Beyaz Perde 27.09.2017 03:00

​Serpil Altın: İnsan olmak bu kadar zor olmamalı!

Yaptığı kısa ve uzun metrajlı filmlerle 2001 yılından bu yana kendisinden sıkça söz ettiren yapımcı, yönetmen ve senarist Serpil Altın, "Yüzme Öğreniyorum" adlı kısa filmle Suriyelilerin savaştan kaçarken yaşadıkları drama tercüman oluyor.
​Serpil Altın: İnsan olmak bu kadar zor olmamalı!

YÜZME ÖĞRENİYORUM

Ülkesindeki savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecilerin dramı kısa filme konu oldu. Serpil Altın tarafından yazılıp yönetilen "Yüzme Öğreniyorum" adlı kısa film, Suriyeli karı koca Ruksan ve Hasan’ın Avrupa’ya kaçma dramını konu alıyor. Altın filmle ilgili şu açıklamaları yaptı:

"2011’de Suriye’de başlayan iç savaş nedeniyle Suriye’li vatandaşlar ülkelerinden göç etmek zorunda kalmışlardır. Göç yollarında, her daim Avrupa ve Asya arasında köprü vazifesi görmüş olan Türkiye, birinci durak olmuştur. Yönetmen olarak, gözümüzün önünde gerçekleşen bu umuda yolculuk hikayelerinden birine, bir kadın kahraman üzerinden dikkat çekmek derdindeyim. İnsan olmak bu kadar zor olmamalı! Yaşamak zaten sonu gelmeyen bir savaş, ihtiyacımız olan tek şey ise: UMUT!" 

Filmin konusu ise şöyle;

Denizi aşıp, karşı kıyıya sağsalim varmak için yüzme öğrenen Ruksan bir anlamda savaştan kaçan herkesin trajedisine ortak oluyor, onların hayatı için kulaç atıyor. 

Danışmanlığını Zeynep Atakan’ın yaptığı ve KısaKes Film Festivali Pitching Platformu’ndan Yapım destek ödülü alan filmde Gönül Nagiyeva ve Ergun Kuyucu rol alıyor. Film Çeşme’de mültecilerin gerçek hayatta çıkış yaptığı alanlarda çekildi.

Filmin ilk gösterimi 27 Eylül Çarşamba saat 19.30’da Kısakes Film Festivali kapsamında Feriye Sineması’nda olacak. 

NAGİYEVA DEFALARCA SU YUTTU

Proje Çeşme’de 3 günde çekildi. Mültecilerin gerçek hayatta çıkış yaptığı alanlar çekim mekanları olarak kullanıldı. Çekimler sırasında Yunan adasına geçmek isteyen 180 mülteci güvenlik ekipleri tarafından yakalanarak geri çevrildi. Çekimlerde tüm ekip çalışanlarını ve 

oyuncular saatlerce denizin ortasında ıslak elbiseleri ile suda kaldılar. Başrol oyuncumuz Gönül Nagiyeva çok iyi bir yüzücü olmasına rağmen yüzme bilmeyen birisini canlandırdı. Sahnelerin gerçekçi olabilmesi için bilerek defalarca su yuttu.  Son sahne için ıssız denizde 40 km yakın yüzmek zorunda kaldı. Bot batma anında denize dağılan oyuncu terlikleri bir saate yakın zamanda başka bir tekneyle denizin büyük bir bölümünden yeniden toplandı.

SERPİL ALTIN FİLMOGRAFİ

YÜZME ÖĞRENİYORUM (2017) Kurmaca Kısa Metraj Film  (Yapımcı & Yönetmen & Senarist)

CENAZE İŞLERİ (2017) Kurmaca Uzun Metraj Sinema Filmi (Yapımcı)

KIZKAÇIRAN (2016) Kurmaca Uzun Metraj Sinema Filmi  (Yapımcı)

BAYRAM HARÇLIĞI (2014) Kurmaca Kısa Metraj Film  (Yapımcı & Yönetmen & Senarist)

ASANSÖR (2009) Kurmaca Kısa Metraj Film (Yapımcı & Yönetmen & Senarist)

SOYGUN (2008) Kurmaca Kısa Metraj Film  (Yapımcı & Yönetmen)

GELECEĞE YOLCULUK (2002) Kurmaca Kısa Metraj Film (Yönetmen &Senarist)

BEN GİDERİM ADIM KALIR (2002) Belgesel Film (Yapımcı & Yönetmen)

BENİM SİNEMALARIM (2001) Belgesel Film (Yapımcı & Yönetmen)

BOZUK KANAL (2001) Video Art (Yapımcı & Yönetmen)

KÜNYE

Senarist & Yönetmen: Serpil Altın

Yapım Şirketi: Serpil Altın Film

Yapımcılar: Serpil Altın, Korhan Uğur

Oyuncular: Gönül Nagiyeva, Ergun Kuyucu

Görüntü Yönetmeni: Ali Cihan Yılmaz

Danışman: Zeynep Atakan (Yapımlab)

Kurgu: Aytekin Birkon

Müzik: Universal Production Music

Süre: 12 dakika

Tür: Dram