Röportaj 01.07.2017 11:50 Güncelleme: 01.07.2017 20:05

Türk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Güven: İYİ KALPLİ OLALIM

​Türk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Güven " Kalp hastalıklarında ölüm oranı, kanser hastalarından daha fazla. İnsanlar kanseri daha çok zannedebilir ama biz bunu söyleyince şaşırıyorlar. Kalp hastalığı kontrol edilebilir bir hastalık. Kalbinizi kontrol ettirdiğinizde, hem yaşamınız daha kaliteli oluyor hem de kalbinizi kontrol altında tutmuş oluyorsunuz. Dikkat ederseniz yaşamınızı daha uzun ve sağlıklı sürdürebilirsiniz. Biz bunu halka anlatmaya çalışıyoruz. Kalp hastalığı teşhis ve tedavi edilebilir." dedi.
Türk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Güven:  İYİ KALPLİ OLALIM

Neşe BERBER

Kenan Güven,  çalışma hayatında uzun yıllar  üst düzey yöneticilik yaptı. Türk Kalp Vakfı Yönetim Kurulunda 1991 yılından bu yana üye, Yönetim Kurulu Saymanı, Başkan Yardımcılığı gibi görevlerde bulunmuş.  2016’da gerçekleştirilen Olağan Mütevelli Heyet Genel Kurulu’nda;  Mütevelli Heyet ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçilmiş. 25 yıldır gönüllü olarak yer aldığı Türk Kalp Vakfı’na başkan seçilmiş.. Kalp üzerine bir röportaj yapacaksam, öncelikle kalbime bir baktırmam gerektiğini söyledi bana başkan ve tabiki söylediğini yaptım.. Kalp için gerekli bütün sağlık taramasından geçip başkan ile röportaja başladım. Şimdi daha iyi anlıyorum..  Kalp için bunca şarkı bunca söz söylenir durur ama gerçekte kalbimizin değerini gerçekten bilir miyiz? Ona gereken özeni gösterir miyiz?  Kenan Doğulu şarkısında ne demiş;  “Canına canan bulunca insan tamamdır/ Tatlı dil yılanı deliğinden çıkartır/Bunca şair yanılmış olabilir mi?/ Ne yaparsan yap aşk ile yap/ Ne dediğin değil nasıl dediğin olay...  Açılır kapılar ardına kadar kalpten gülersen/ Kalanı detay gerisi kolay’’ şarkı sözündeki gibi herşeyi kalpten yaparsak aşk ile yaparsak anlamını ve yerini buluyor...  ‘Kalpten gülelim, kalbimiz bunu hisseder.. İyilik yapalım, iyi kalpli olalım’ diyor Türk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Güven ve YeniBirlik için sorularımı yanıtlıyor.

IMG_02362

Kalp Vakfı ne yapar?

Dünyanın ve özellikle Türkiye’nin rekor seviyede en fazla ölüme sebebiyet veren sağlık meselesi olan kalp damar hastalıkları konusundaki farkındalık yaratma çalışmaları, ölümlerin asgariye indirilmesi yolunda insanlarımızı motive etme, bilinçlendirme ve uyarma görevimiz.  Türk Kalp Vakfı, 1975 yılında kuruldu. Kuruluşundan bu yana sadece halkımızdan sağlanan yardım ve bağışlarla dünyanın ve özellikle Türkiye’nin rekor seviyede en fazla ölüme sebep olan kalp damar hastalıkları konusunda aralıksız hizmet sunuyor. Kalp Vakfı, merkezinde aynı zamanda halka sağlık hizmeti veriyor. Burada doktorlarımız, diyetisyenlerimiz var. Vakıf olarak onbeş profesörden kurulmuş bir danışma kurulumuz var. Neler yapacağımıza birlikte karar veriyoruz.  

Kalp hastalıklarında ölüm oranı maalesef  çok küçük yaşlara indi. Bunlara şahit oluyoruz. Biz erken teşhisin çok önemli olduğunu ve doktor kontrolünün önemli olduğunu halkımıza anlatıyoruz. Mesela spor yapmanın doğru şeklini anlatıyoruz. Doktor kontrolü ile spor yapmak önemli.. 

Gönüllü bir iş olan vakıf işine nasıl girdiniz?

Yıllar önce annem öldüğünde evde dua okunurken kapı çalıyor, yeğenim kapıyı açıyor, amca kapıda üç kişi sizi soruyor’ diyor bana.. “Buyrun diyorum” gelenlere o zaman daha Kalp Vakfı’nda değilim.. “Buyrun çocuklar içeri girin” dedim. Kardeşlerinin kalbinin delik olduğunu ve ameliyat ettirmezlerse öleceğini söylemiş doktorlar ve benden yardım istemeye gelmişler.. 28 sene önceden bahsediyorum.. Hasta çocuk Iğdırlı, ben evraklarını aldım inceledim Vakıfdaki bir arkadaşımdan da destek istedim.. 

O arada bir bağışçı şartlı bağış yapmış hemen çocuğu İstanbul’a getir dedi arkadaşım.  Çocuğu getirttik  iki zeytin göz..  Yedi yaşında bir çocuk, hemen ameliyatını yaptık... 10 yaşına kadar Haseki Hastanesinde kaldı. Sonra geldim Vakıfa beni bu vakıfa alın dedim. O çocuk sayesinde ben bu vakıfa girdim.

