Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 15.04.2024 14:01 Güncelleme: 15.04.2024 14:12

Xi Jinping'in ulusal güvenlik vizyonu

Bugün, Çin'in Ulusal Güvenlik Eğitim Günü'dür. Ulusal güvenlik, bir ülkenin mevcudiyetinin ve kalkınmasının ön koşuludur.
Xi Jinping'in ulusal güvenlik vizyonu

Bugün, Çin’in Ulusal Güvenlik Eğitim Günü’dür. Ulusal güvenlik, bir ülkenin mevcudiyetinin ve kalkınmasının ön koşuludur.

2014 yılında Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, genel ulusal güvenlik kavramını ilk kez ileri sürdü . Geçtiğimiz yıllarda Cumhurbaşkanı Xi, farklı faaliyetlerde ulusal güvenliğin önemine vurgu  yaptı.

30 Mayıs 2023 tarihinde Xi Jinping katıldığı Merkezi Ulusal Güvenlik Komitesi’nin birinci toplantısında yaptığı konuşmada, “Ulusal güvenlikte karşılaşılan ciddi ve karmaşık durumun farkında olmalıyız, kritik ulusal güvenlik hususları doğru biçimde ele almalıyız. Ulusal güvenlik sistemini daha standart hale getirmeliyiz.” dedi.

16 Ekim 2022 gününde Xi Jinping Çin Komünist Partisi 20. Ulusal Kongresi’nde sunduğu raporda, “Ulusal güvenlik, Çin milletinin şahlanmasının temelidir, toplumsal istikrar ise kalkınmanın ön koşuludur. Genel ulusal güvenlik kavramını kararlılıkla uygulamalıyız. Ulusal güvenlik ile toplumsal istikrarı korumak için, bu kavram, partimizin ve devletimizin çalışmalarının tüm sürecinde yerine getirilmeli.” ifadelerini kullandı.

1 Temmuz 2021 gününde Xi Jinping, Çin Komünist Partisi’nin kurulmasının 100. yıldönümünü kutlama amacıyla düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, “Yeni kalkınma yolculuğunda risk bilincini güçlendirerek genel ulusal güvenlik kavramını hayata geçirmeliyiz. Toplumumuzun temel çelişkilerinin yeni özellikleri ile gereksinimlerini derinlemesine anlamalıyız. Karmaşık uluslararası ortamın getirdiği yeni zorlukların farkında olmalıyız. Tüm meydan okumaların üstesinden gelmeliyiz!” diye kaydetti.

11 Aralık 2020 gününde Xi Jinping ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu’nun ilgili bir toplantısında yaptığı konuşmada, “Sistematik, bilimsel, muntazam ve etkili bir ulusal güvenlik sistemini oluşturmalıyız. Bilim ve teknolojiyi kullanarak ulusal güvenliği koruma kapasitemizi geliştirmeliyiz.” dedi.

17 Şubat 2017 gününde Xi Jinping, ulusal güvenlik ile ilgili bir seminerde yaptığı konuşmada, ulusal güvenlik çalışmalarının halkın temel çıkarlarını korumayı hedeflediğini söyledi. Ulusal güvenliğin halka dayandığını kaydeden Xi, ulusal güvenliğin halkın huzur dolu yaşamına güçlü destek sağladığını ifade etti.