Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Musa ALİOĞLU 28.04.2024 07:00

Verimliliği artırmak için üretken yapay zekayı kullanıyor

Lider veri ve yapay zeka platformu, mevcut süreçleri güçlendirmek için büyük dil modellerinin entegrasyonuna yardımcı oluyor. SAS Data Maker, hassas verileri riske atmadan kritik sorunların üstesinden gelecek.
Verimliliği artırmak için üretken yapay zekayı kullanıyor

 

Geçen yıl pek çok kuruluş GenAI (üretken yapay zeka) kervanına katıldı. Peki bu çabalar sonuç veriyor mu? Eğer kurum SAS® Viya® veri ve yapay zeka platformunu kullanıyorsa, şüphesiz ki cevap evet olacak. Büyük dil modeli (LLM) orkestrasyon gücüne sahip SAS Viya, müşterilerin verimliliği ve üretkenliği artırmasına şimdiden yardımcı oluyor. SAS, 2024 yılı boyunca kendi sentetik veri üreticisini (SAS Data Maker) tanıtarak, sektöre özel GenAI asistanları sunarak ve güvenilir GenAI ayak izini genişleterek yenilik sunmaya devam ediyor.  

 

Bu çözüm özelinde Viya LLM orkestrasyonu ve diğer GenAI özellikleri hakkında daha fazla bilgi edinin: Üretken yapay zeka ve SAS Viya ile üretkenliği hızlandırın.

 

IDC Kıdemli Pazar Araştırma Analisti Wiktor Markiewicz, şunları söylüyor: "SAS'ın yol göstericilik ilkesi, veri ve analitik yaşam döngüsünün her aşamasında herkesin verileri sorgulayabilmesini ve karmaşık analitik işlemleri gerçekleştirebilmesini temel alıyor. Üretken yapay zeka bu demokratikleşme yolculuğunda çok önemli. Çoğu lider, yapay zeka teknolojisini ve bunu nasıl anlamlı bir şekilde uygulayabileceklerini bilmiyor. Oysa halihazırda güvenilir bir veri ve yapay zeka platformuna sahip olmak, tahminleri ortadan kaldırıyor ve üretken yapay zeka yolculuğunu başlatıyor." 

 

Georgia-Pacific ve Wienerberger yapay zeka ve GenAI yetenekleri için Viya'ya güveniyor

Georgia-Pacific, Viya kullanan SAS müşterilerinden biri. Georgia-Pacific İş Birliği ve Destek Merkezi Başkan Yardımcısı Roshan Shah, "Üretim ekipmanımız veya sürecimizle ilgili zorluklar ortaya çıktığında, bir sonraki en iyi eylemi önermek ve sorunu çözmek için algılayıcı verilerden, iş kurallarından, tavsiye sistemlerinden ve üretken yapay zekadan yararlanıyoruz" diyor. "SAS Viya'nın akış işleme altyapısı ve akıllı karar yönetimi desteği, olay gerçekleşirken doğru kararları vererek anında değer elde etmemize yardımcı oluyor."   

 

SAS Başkan Yardımcısı ve CTO’su Bryan Harris, Georgia-Pacific hakkında şunları söylüyor: "SAS'ın en güçlü yönlerinden biri, sektördeki derin bilgi birikimimizdir. Üretim sektörünün ve Georgia-Pacific'in kendine özgü zorluklarını anlıyoruz. Çalışanlarının gerçek zamanlı operasyonel sorunları gidermek amacıyla son teknolojiye sahip uygulamaları kullanabilmeleri için LLM orkestrasyonunu ve üretime özgü GenAI asistan stratejilerini uygun şekilde ölçeklendirmelerine yardımcı oluyoruz."

 

İnşaat sektöründe faaliyet gösteren dünyadaki en büyük üretici firmalardan Wienerberger de yapay zekadan güç almak için SAS’ı kullanıyor. Şirket, Microsoft Azure üzerinde SAS kullanarak enerji tüketimini azaltıyor, sera gazı emisyonlarını düşürüyor ve ürün kalitesini iyileştiriyor. Wienerberger Veri Bilimi Ekip Lideri Florian Zittmayr, "Tüm veri akışlarımızı birbirine bağlamak ve tüm üretim sürecini analiz etmek için SAS'ın yapay zeka ve IoT analitiğini kullanıyoruz. SAS Analytics, mühendislerimizin ve çalışanlarımızın her adımda değerli bilgiler edinmesine, tuğlaların kurutulmasını ve pişirilmesini daha ekonomik hale getirmek için belirli hedefleri belirlemesine yardımcı olarak yapay zekayı fırına taşıyor” diyor.