Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 12.06.2024 12:01 Güncelleme: 12.06.2024 13:48

Wang Yi, BRICS+ oturumunun Güney-Güney işbirliğindeki öncülüğünü vurguladı

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Nijniy Novgorod kentinde düzenlenen BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında dün yapılan BRICS+ oturumunda bir konuşma yaptı.
Wang Yi, BRICS+ oturumunun Güney-Güney işbirliğindeki öncülüğünü vurguladı

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Nijniy Novgorod kentinde düzenlenen BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında dün yapılan BRICS+ oturumunda bir konuşma yaptı. Wang Yi, BRICS+ oturumunun yeni yükselen piyasalara ve gelişmekte olan ülkelere yönelik  önemli bir diyalog platformu olarak, uzun zamandır BRICS’in gelişimine dinamizm kattığını ve Güney-Güney işbirliğinde öncü rol oynadığını belirtti.

Wang Yi, gelişmekte olan ülkelerin değişken durumlarda çığır açmak ve krizlerde yeni fırsatlar keşfetmek için, genel güvenliği savunarak el ele meydan okumalara karşı koyması; kalkınmaya öncelik vermede ısrar etmesi; adalete ve hakkaniyete bağlı kalarak, küresel yönetişimi daha sağlıklı hale getirmesi gibi önerilerde bulundu.

Toplantıda, uluslararası finans sisteminde reform yapılması, dijital ekonomi ve altyapı tesisleri gibi alanlardaki işbirliğinin güçlendirilmesi, küresel endüstri ve tedarik zincirlerinin istikrarının korunması, kalkınma açığının daraltılması ve ortak kalkınmanın gerçekleştirilmesi çağrısı yapıldı.

BRICS+ oturumuna, BRICS’e üye 10 ülkenin yanı sıra Türkiye, Tayland, Laos, Vietnam, Bangladeş, Sri Lanka, Kazakistan, Belarus, Moritanya, Küba, Venezuela ve Bahreyn gibi bölgesel olarak temsil edilen 12 önemli gelişmekte olan ülkenin dışişleri bakanları katıldı.