Sağlık Kaynak: Rahime SEZGİN 21.06.2024 18:04

Türk Kardiyoloji Derneği'nden 'Aktif Yaşam Alanı'

Kalp sağlığı alanında gerçekleştirdiği etkili farkındalık çalışmalarıyla, hastaların uluslararası düzeyde tıbbi hizmet almasının başlıca güvencelerinden biri olarak öne çıkan Türk Kardiyoloji Derneği (TKD); hareketle desteklenen sağlıklı ve aktif bir yaşamı teşvik etmek için her yaştan bireyin faydalanabileceği "Aktif Yaşam Alanı"nı Boehringer Ingelheim'ın koşulsuz katkılarıyla hayata geçirdi. "Aktif Yaşam, Sağlıklı Toplum" projesi kapsamında, Onaranlar Kulübü ve Beşiktaş Belediyesi iş birliği ile Beşiktaş'taki Yeşim Parkı'nda açılışı gerçekleştirilen alan tüm İstanbulluların hizmetine sunuldu. Büyük şehirlerde aktif ve hareketli bir yaşamı destekleyen bu alan ile aynı zamanda başta kalp sağlığı olmak üzere hareketli bir yaşamın bütüncül bir sağlık için önemine dikkat çekildi.
Türk Kardiyoloji Derneği'nden 'Aktif Yaşam Alanı'

Kalp sağlığı alanında gerçekleştirdiği etkili çalışmalarıyla 60 yıldır faaliyetlerine devam eden Türk Kardiyoloji Derneği (TKD), “Aktif Yaşam, Sağlıklı Toplum” projesi kapsamında, hareketle desteklenen sağlıklı bir yaşamı teşvik etmek için her yaştan bireyin faydalanabileceği “Aktif Yaşam Alanı”nın açılışını Boehringer Ingelheim’ın koşulsuz katkılarıyla gerçekleştirdi. Onaranlar Kulübü ve Beşiktaş Belediyesi iş birliği ile Beşiktaş’taki Yeşim Parkı’nda açılışı gerçekleştirilen alan tüm İstanbulluların hizmetine açıldı.  

Parkın açılış konuşmasını yapan Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Şeref Şeker ile birlikte, TKD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Değertekin, TKD Genel Sekreteri Prof. Dr. Bülent Mutlu, TKD Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Özlem Yıldırımtürk ve TKD Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Emre Aslanger kalp sağlığı ile ilgili önemli bilgiler aktardı. Etkinlikte, büyük şehirlerde aktif ve hareketli bir yaşamı destekleyen bu alan ile başta kalp sağlığı olmak üzere bütüncül bir sağlığın önemine dikkat çekildi. 

“Semtimizde Aktif Yaşamı Sağlamayı Önemsiyoruz” 

Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, aktif ve üretken bir yaşam için çeşitli sosyal belediyecilik uygulamalarını hayata geçirmeye devam ediyor. Bu kapsamda Yeşim Parkı’nda hayata geçirilen projeyle ilgili açılış konuşmasını gerçekleştiren Beşiktaş Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Şeref Şeker şunları söyledi: “Semtimizde yurttaşlarımızın aktif bir yaşama sahip olmasını oldukça önemsiyoruz. Fiziksel aktivitelerin bireylerin kalp ve damar sağlığının yanı sıra ruhsal durumunu da olumlu etkilediğini biliyoruz. Bu doğrultuda; açmış olduğumuz ve açmayı planladığımız spor tesislerimizin yanı sıra, “Hareket Et Beşiktaş” temasıyla semtimizin farklı bölgelerinde gerçekleştirdiğimiz yoga, pilates etkinliklerimiz, iş birlikleri çerçevesinde oluşturduğumuz nefes egzersizlerimiz bulunuyor. Beşiktaş bölgesinde yaşlılık oranı Türkiye’nin yaklaşık iki katı; yüzde 17 civarında 65 yaşın üzerinde yaşayan komşumuz var. Akat bölgesinde ise bu oran yüzde 21.44. Bu projeyi 65 üstü yaşlılarımız için ve gençlerimize örnek olması adına ‘Hareket Et Beşiktaş’ teması kapsamında gerçekleştirdik. Türk Kardiyoloji Derneği’ne, Onaranlar Kulübü’ne ve Boehringer Ingelheim’a koşulsuz desteklerinden ve bize bu projeyi kazandırdıklarından dolayı çok teşekkür ediyoruz.