ŞEHİRDEKİ ÇOCUKLAR PROJESİ

Türk Kalp Vakfı tarafından yürütülen “Şehirdeki Çocuklar” projesinin ana hedefi; Büyükşehirlerin düşük gelirli semtlerinde yaşayan 07-12 yaş grubundaki çocukların fiziksel aktiviteye erişimini artırmak ve fiziksel aktivite konusundaki farkındalıklarını artırmaktır. Erken yaşlarda sağlıklı alışkanlıklar edinmek, bir ömür boyunca sağlıklı kalmak için elzemdir. Büyük bir şehirde aktif olmak zor olabilmektedir; Projenin özel amacı ise; çocukları fiziksel aktivite ve daha hareketli olmaları konusunda gerek motivasyon gerek başta futbol olmak üzere spor yoluyla pratik imkânlar ile teşvik etmek ya da günlük yaşamlarındaki alışkanlıklarında değişiklikler yapma konusunda bu çocukları ikna etmek olacaktır. Şehirdeki Çocuklar Projesi, bize şehirlerin çeşitli nedenlerle aldığı göçler, büyük şehirlerdeki yatay ve dikey yerleşimlerin artması sonucu yeşil alanların hemen hemen azalması sokak ve caddelerin üretilememesi neticesinde, özellikle kenar mahallerde artık bırakın kullanılmayı tıkanma noktasına geldiği ve çocuklarımızın sağlıklı ve güvenli oyun alanlarının kalmadığını görüyoruz.

Bu sorunun zamanla psikolojik sorunları da beraberinde getirmesi ile birlikte çocuklarımızın üstündeki etkileri ve tahribatı da çok fazla olmaktadır. Oyun alanlarının ve imkânların yeterli olmaması onları evlerde TV’lerin ve internetin başına kilitlemesine sebep olduğunu hepimiz üzülerek görüyoruz. Bu hareketsizlik neticesinde, çocuklarımız maalesef bazı sağlık ve psikolojik sorunlar ile tanışıyorlar. Bu hastalıkların başında da fiziksel aktivite eksikliğine bağlı olarak genç yaşta kalp ve damar hastalıkları ortaya çıkmakta..

Türk Kalp Vakfı, bir Sivil Toplum Kuruluşu olarak, bu çalışmanın sonuçlarını devletimizin her kademesine ve bazı büyük belediyelerimize göndererek bu konuda da farkındalık yaratma çalışmalarını başlattık.. Çağrıldığımız her yere de giderek bu sorunu anlatmaya devam ediyoruz, etmeyede devam edeceğiz.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi 

Çocuk Kalp Taraması Projesi

Kalp Vakfı olarak yürüttüğünüz projelerinizden bahsedermisiniz?

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Kalkınma Bakanlığı bize bir proje yapmamızı istedi…

Güneydoğu’da  Urfa’dan başlayıp Hakkari’de bitecek dokuz ilde çocuk kalp taraması yapma görevini verdi.. Bu beş yıllık bir proje idi. Bu bölgede yüzseksenbin çocuktan bahsediyoruz. Çok önemsediğimiz ciddi bir proje oldu.. Bu projeyi yaparken çocukların annelerini de bilinçlendirecek çalışmalar yapmayı da planladık. Birçok hastalıktan haberdar aile fakat böyle bir kalp hastalığınında olabileceğini düşünemiyorlar. Kalp hastalığı yanlış bir kanı, hep büyüklerde olur zannediliyor. Böyle bir hastalığın varlığından aileleri haberdar etmeyi de düşündük. Bu da çalışmanın bir parçası olmalıydı. Biz bu projeye başladığımız zamanda maalesef  bu hain 15 Temmuz darbe girişimi olunca proje yarım kaldı. 

Şimdi biz Kalp Vakfı olarak kaldığımız yerden devam etmeye hazırız.. Bakanlığımızdan devam onayını bekliyoruz. Türkiye’nin her yerine gitmeye, halkın sağlığına destek vermek için biz hazırız. Bu projeyi çok önemsiyorum. 

Farkındalık yaratma çalışmaları

Kalp ve Damar Hastalıkları ile mücadele etmenin önemini vurgulamak, halkımızı bu hastalıklara karşı uyarmak, kalp sağlığını koruma konusunda bilinçlendirmek, bilgi vermek, sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırabilmek, kalp sağlığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla her yıl nisan ayının ikinci haftası “Kalp Haftası” olarak organize edilmektedir. 42 yıldır kalp damar hastalıklarına karşı bilinçlendirme, bilgilendirme ve de koruyucu hekimlik hizmeti verebilmek için çalışan Türk Kalp Vakfı’nın, farkındalık çalışmaların başında yer alan kalp haftası programı içinde bulanan çok çeşitli etkinliklerle halkımıza mesajlarımızı verdik.

“İyi Kalpli Ol Ödülü” 

“İyi kalpliliklerin”den dolayı tüm Türkiye’nin gurur kaynağı olan; kayak yarışından kazandığı para ödülü ile ihtiyaç sahibi öğrencilere botlar alan ortaokul öğrencisi Mersin’den Göksu Yeşildağ’a,  down sendromlu kardeşine kendini adayan ve bu vesileyle down sendromlu kişilere umut olacak bir dernek kuran Gaziantep’den Bengü Aslanpay’a, engelli öğrencisini sırtında taşıyarak spor yaptıran Sakarya’dan beden eğitimi öğretmeni Yahya Celep’e ödül verdik.

Kayak yarışından 

kazandığı para ödülü 

ile ihtiyaç sahibi 

öğrencilere botlar alan 

ortaokul öğrencisi 

Mersin’den Göksu 

Yeşildağ

Down sendromlu 

kardeşine kendini 

adayan ve bu vesileyle 

down sendromlu 

kişilere umut olacak bir 

dernek kuran

 Gaziantep’den Bengü 

Aslanpay

Engelli öğrencisini 

sırtında taşıyarak spor 

yaptıran Sakarya’dan 

beden eğitimi 

öğretmeni Yahya Celep