Teknoloji Kaynak: Büşra Bozok AYTEK 29.03.2024 16:07

Videosuz sosyal medyada aktif olmak mümkün değildir!

Internet teknolojilerinin gelişmesi ve bant genişliğinin artması ile, internette video izleme oranı da ciddi şekilde arttı. Peki sosyal medya etkinliklerini video ile desteklemez isek ne olur? Videosu sosyal medyada aktif olmak mümkün müdür? Konu hakkında merak edilenleri, Collified Kurucu ve yöneticisi; Damla Çiğ YOLUK yanıtlıyor.
Videosuz sosyal medyada aktif olmak mümkün değildir!

Hareketli resim, yani bugünkü ismiyle video; icat edildiği ilk günden bu yana hemen herkesin ilgisini çeken en etkili medya aracıdır. Videoların diğer tüm içeriklerden daha kuvvetli olduğunu reddeden herhangi bir ekol yoktur. Bu nedenle pazarlamada video kullanımı da son derece önemlidir.

Sosyal medya platformları, yönetim ilkeleri itibariyle pazarlama standartları ile çalışmanız gereken ortamlardır. Kullanıcı deneyimini iyileştirmekten, ilgi çeken içeriğin teminine kadar neredeyse tüm etkinlikleriniz aslında pazarlama etkinliklerdir. Tabii sosyal medya hesaplarınızın genişleyip daha büyük kitlelere hitap etmesini istemiyorsanız veya böyle bir beklentiniz yoksa buna odaklanmazsınız. Ancak özellikle ticari amaçlarla sosyal medya hesapları kullanıyorsanız, zaten bu hesaplar sizin pazarlama bileşenleriniz içerisinde olacaktır.

Sosyal medyada hemen her platform, video içeriklerinin paylaşıldığı ortamlardır. Youtube bu noktada aslında bir televizyon gibi çalışır. Video paylaşmak için tek platform burası da değildir. Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Tumblr, Pinterest ve diğer hemen her platform video paylaşımın için uygundur. Hatta bugün Tiktok ismindeki sosyal medya platformu, milyonlarca takipçisiyle sadece o amaca hizmet eder. Video içeriklerine sahip olmadan, bu platformlarda yaygın etkinlikleriniz olacağını düşünmek pek de rasyonel değildir.

Video ilgi çeker

Videolar, uygun şekilde hazırlandıklarını da kullanıcıların dikkatini çekebilir ve etkileşime sebep olurlar. Bir sosyal medya platformunu kullanırken, yalnızca Metin veya fotoğraf içeriği kullanmanız etkinliğinizin sınırlı kalmasına sebep olacaktır. Zira bu oyuncular video içeriklerine özel olarak ilgi gösterecektir. Kullanıcı bu 3 seçenek içerisinden büyük oranda öncelikle videoyu tercih eder. Eğer rakiplerinizden bu noktada geri kalırsanız, muhtemel etkileşimi kaçırmış olursunuz.

Video güven verir

Kullanıcılar sordukları soruya, doğrudan uzmanı tarafından cevap verilen videolara büyük önem verirler. Örneğin bir hastalığın tedavisini tarif eden hekim, kullanıcı nezdinde hiç videosu olmayan hekimden daha fazla ilgi görür. Kullanıcı doktoru görüp, fiziki olarak onun ağzından bilgi aldığı için, sormak isteyeceği diğer soruları da ona yöneltecektir. Bu kapsamda kullanıcı, ilgili videonun yayınlandığı platformda ve hekime ait diğer tüm platformlarda büyük ihtimalle takipçi olacaktır. Bu da sosyal medyada gelişme stratejisinin özünü ifade eder.

Video paylaşılır

Video içerikleri, sadece görselden veya sadece metinden oluşan içeriklerden daha fazla paylaşılır. Genel bir yargı olmaktan öte bir gerçektir ki, kullanıcı uzun metinleri okumak yerine, kısa ve öz olarak konunun özetlendiği videoları izlemeyi tercih eder. Hatta bu videoların sadece sesini dinlemek dahi kullanıcı bakımından daha etkilidir. 

Kullanıcı aldığı bilgiyi, diğerleriyle bu sayede daha kolay paylaşabilir. Paylaşımı alan taraf, tıpkı ilk izleyen gibi kolay bilgiye görsel olarak erişebildiğini den bunu yeniden paylaşabilir. 

Sonuç olarak nitelikli biçimde hazırladığınız videolar, tek bir kişi üzerinden bile yüzlerce kişiye erişebilir. 

Kalite önemlidir

Hep söyleriz reklamın iyisi veya kötüsü olur. Kötü çekilmiş veya kötü kurgulanmış bir video, ne kadar fazla platformda paylaşılırsa paylaşılsın ilgi görmez. Yani bahsettiğimiz güç, videonun niteliği ile de doğru orantılıdır. Gerek çekim kalitesi standartları gerekse içeriğin sunumu ve kurgu bakımından videonuzun, mümkün olan en üst standartlarda yer almasını sağlamalısınız.

Pazarlama nitelikleri yüksek ve kullanıcının ilgisini çekecek kaliteli videolar elde etmek istiyorsanız, bu alanda uzman reklam ajansları ve dijital pazarlama ajanslarına başvurabilirsiniz.

Açıkça ifade etmek gerekirse, aslında pazarlama etkinliklerinin tamamında kullanılan platform sayısı, çeşitliliği ve yayınlanan içerik hacmi tek başına anlam ifade etmez. Bu etkinliklerde, stratejik olarak planlanmış ve kullanıcıyı kendine çekecek içerikler oluşturmak gerekir. Bunun da pazarlama ilkeleri kapsamında standartları vardır. Buna bireysel olarak erişmeniz çok beklenen bir durum değildir. Size bu noktada bu alanda uzman kişi ve kuruluşların destek vermesi daha faydalı olacaktır.