Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 25.04.2024 13:00 Güncelleme: 25.04.2024 13:49

Venedik'e giriş 5 Euro oldu

Stockholm, 25 Nisan (Hibya) – Venedik kentini ziyaret etmek isteyen turistler 25 Nisan'dan itibaren 5 Euro ödemek zorunda kalacaklar.
Venedik'e giriş 5 Euro oldu

Venedik'teki yetkililer, günübirlik ziyaretçiler için uzun süredir tartışılan giriş ücretinin yürürlüğe girmesiyle ünlü lagün kentini bir “tema parkına” dönüştürmekle suçlanıyor.

Venedik, dünyada bu tür bir uygulamayı yürürlüğe koyan ilk büyük şehir oldu. Bugün yürürlüğe giren 5 € tutarındaki ücret, Unesco dünya mirası alanını günübirlikçileri caydırarak aşırı turizmin etkilerinden korumayı ve Belediye Başkanı Luigi Brugnaro'ya göre şehri yeniden “yaşanabilir” hale getirmeyi amaçlıyor.

Ancak bazı kent sakinleri komiteleri ve dernekleri, ücretin sorunu çözmek için hiçbir şey yapmayacağını savunarak Perşembe günü için protestolar planladı.

Kent sakinlerinden oluşan Venessia.com adlı aktivist grubun lideri Matteo Secchi, “Neredeyse tüm kentin buna karşı olduğunu söyleyebilirim. Bir şehre giriş ücreti koyamazsınız; yaptıkları tek şey onu bir tema parkına dönüştürmek. Bu Venedik için kötü bir imaj... Yani, şaka mı yapıyoruz?” diye konuştu.

Bir zamanlar güçlü bir deniz cumhuriyetinin kalbi olan Venedik'in ana adası, 1950'lerin başından bu yana 120 bin'den fazla sakinini kaybetti; bu kayıpların başlıca nedeni, yılın en yoğun zamanlarında meydanlarını, köprülerini ve dar yürüyüş yollarını dolduran binlerce ziyaretçi tarafından nüfusun azalmasına neden olan kitle turizmine odaklanılması.

Sadece Venedik'in tarihi merkezine giriş için gerekli olan giriş ücreti online olarak rezerve edilebiliyor ve deneme aşamasının bir parçası olarak Perşembe gününden 14 Temmuz'a kadar çoğu hafta sonları olmak üzere 29 yoğun günde uygulanacak.

Venedik'te ikamet edenler, işe gidip gelenler, öğrenciler ve 14 yaşın altındaki çocuklar ile gece konaklayan turistler bu uygulamadan istisna tutulacak.

Ancak günübirlikçilerin biletlerini internet üzerinden satın almaları gerekecek ve daha sonra kendilerine bir QR kodu verilecek. Bileti olmayanlar, Santa Lucia tren istasyonu da dahil olmak üzere beş ana varış noktasında rastgele kontroller yapacak olan yerel görevlilerin yardımıyla varışta bilet alabilecekler. Bileti olmayanlar 50 ila 300 Avro arasında para cezasına çarptırılabilecek.