Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Haber Merkezi 25.03.2024 12:13

Türkiye'nin ilk Fintek Kümelenmesi için geri sayım başladı

İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, "Kümelenme yapısı, sektördeki ortak sorunların belirlenmesi ve çözümlenmesi için de önemli bir platform oluşturacak." dedi.
Türkiye'nin ilk Fintek Kümelenmesi için geri sayım başladı

İTÜ ARI Teknokent liderliğinde bir araya gelen İTÜ ARI Teknokent'li fintek şirketleri, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek "Fintek Kümelenmesi" kuruyor.

İTÜ Çekirdek'ten yapılan açıklamaya göre, İTÜ ARI Teknokent'in Teknoloji Tranfer Ofisi ARI TTO'nun kümelenme hizmetleri kapsamında İTÜ ARI Teknokent Fintek Kümelenmesi bilgilendirme ve vizyon toplantısı düzenlendi.

İTÜ ARI Teknokent'te gerçekleştirilen toplantıya fintek alanındaki öncü firmalardan 18 üst düzey yetkili katılım sağlarken, Türkiye'de ilk olma özelliğine sahip İTÜ ARI Teknokent Fintek Kümelenmesi'nin yol haritası üzerine görüşmeler yapıldı.

- "Kümelenme, Türkiye'nin fintek alanındaki konumunu güçlendirecek"

Açıklamada görüşlerine yer verilen İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, Türkiye'de bilinen TTO yapılarından farklı olarak herhangi bir üniversiteye bağlı olmayan ve tüzel kişilik yapısı yerine teknokent departmanı modeliyle kurulmuş olan ARI TTO'nun Fintek Kümelenmesi'nin kuruluşunda etkin rol üstlendiğini belirtti.

Dikbaş, büyük bir hızla çalışmalarını sürdürdükleri İTÜ ARI Teknokent Fintek Kümelenmesi'ni, bölgesel ekonominin büyümesine önemli katkılar sağlamayı hedefleyerek yeni teknolojik çözümlerin ortaya çıkarılmasına ortam hazırlamak için kurguladıklarını ifade etti.

Teknokentin çeşitli imkanları ve bünyesinde bulunan uzman ekipleriyle kümelenmenin başarılı bir şekilde hayata geçirilmesi için gereken tüm destek ve koordinasyonu sağlayacaklarını belirten Dikbaş, şunları kaydetti:

"Fintek Kümelenmesi ile bölge firmalarımız, diğer teknoloji şirketleri ve çeşitli kamu kuruluşlarının fintek dikeyinde işbirliği ve koordinasyon içinde çalışmasını sağlayacak bir yapı oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu yapı, sektördeki en iyi uygulamaları paylaşmayı, birlikte projeler üretmeyi, ortak problemlere yönelik çözüm geliştirmeyi ve güç birliği oluşturmayı hedefliyor. İTÜ ARI Teknokent Fintek Kümelenmesi, sektördeki diğer paydaşları da etkileyerek Türkiye'nin fintek alanındaki konumunu güçlendirecek. Ayrıca kümelenme, fintek alanında iş gücü ve yetenek havuzunu genişletmeyi, yatırımları artırmayı ve bölgenin fintek ekosistemini güçlendirmeyi de iş planına dahil etmiş durumda. Kümelenme yapısı, sektördeki ortak sorunların belirlenmesi ve çözümlenmesi için de önemli bir platform oluşturacak."

- Fintek Kümelenmesi hibe destek programlarını yakından takip edecek

İTÜ ARI Teknokent Fintek Kümelenmesi, ulusal ve uluslararası hibe ve teşvik programlarının takipçisi olarak sektördeki dönüşümü desteklemeye devam etmeyi amaçlıyor.

Kümelenme, ulusal düzeyde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kümelenme Destekleri, Ticaret Bakanlığı UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi) desteği ve Kalkınma Ajansları desteklerini yakından takip ederken, uluslararası alanda Avrupa Birliği proje destekleri ve Dünya Bankası desteklerine başvuru yapılmasını hedefliyor.