileceğine dair bazı temel beklentileri boşa çıkarmasıyla yen dolar karşısında 156'nın ardından 34 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Petrol fiyatları, üst düzey bir ABD'li yetkilinin ki kendileri Hazine Bakanı Janet Yellen olur, yaptığı açıklamada, ABD'nin ilk çeyrekteki GSYİH büyümesinin daha yüksek revize edilebileceğini ve "tuhaf" faktörlerin ekonomiyi neredeyse iki yılın en zayıf seviyesinde tutmasının ardından enflasyonun düşeceğini söylemesi ve Orta Doğu'daki çatışmalar nedeniyle arz endişelerinin devam etmesi sonrasında iki haftadır devam eden kayıplarının ardından yükselişte ve bu haftayı yükselişle tamamlama yolunda. Brent ham vadeli işlemleri %0,4 artışla varil başına 89,32 dolara ve ABD Batı Teksas Orta vadeli ham petrol vadeli işlemleri %0,3 artışla varil başına 83,80 dolara yükseldi. Haftada Brent şu ana kadar %2,3 ve WTI %0,8 arttı.

Yine Hazine Bakanı Janet Yellen’ın, Biden yönetiminin Çin'in aşırı sanayi kapasitesinden kaynaklanan tehditlere yanıt vermek için tüm seçenekleri açık tuttuğunu söylemesi le Spot altın % 0,69 artışla ons başına 2.331 dolara yükseldi.

Manşet haberleri

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Amerika'yı ziyareti konusunda takvime alınmış bir programın olmadığını söyledi.

Dünyanın en büyük borsalarından Binance’in CEO’su Richard Teng, “Kripto varlıkların günlük hayattaki yaygınlığı Türkiye’nin kripto için gelişen bir merkez olarak yerini güçlendiriyor. Türkiye’nin kriptoya en çok yatırım yapan ülkeler arasında yer almasının önemli bir nedeni, kripto ve blok zinciri teknolojisine yoğun ilgi gösteren genç nüfus. Türk yatırımcıların yaklaşık yüzde 40’ının kriptoya yatırım yapmalarının birincil nedeni de yüksek getiri olarak öne çıkıyor” dedi.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) para politikası belirleyicilerinden Fabio Panetta, Euro bölgesinde uzun süreli ekonomik durgunluk riskini engellemek için zamanında ve küçük faiz indirimleri çağrısında bulundu. Panetta, erken başlamak ve küçük adımlarla ilerlemek - enflasyonun baş göstermesi halinde duraklamak - gerektiğini savundu.

Küresel konteyner navlun fiyatlarında düşüş hız keserek devam etti. Uluslararası denizcilik veri ve danışmanlık Şirketi Drewry tarafından hazırlanan Dünya Konteyner Endeksi, 18 Nisan ile sona eren bir haftalık dönemde yüzde 0,5 daha azaldı. Drewry tarafından yapılan açıklamaya göre, söz konusu haftada 40’lık konteynerin spot navlun fiyatlaması 2 bin 719 dolardan 2 bin 706 dolara indi. Böylece 3 ay önce 3 bin 964 dolar seviyesinden başlayan düşüş yüzde 31,7'ye ulaştı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD ekonomisinin çok iyi performans gösterdiğini ve Biden yönetiminin Çin'in aşırı endüstriyel kapasitesinden kaynaklanan tehditlere yanıt vermek için tüm seçenekleri açık tuttuğunu söyledi.
Trump'ın müttefikleri Fed'in bağımsızlığını köreltecek planlar hazırlıyor. Bazı Trump danışmanları, faiz oranı kararlarında başkana danışılması gerektiğini savunuyor.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, döviz dalgalanmaları konusundaki ihtiyatlılığını vurguladı. Bakan, kur ve politika detaylarına ilişkin ayrıntı vermekten kaçındı ancak uygun görüldüğünde gerekli adımları atmaya hazır olduklarını vurguladı. Suzuki, zayıf yen ile ilgili hem olumlu hem de olumsuz yönlerin altını çizerek, "Gerektiğinde gerekli tüm önlemleri alacağız" dedi.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Cuma günü para politikası toplantısının ardından politika faizini değiştirmedi ve gösterge politika faizini yüzde 0-yüzde 0,1 aralığında tuttu.

TAVHL-TAV Havalimanları 2024 yılı 3 aylık konsolide net dönem karı 298.268.000 TL(Önceki -919.035.000 TL )

TURSG-Türkiye Sigorta 2024 yılı 3 aylık konsolide net dönem karı 3.515.1015.237 TL (Önceki 525.176.712 TL )

Kaynak A1 Capital