Güzellik Kaynak: Şeyma Taşkıran 25.02.2024 19:28

Sosyal medya estetik müdahalelere ilgiyi arttırdı

Dr. Yasemin Savaş Kaliteli Yaşam Kliniği Koordinatörü Medikal Estetik Hekimi Dr. Yasemin Savaş, son yıllarda estetik müdahalelere olan ilginin artmasıyla birlikte aşırıya kaçabilecek boyutlara gelen müdahaleleri değerlendirdi.
Sosyal medya estetik müdahalelere ilgiyi arttırdı

Son yıllarda estetik müdahalelere olan ilgi önemli bir artış gösterdi. Bu artış beraberinde abartılı müdahaleleri de getirdi. Özellikle abartılı dudak dolgularının sıkça görülmesinin birkaç nedeni olabileceğini ifade eden Medikal Estetik Hekimi Dr. Yasemin Savaş, önde gelen nedenlerden biri olarak sosyal medyayı işaret etti. “Sosyal medyada estetik müdahalelerin sonuçları sıkça paylaşılıyor ve insanlar bu görünümü istiyor” diyen Savaş, aynı zamanda hızlı sonuç beklentisinin de aşırıya kaçan dudak dolgusu gibi işlemlerle sonuçlanabileceğine dikkat çekiyor. Genç kadınlar ve erkekler arasında yüz ve vücudundan memnun olmamanın giderek arttığına dikkat çeken Medikal Estetik Hekimi Dr. Yasemin Savaş, özellikle abartılı dudak dolgularının sıkça görülmesinin birkaç nedeni olabileceğini ifade etti.

Sosyal medya paylaşımları özendirici olabiliyor

Önde gelen nedenlerden birinin sosyal medya ve ünlülerin etkisi olduğunu dile getiren Dr. Yasemin Savaş, “Sosyal medya platformlarında estetik müdahalelerin sonuçları sıkça paylaşılıyor ve herkes tarafından görülüyor. İnsanlar bu görünümü istiyor. Aynı zamanda dudak dolgusu gibi hızlı sonuç veren işlemler dikkat çekiyor. Sosyal medya etkisi ve hızlı sonuç beklentisi aşırıya kaçan dudak dolgusu işlemleriyle sonuçlanabiliyor” dedi.

Filtre uygulamalarındaki artışa da dikkat çeken Savaş, ‘ulaşılamaz güzellik standartları’ oluştuğunu ve hem kadınlar hem de erkekler arasında medikal estetik uygulamalarının yaygınlaştığını söyledi.

Dikkat çekmek için estetik müdahalelere başvuruluyor

Estetik müdahale yaptıran bazı insanların sonuçları belirgin bir şekilde görmek istediklerine dikkat çeken Dr. Yasemin Savaş, “Bazıları gerçekten rahatsızlık veren bir durumu düzeltmek için estetik operasyona başvuruyor. Bazıları da estetik işlemlerin görünür olmanın, dikkat çekmenin bir yolu olduğunu düşünüyor. Bu düşünce ‘para verdim, estetik yaptırdığım belli olsun’ tutumuyla da ilişkilendirilebilir. Estetik yaptıracak kişi böyle bir düşüncedeyse, sonuç olarak doğal olmayan kalkık burunlar, fazla dolgun elmacık kemikleri ve harmonisine uymayan dudaklar ile karşılaşmak sürpriz olmuyor.” şeklinde konuştu.

Öncelik, hastanın sağlığı ve güvenliği

“Hekimler, hastaların taleplerini dikkatle dinlemeli, aynı zamanda sağlıklı ve doğal sonuçlar hakkında bilgilendirme yapmalı” diyen Dr. Yasemin Savaş, hekimlerin abartılı medikal estetik talepleriyle karşılaştıklarında nasıl davranmaları gerektiğine de değindi. Savaş, “Hekimler doğal ve gerçekçi olmayan medikal estetik talepleriyle karşılaştıklarında dikkatli ve etik bir yaklaşım sergilemeli. Öncelik hastanın sağlığı ve güvenliği olmalı. Hastanın talepleri değerlendirilmeli, doğru bilgilendirme yapılmalı ve belli sınırlar çerçevesinde müdahale önerilmeli” sözleriyle hekimlerinin önerilerinin dikkate alınmasının önemine dikkat çekti. 

Bazı istekler hayati risk oluşturuyor

Aşırı isteklerin hastanın sağlığını tehlikeye atabileceğine vurgu yapan Savaş, “Hasta ne kadar isterse istesin, talep ettiği işlem sağlığını tehlikeye atıyorsa, hekimlerin bu tür istekleri yerine getirmesinin etik olmadığını söyleyebiliriz. Ancak özellikle belirtmek istediğim bir nokta da var. Abartılı ve sağlıklı olmayan istekleri nedeniyle hekimlerin reddettiği bazı hastalar, kafalarına koydukları işlemler için merdiven altı olarak tabir edilen yetkili olmayan kişilerce ruhsatsız kaçak ürünlerle işlem yapılan kuruluşlarda işlem yaptırabiliyor. Rastladığımız ve ‘aşırı’ olarak tabir ettiğimiz işlemlerin genellikle bu tür yerlerde yapıldığını biliyoruz. Bunun neticesinde varılmak istenen o güzelliğin aksine, geri döndürülemez hasarlar hatta hayati riskler ortaya çıkabiliyor. İşlem yaptırmak isteyenlerin bu durumu göz önünde bulundurarak mutlaka bir hekime başvurmaları ve yönlendirmelerini dikkate almalarını öneriyoruz.” şeklinde konuştu.

Aşırı taleplerin altında psikolojik nedenler olabiliyor Dr. Yasemin Savaş, “Abartılı estetik müdahaleleri Avrupa ülkelerinin sevmediği söylenebilir. Sosyal medyanın etkisi dünya genelinde aynı ve bu nedenle benzer talepler her yerde görülebilir.” ifadelerini kullandı.

Kendilerine de gerçekçi olmayan taleplerle gelenler olduğuna değinen Savaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Kliniğimizde biz de zaman zaman karşılaşıyoruz. 1 ay önce başka bir klinikte dolgu yaptırmış, daha fazlasını istemiş fakat hekim kararında bırakmış, bize geliyor tekrar yaptırmak istiyor. Eğer gerçekten müdahale gerektiren bir durum varsa belirli bir çerçevede müdahale ediyoruz. Ancak her şey yolunda görünüyorsa müdahale etmiyoruz. Ama biliyoruz ki müdahale edecek birini bulana kadar klinikleri dolaşacak. Aslında bu tür talepler kişinin bazı psikolojik sorunları olduğuna da işaret edebiliyor. Bu anlamda doyumsuzluk yaşayanları hekimler olarak psikolojik desteğe yönlendirmeliyiz.”