Kalp Sağlığını Korumak İçin Hareketli Bir Yaşam Şart

Hareketsizliğin kalp hastalıklarının başlıca risk faktörleri arasında yer aldığına dikkat çeken Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Değertekin “Kalp hastalıklarından   korunmanın en önemli yollarından biri, egzersizi günlük yaşamın bir parçası haline getirmek. Hastalar kendilerini sürekli halsiz ve yorgun hissettiği için hareket etmekten kaçınabilirler ancak hareketsiz kalınca kas kaybı gelişir. Yürüyüş ve egzersiz, yorgunluk şikayetlerini azaltır, egzersiz kapasitesini artırır.  Bu nedenle, haftada en az 5 gün, 30’ar dakika egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmek önem taşıyor. Parklardaki spor alanlarını değerlendirmek yine günlük hareket ihtiyacınızı karşılayacaktır. Hareket hayatınızda yer ettikçe, kalp sağlığınızın yanı sıra tüm vücudunuzun ve hatta ruh sağlığınızın daha iyi bir hale geldiğini göreceksiniz” dedi. 

Aktif Yaşam Sağlıklı Toplum İçin Harekete Burada Başla!” 

İstanbullulara “Aktif Yaşam Sağlıklı Toplum İçin Harekete Burada Başla!” diye seslenen spor ve hareket alanı, her yaştan bireye uygun olarak tasarlandı. Alanın tasarlanma süreci önce İstanbulluları dinleyerek başladı. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen ve 60’ı aşkın İstanbullunun katıldığı “Kentte Aktif Yaşam Buluşması” çalıştayında, kentlerde herkesin rahatça spor yapabileceği alanların nasıl olması gerektiği konusu üzerine fikir alışverişleri yapıldı, kentlileri daha aktif bir yaşamı motive etmenin yöntemleri araştırıldı. Bu çalıştaydan ortaya çıkan fikirler değerlendirilerek Aktif Yaşam Alanı’nın kapsamı ve detayları belirlendi. 

2 ana bölümden ve farklı sayıda spor aletlerini içeren 8 adet spor diliminden oluşan alan, hem bireysel hem de toplulukla beraber farklı egzersizler yapılabilecek şekilde kurgulandı. Bireysel spor alanındaki farklı spor aletlerinde mekik, şınav, barfiks, dips gibi yoğunluklu olarak vücut ağırlığı kullanılan spor hareketleri yapılabilirken, kolektif spor alanında ise yoga, pilates gibi ekip aktiviteleri hayata geçirilebiliyor. 

Aktif Yaşam Alanı’nda yapılabilecek hareketlerin bilinçli ve kişinin bedenine iyi gelecek şekilde uygulanması için de bir video çalışması bulunuyor. Alanda bulunan ekipmanlarda hangi egzersizlerin nasıl yapabileceğini anlatan videolara, alandaki QR kod okutularak ulaşılabiliyor. Böylelikle spor yapmak isteyenler bu videolar sayesinde başlangıç-orta-ileri seviye antrenmanları izleyerek doğru egzersiz ipuçlarını öğrenebiliyorlar. 

“Ülkemizdeki kadınların yaklaşık 3’te 1’i diyabetik iken, 3’te 1’inde ise hipertansiyon bulunuyor”

Kalp hastalıkları ve inme, her yıl tüm dünyada 17,1 milyon kişinin yaşamını kaybetmesine neden olurken, Dünya Kalp Federasyonu; tütün kullanımı, sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite yoksunluğu gibi başlıca risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile bu hastalıklara bağlı erken ölümlerin en az %80'inin önlenebileceğini tüm dünyaya duyuruyor.

