Kültür Sanat Kaynak: Ali Naki ÖZKAN 13.04.2024 16:00 Güncelleme: 12.04.2024 01:23

Türkiye Kültür Yolu Festivali, Adana'da başlayacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin ilk durağı Adana'da 13 Nisan'da başlayacağını bildirdi.
Türkiye Kültür Yolu Festivali, Adana'da başlayacak

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Türkiye Kültür Yolu Festivali, ilk durağı Adana’da 13 Nisan’da başlayacak 21 Nisan'a kadar devam edecek. Bu yıl 12. kez düzenlenen 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı da festival projesine dahil edildi.

Festival kapsamında, 30'dan fazla noktada konserler, sergiler, söyleşiler ve çeşitli etkinlikler düzenlenecek.  Portakal Çiçeği Karnavalı için şehre gelen çok sayıda gönüllü etkinlik ise karnaval programında yer alacak. Renkli Dev Karnaval Korteji başta olmak üzere birçok etkinlik Adana'da hem festival ziyaretçileriyle hem de karnaval severlerle buluşacak.

Mert Demir, Haluk Levent, Fatma Turgut, Emircan İğrek, Köfn Merkez Park'ta, Gece Yolcuları, Kafadar gibi birçok farklı müzisyen ve grup ise Atatürk Parkı'nda sahne alacak. İsmail Altunsaray ile Öykü Gürman Atatürk Parkı'nda Neşet Ertaş türkülerini seslendirecek.

Refik Anadol'un "Makine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları" veri heykeli Anıt Müze'de sergilenecek. Ayrıca, festivale özel olarak üretilen, festival rotasındaki şehirlerin ikonik yapıları ve "Atatürk Kültür Yolunda" adlı eser, yapay zeka algoritması kullanılarak Tren Garı'nda festival ziyaretçilerinin beğenisine sunulacak. Atatürk'ün bu şehirlerde ziyaret ettiği önemli yapılar, yapay zeka destekli dijital sanatla yeniden hayat bulacak.

"Eskizden Piksele Dijital Sanat: Anadolu Edition" sergisi, restore edilerek müzeye dönüştürülen ve festivale özel hazırlanan birçok sergiye ev sahipliği yapacak olan Milli Mensucat Fabrikası’nda sanatseverlerle buluşacak.

Adana Müze Kompleksi, festival için özel olarak hazırlanan sergilerden ‘Matraki: Bir Osmanlı Yıldızı’na ev sahipliği yapacak. Matrakçı Nasuh’un "Beyan-ı Menazil-i Sefer-i Irakeyn-i Sultan Süleyman Han" eserindeki menzil rotası ile Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin benzer noktalarından yola çıkarak hazırlanan bu özel sergi Kent Müzesi’nde sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Festival kapsamında birçok tiyatro oyunu da sahnelenecek. Adana'daki Ramazanoğlu Kültür Merkezi ile 01 Burda PGM, Devlet Tiyatrolarının kapalı gişe eserlerine ev sahipliği yapacak.

Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nın Renkli Karnaval Korteji başta olmak üzere, gelenekselleşen Kortej Kostümleri Yarışması, Su Korteji, Portakallı Lezzetler Yarışması, Portakal Çiçeği Halk Koşusu, Rengarenk Fest, Portakal Çiçeği Satranç Turnuvası, Portakal Çiçeği Kamp Alanı Etkinlikleri, TJK - Portakal Çiçeği Koşusu, TJK Pony Club, Lezzet Etkinlikleri, Adana Hediyelikleri Stant Alanları gibi birçok etkinlik de Adana’da karnaval severlerle buluşacak.