Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 24.05.2024 16:00 Güncelleme: 24.05.2024 16:05

Uluslararası piyasalar

Küresel piyasalar için bu haftanın başlıkları Fed toplantısının tutanakları, çip üreticisi Nvidia'nın bilançosu, merkez bankaları yetkililerinden konuşmalar ve PMI verileri olarak takip edildi.
Uluslararası piyasalar

Küresel piyasalar için bu haftanın başlıkları Fed toplantısının tutanakları, çip üreticisi Nvidia’nın bilançosu, merkez bankaları yetkililerinden konuşmalar ve PMI verileri olarak takip edildi. Fed toplantısının tutanaklarında, faiz indirimi için temkinli olacaklarını vurgulamaya devam ediyorlar. Avrupa ve ABD’de açıklanan mayıs ayı öncü PMI verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi de, piyasalarda hareketliliğe yol açarken, Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Lagarde bu hafta haziran ayı toplantısında faiz indirimi için güçlü bir sinyal vermiş oldu. Böylelikle, piyasalar Fed için ihtimalleri eylül ayı hatta aralık ayına ötelerken, Avrupa Merkez Bankasının haziran ayında aksiyon alabilme ihtimalinin de oldukça güçlü olduğu görülüyor. Avrupa Merkez Bankası üyelerinden Villeroy konuşmasında, son ücret verilerinin beklentilerin biraz üzerinde çıktığını ancak Almanya nedeniyle verileri fazla yorumlamamak gerektiğini belirtti. Euro Bölgesi verilerine bağlı olduklarını, Fed’in ne yaptığına bağımlı olmadıklarını ekledi. ECB üyelerinden Guindos ise haziran ayı toplantısında alacakları karar konusunda son derece şeffaf davrandıklarını belirtti. İhtiyatlı bir yaklaşım benimsediklerini ve bu da 25 baz puanlık bir indirim lehine olacağı yönünde olduğunu söyledi. Faiz indirimlerinin sayısı veya büyüklüğü konusunda ekonomik verilerin nasıl gelişeceğini göreceklerini de ifade etti. ABD’de ise Fed üyelerinin konuşmaları bu hafta oldukça yoğundu. En son Atlanta Fed Başkanı Bostic yapmış olduğu konuşmasında, Fed’in faiz oranlarını düşürmek için daha uzun süre beklemesi gerekebileceğini çünkü fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskının devam ettiğini belirtti. Enflasyonun hedefe dönmesi konusunda endişe noktasını aşamadıklarını söyledi. İş gücü piyasasında çok az sıkıntı belirtisi görüldüğünü de ekledi. Önümüzdeki hafta ABD’de büyüme ve Fed’in yakından takip ettiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksi (Core PCE) açıklanacak. Özellikle enflasyon göstergesi olarak izlenen ve ekonomik projeksiyonlarda yer verilen Core PCE verisindeki görünüm, Fed toplantısına yönelik beklentileri etkileyebilir. İngiltere Merkez Bankası(BoE) için dünkü raporumuzda Goldman Sachs(GS) faiz indirim tahminini haziran ayından ağustos ayına ötelediğini paylaşmıştık. Bu sabah ise Barclays tarafından gelen açıklamada, GS gibi BoE’nin faiz indirimi için ağustos ayında tuşa basmasını bekliyor. ABD’de dünkü verileri incelediğimizde; ABD’de mayıs ayı öncü imalat PMI beklentilerin üzerinde 50,9 olurken, aynı dönemde hizmetler PMI beklentilerin üzerinde 54,8 olarak gerçekleşti. Her hafta yayınlanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları 18 Mayıs ile biten haftada 215 bine geriledi. Beklentiler 220 bin olarak açıklanması yönündeydi. Nisan ayında yeni konut satışları aylık bazda yüzde 4,7 azalışla 634 bin olarak açıklandı. 

Piyasalara baktığımızda; ABD endeksleri günü ekside kapatırken, bugün ABD vadelileri yatay seyrediyor. Avrupa borsalarında da satıcılı seyirler izleniyor ve Asya piyasalarında da sabah saatlerinde görünüm negatifti. Bugün için küresel borsalarda risk iştahı çok güçlü değil. Açıklanacak verilerinde, fiyatlamalar üzerinde etki yaratması beklenmeyebilir. Emtialarda; ons altın bu hafta 2450$ ile zirvesini tazelerken, Fed’in faizlere bir süre daha dokunmayacak olması bu seviyelerden yerini satışlara bırakmasına neden oldu. Bugün ons altında 2325-2343$ aralığında yatay bir seyir hakim. Petrol fiyatları hafif satıcılı seyrediyor. ABD 2 yıllık tahvil faizi bu hafta %4,8200-4,9650 ve 10 yıllık tahvil faizi ise %4,4010-4,5010 aralığında takip edildi.

İngiltere’de bu sabah nisan ayı perakende satışlar açıklandı. Nisan ayında perakende satışlar aylık yüzde 2,3 ve yıllık yüzde yüzde 2,7 azaldı. Aynı dönemde, çekirdek perakende satışlar ise aylık yüzde 2,0 ve yıllık yüzde 3,0 ile gerilediği görülüyor. Almanya’da 1.çeyrek büyüme verisi bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 büyürken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,2 daralma kaydetti. 

Bugünün veri takviminde;ABD’de nisan ayına yönelik dayanıklı tüketim mal siparişleri, mayıs ayı Michigan tüketici güven endeksi verileri açıklanacak. Gün içerisinde Fed ve ECB üyelerinin konuşmaları bulunuyor. Faiz konusuyla ilgili söylemler yakından izlenecektir. 

Kaynak Gedik Yatırım