Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 12.06.2024 22:00 Güncelleme: 12.06.2024 14:57

Yücel: Açılan diyalog kanalı, bizi inandığımız ilkeli muhalefetten vazgeçirmeyecek

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü Deniz Yücel, açılan diyalog kanalının, inandıkları ilkeli muhalefetten ve toplumun sesi olmaktan vazgeçirmeyeceğini söyledi.
Yücel: Açılan diyalog kanalı, bizi inandığımız ilkeli muhalefetten vazgeçirmeyecek

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin açıklama yaptı.

Yücel’in konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Açılan diyalog kanalı, bizi inandığımız ilkeli muhalefetten, toplumun sesi olmaktan vazgeçirmeyecek. Sorunu olan her kesime el uzatacağımızdan ve gerektiğinde en sert muhalefeti yapacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın.

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal tıkanmışlığın çözülmesi konusunda kararlı duruşumuz devam edecek.

Bugün ülkemizde ekonomik buhranın sonlandırılması, adaletin yeniden tesis edilmesi, hukukun üstünlüğünün egemen olması, temel hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılması ilk olarak gündeme gelmesi gereken konulardır.

Birbirinden bağımsız gibi görünen ama aslında birbirine bağlı bu sorunların çözümü için kararlı bir duruş, doğru politik hamleler ve sorunları çözecek bir iradeye ihtiyaç vardır.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak çığ gibi büyüyen sorunların çözümü konusunda 31 Mart’ta partimize halkımızın verdiği sorumluluğun bilinciyle hareket ediyoruz.

Siyaseti insan için, toplum için yapıyoruz. Bu nedenle bizim gündemimiz; insanımızın, toplumumuzun gündemidir. Türkiye’nin ihtiyacı olan, toplumun kanayan yarası haline gelmiş sorunların çözülmesidir.

Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel ve Sayın Cumhurbaşkanı, ülkenin sorunlarına ilişkin kendi pencerelerinden gördükleri birçok hususu birbirleriyle paylaştı. AK Parti cephesinden Sayın Ömer Çelik’in yaptığı bir açıklama söz konusu.

Orada Sayın Cumhurbaşkanına, ülkenin kanayan yarası olan bütün toplumu ilgilendiren konuları ilettik. Hükümlü generaller meselesi, geçen görüşmede Sayın Cumhurbaşkanına, Genel Başkanımız tarafından iletildi. Konu gecikmeli de olsa çözüldü. Bu konuda Sayın Genel Başkanımız Özgür Özel, Cumhurbaşkanına teşekkürlerini ifade etti.

Gezi davasında kanun yararına bozma talebinin, Adalet Bakanlığı’na iletilmesini önemli buluyoruz. Geçen sefer Kur Korumalı Mevduat yüzünden bedel ödeyenler, bu dönemde de bedel ödemeye devam ediyor.

Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel, temmuz ayında asgari ücrete mutlaka ara zam yapılması gerektiğini, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çekilmesi gerektiğini, üretim maliyetleri altına ezilen çay ve hububat üreticilerinin mağduriyetlerini giderecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini, atanmayan öğretmenleri, özel okul öğretmenlerinin yaşadığı sorunları, staj ve çıraklık mağdurlarını, emeklilikte kademe bekleyenlerin durumunu ve 6 Şubat’ta çok büyük bir felaketle sarsılan depremzedelerin sona erecek olan kira yardımını da görüşmede gündeme getirdi.

Sayın Ömer Çelik’in ifade ettiği gibi toplumun ekonomide bir kazanımı olduğunu düşünmüyoruz. Toplumun çok küçük ve dar bir kesiminin lehine geçmişte birtakım gelişmeler oldu. Ancak bu yeterli değil. Ekonomide bir kazanım olacaksa hayat pahalılığı altında ezilen kesimlerin, yani yoksulun, emeklinin, emekçinin, asgari ücretlinin, çiftçinin, esnafın ezilen kesimler lehine bir kazanım olması gerektiğini düşünüyoruz.

Bugüne kadar kaynak transferi tersine işledi. Kaynak transferlerinin yoksula, çiftçiye, dar gelirli lehine yapılması gerektiği Genel Başkanımız tarafından Sayın Cumhurbaşkanına iletildi.

Ülkedeki bu gelir adaletsizliğinin çözülmesi için öncelikle vergi adaletinin sağlandığı bir sistem kurulması gerektiği ve bu nedenle öncelikle mevcut bütçe üzerinde tüm siyasi partilerin bir araya gelerek, komisyonların bir araya gelerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin çalıştırılması gerektiği Genel Başkanımız tarafından iletildi.

Biz şüphesiz iktidara geldiğimizde zaten bir vergi reformu yaparak, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alan bir sistemle mevcut adaletsizleri ortadan kaldıracağız. Sadece vergide adalet değil, ülkede başka adalet bekleyenler olduğu, Gezi davası, Sinan Ateş davası, Emine Şenyaşar davası ve kayyum meselesi Genel Başkanımız tarafından gündeme getirildi.

Genel Başkanımız, Sayın Cumhurbaşkanının, Ayşe Ateş’e randevu vermesini çok olumlu ve doğru bulduğunu kendisine ifade etti.

Kayyum meselesinin, demokrasiye ve anayasaya aykırı olduğu, anayasamızın 127. maddesinde geçici görevden uzaklaştırmanın düzenlendiği ama mevcut kayyum uygulamasının kalıcı sonuçlar doğurduğunu ifade etti.

Sayın Cumhurbaşkanının, Avrupa’da, yurt dışında aşırı sağın güçlenmesi, yabancılara karşı nefret söylemlerinin artmasının oradaki Türk vatandaşları için yarattığı riski ve tehdidi ifade ederek buna karşı hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğini ve Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in Sosyalist Enternasyonal’deki görevinin bu açıdan çok kıymetli olduğunu Sayın Cumhurbaşkanı ifade etti.

Sayın Ömer Çelik, açıklamasında bazı belediyelerle ilgili nefret söylemlerinden ve yaşam tarzlarına müdahaleden bahsetti. Ancak Genel Başkanımız ve Sayın Cumhurbaşkanının görüşmesinde böyle bir konunun konuşulduğunu teyit edemiyoruz. Sayın Ömer Çelik, bu hususu dilerse görüşmede hazır bulunan Sayın Elitaş’tan teyit edebilir.

Anayasa meselesi, Sayın Cumhurbaşkanı tarafından gündeme getirilmiştir. Siz anayasa değişikliğini, biz sokaktaki vatandaşın ne konuştuğunu önemsiyoruz. Asgari ücret, emekli maaşı, atanmayan öğretmenler, staj ve çıraklık mağdurları. Anayasa değişikliğinin gündeme gelmesi için önce toplumun belini büken, toplumun kanayan yarası haline gelen bu sorunların çözümü için adım atılması gerektiği Genel Başkanımız tarafından Sayın Cumhurbaşkanına iletildi.

Sokak hayvanları gibi toplumun hassasiyet gösterdiği konularda kalıcı çözümler üretilmesi konusunda birlikte çalışmaya hazırız. Kadın cinayetlerinin önlenmesi, kadın hakları gibi toplumun büyük kesimini ilgilendiren konularda yine aynı şekilde birlikte çalışmaya ve çözüm üretmeye hazırız.”