Türk Kardiyoloji Derneği Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Özlem Yıldırımtürk “Özellikle yaşlı nüfusta ve kronik hastalıklara sahip bireylerde kalp yetersizliğinin görülme riski artıyor. Ülkemizde kalp yetersizliğinin erişkin nüfusta görülme sıklığı %2,9 olarak belirtilirken, bu da yaklaşık 2 milyonun üzerinde hastayı ifade ediyor. Türkiye’deki kalp yetersizliği hastalarının yaş ortalaması 68 olurken, erkekler kadınlara göre daha erken yaşlarda kalp yetersizliğiyle karşı karşıya kalıyorlar. Erkeklerde sıklıkla kalp damar hastalıkları kalp yetersizliğine sebep olurken, kadınlarda hipertansiyon, tiroid hastalıkları ve obezite kalp yetersizliğine adeta davetiye çıkarıyor. Kalp yetersizliği, yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebiliyor ve hatta ölümcül olabiliyor. Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen kalp yetersizliği, ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biri olarak öne çıkıyor. Kalp yetersizliği, Türkiye'de ölüm nedenleri arasında üst sıralarda yer alıyor” diye konuştu.  

Birbiriyle bağlantılı kalp-damar, böbrek ve metabolizma hastalıklarına dikkat çeken Türk Kardiyoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Bülent Mutlu “Ülkemizdeki kadınların yaklaşık üçte biri diyabetik iken, üçte birinde ise hipertansiyon bulunuyor ve kadınlarda obezite giderek artıyor. Küresel ölçekte bir milyardan fazla insanı etkileyen kalp-damar, böbrek ve metabolizma hastalıkları, dünya çapındaki ölümlerin önde gelen nedeni olup her yıl 20 milyona yakın ölüme sebep oluyor. Bu kalp-damar, böbrek ve metabolizma hastalıkları birbiriyle bağlantılıdır, bir arada görülür ve birbirini şiddetlendirebilir; dolayısıyla hastaların yaşamları üzerinde ciddi bir yük yaratabilir.  Parçalı kalp-damar, böbrek ve metabolizma hastalıkları tedavilerinden, bu hastalıkları bağlantılı hastalıklar olarak teşhis edip yöneterek tedavi ve erken koruma konusunda entegre bir yaklaşımı önemsiyoruz. Kalp-damar, böbrek ve metabolizma hastalıklarının yönetimi genellikle parçalı olduğu için geç veya hatalı teşhise, tedavi için yönlendirmelerde gecikmelere, doğru tedaviye ve kurallara dayalı tedaviye zamanında erişim eksikliklerine yol açabilir. Erken aşamada tek sistem hasarı, geri dönüşü olmayan çoklu organ hasarlarına neden olabilir. Dolayısıyla, hastalıkları bütüncül olarak yönetmek kritik önem taşıyor. Kalp-damar, böbrek ve metabolizma hastalıklarını erken ele almak hastaların istenmeyen sonuçlardan korunması için fırsat sağlar. Kalp-damar, böbrek ve metabolizma hastalıkları tek başına bulaşıcı olmayan hastalıklardan ölüm nedenlerinin yaklaşık yarısını oluşturmaktadır” diye konuştu. 

TKD Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Emre Aslanger ise “Hayatımızda hareket, yalnız kalp sağlığı için değil, kalp hastalıklarının tedavi sürecinde de büyük önem taşıyor.  Kardiyak rehabilitasyon olarak isimlendirdiğimiz ve tedavinin bir parçası olan hareket yöntemi, kalp sağlığının iyileştirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılmasına önemli ölçüde katkı sağlıyor. Kalp hastalıklarının risk faktörlerini azaltan hareket; sağlıklı yaşam tarzına sadık kaldığımızda, kan basıncı, kolesterol ve kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Yapılan fiziksel egzersizler, kalp kasının gücünü ve dayanıklılığını artırarak kalp fonksiyonlarını geliştirir. Kalp hastalığı zor ve uzun bir süreç olabileceğinden psikolojik dayanıklılık da bir o kadar önem taşıyor. Hekim önerisi ile tedaviye uygun olarak yapılacak egzersizler, psikolojik olarak destek sağlarken stresle başa çıkmayı kolaylaştırıyor. Kardiyak rehabilitasyon, hastaların yaşam kalitesini yükseltmekle beraber, bağımsız ve aktif olmaya yardımcı olurken daha önemlisi hastalığın tekrarlanma riskini azaltıyor” diye konuştu.