Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 24.04.2024 14:00 Güncelleme: 24.04.2024 14:13

Uluslararası piyasalar

Küresel piyasalarda,İsrail-İran arasındaki gelişmeler,ABD bilançoları, ABD verileri ve Fed üyelerinin konuşmaları yakından izleniyor.
Uluslararası piyasalar

Küresel piyasalarda,İsrail-İran arasındaki gelişmeler,ABD bilançoları, ABD verileri ve Fed üyelerinin konuşmaları yakından izleniyor. Orta Doğu'da tansiyonun düşmesi ile risk  iştahının yüksek olduğu bir gün geride kaldı. ABD ve Avrupa borsaları günü güçlü yükselişlerle kapatırken, risk iştahı Asya borsalarını da pozitif etkiledi. ABD'de dün açıklanan imalat sanayi PMI verisi eşik   değerin hemen altında 49,90, hizmet sektörü PMI 50,90 ile  beklentiler altında son ayların en düşük seviyelerinde açıklandı.Veriler sonrası dolar endeksinin sınırlı da olsa geri çekilmesi ve faizlerin ılımlı bir seyir izlemesi risk iştahını destekledi. General Motors,Tesla,PepsiCo vb şirket bilançoları ve makroveriler yatırımcıların radarında. Önemli şirket bilançolarının geleceği haftada veri olarak yarın büyüme, cuma günü FED'in enflasyon öncü göstregesi olarak izlediği ve projeksiyonlarında kullandığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları(PCE) verisi yakından takip edilecek. FED'in ilk fazi indiriminin eylüle ötelenmesi ve jeopolitik risklerle  yükselen DXY 106 seviyesinin hemen altına geri çekildi.ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,60 bölgesinde işlemlerine devam ediyor.Euro Bölgesinde,büyüme açısından gösterge niteliğinde olan öncü PMI rakamları açıklandı.İmalat sektörü PMI endeksi 45,6 seviyesine gerilerken, hizmet PMI 52,9 seviyesinde açıklanarak iyileşmeye devam etti. Bölgenin en büyük ekonomisine sahip Almanya’da da imalat sektöründe daralma sürerken, hizmet cephesinde yükseliş öne çıktı. Brent petrol, 50 günlük hareketli ortalamasına kadar geri çekilme sonrası ABD haftalık ham petrol stoklarının beklentiler üstü düşmesi ile tepki alımlarıyla yeniden 87 seviyeleri üstünde attı.Hafta başında kar satışlarıyla karşılaşan altın ve gümüşte tepki alımları görülüyor.

Bugün yurtdışı tarafında veri akışı sakin Almanya İFO iş ortamı güven endeski,ABD dayanıklı mal siparişleri ve ham petrol stok verileri takip edilecek. Ekonomik verilerin yanında bu hafta açıklanacak önemli şirket bilançoları piyasalar üstünde etki göstermesi beklenebilir.

Kaynak Gedik Yatırım