Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 12.04.2024 13:00 Güncelleme: 12.04.2024 13:33

Yılda 12 milyar karatlık üretimle dünyanın sentetik elmas üretim üssü

Laboratuvarda üretilen elmaslar, son yıllarda tüketicilerden büyük ilgi görüyor.
Yılda 12 milyar karatlık üretimle dünyanın sentetik elmas üretim üssü

Laboratuvarda üretilen elmaslar, son yıllarda tüketicilerden büyük ilgi görüyor. Doğal şekilde oluşan elmaslarla aynı karbon yapısına sahip laboratuvar yapımı elmaslar, doğal elmaslara eşdeğer güzellik ve parlaklığa sahipken, onlardan daha düşük fiyatlarıyla dikkat çekiyor.

Çin’in orta kesiminde yer alan Henan eyaleti, dünyanın en önemli sentetik elmas üretim üssü konumunda. Verilere göre, dünyadaki sentetik elmas üretiminin yüzde 95’i Çin’de yapılıyor. Henan eyaleti de yıllık 12 milyar karat elmas üretimi ile Çin toplamının yüzde 80’ini gerçekleştiriyor. Bunlardan büyük kısmı, Hindistan’da işlendikten sonra Avrupa ve Kuzey Amerika gibi farklı bölgelere ihraç ediliyor.

Çin’de mücevher kalitesinde sentetik elmas üretimi de küresel toplamın neredeyse yarısını oluşturuyor. Veriler, sentetik elmasların uluslararası elmas piyasasındaki payının 2021 yılından beri artmaya devam ederek, Temmuz 2023 itibarıyla yüzde 49,9’a yükseldiğini ortaya koyuyor.
Veriler, ayrıca Avrupa ve ABD’de satışa sunulan alyansların yaklaşık yüzde 50’sinde laboratuvarda üretilen elmasların kullanıldığını, bunların yaklaşık yüzde 80’inin de Çin menşeli olduğunu gösteriyor.