Kültür Sanat Kaynak: Haber Merkezi 01.05.2024 13:43

Sara Correia 17 Mayıs'ta CRR'de

2021 yılında "Do Coração" ile Latin Grammy adaylığı kazanan ve en İyi Portekizce albüm dalında aday gösterilen beş kişiden biri olan Fado'nun genç nesildeki en başarılı temsilcilerinden olan ve son albümü Liberdade ile büyük başarı yakalayan sanatçı Sara Correia, 17 Mayıs'da CRR'de hayranlarıyla buluşacak.
Sara Correia 17 Mayıs'ta CRR'de

Çocukluğundan beri Lizbon'un en iyi Fado evlerinin müdavimi olan Sara Correia, Fado dinleyerek büyümüş birinin kişiliği ve gücüyle şarkı söylüyor. Sara Correia'nın ilk albümü "Sara Correia" Eylül 2018'de yayınlandı. "Bu albümdeki şarkılarla kendimi güçlü bir şekilde özdeşleştiriyorum; tüm hikayelerde kendimi görüyorum ve bunlar bir Fado şarkıcısı olarak kim olduğumu tanımlıyor." Sara Correia, "Bu yüzden albüme kendi ismimi vermeye karar verdim," diye açıklıyor.

Bir Fado ailesinde büyümüş, bu da onun müzik ve müzisyenlerle iç içe büyümesine ve bu hayatı çok doğal bir şekilde yaşamasına yardımcı olmuş. "Her şey çok çabuk oldu. "Küçüklüğümden beri Fado evlerine gidiyorum, Fado ailesinden geliyorum ve genç yaşta şarkı söylemeye başladım" diyor.

Bununla birlikte, yolculuğunun ilk aşamalarında, tüm hayatını Fado'ya adamaya karar vermesine ilham veren özellikle unutulmaz bir an vardı. "Lizbon'daki Grande Noite do Fado'yu (Portekiz'in ikonik Fado yarışması) kazandığımda, yapmak istediğimin bu olduğunu biliyordum" diye açıklıyor. Sara Correia Grande Noite do Fado'yu kazandığında sadece 13 yaşındaydı ve kısa süre sonra şehrin en efsanevi Fado evlerinden biri olan Casa de Linhares'e şarkı söylemesi için davet edildi. Orada Celeste Rodrigues, Jorge Fernando ve Maria da Nazaré gibi efsanevi Fado şarkıcılarıyla birlikte şarkı söyleme fırsatı buldu. Sara onları "bir Fado şarkıcısı olmanın okulu" olarak tanımlıyor ve "onlar her zaman bir Fado şarkıcısı olmanın okuluydu ve öyle de kalacak" diyor.

Bugüne kadar izlediği yolda kendisine her açıdan büyük ilham veren efsanevi Amália Rodrigues'i dinleyerek büyüyen Sara Correia, Fernanda Maria, Beatriz da Conceição ve Hermínia Silva gibi diğer büyük seslerden de ilham aldı.

Yeteneği Fransız yönetmen Joel Santoni'nin de dikkatini çekti ve 2018'de "Une Famille Formidable" dizisi için Amália Rodrigues'in "Grito" şarkısını söylemesi için davet edildi. "Alfama em Si" filminin yönetmeni Diogo Varela Silva da ondan Fado'nun gerçek bir sembolü olan tarihi bir karakter olan Severa'yı canlandırmasını istedi. Filmde Portekiz'in en büyük sanatçılarından bazıları da rol aldı.

Universal Music Portugal tarafından yayınlanan ilk albüm olan "Sara Correia", yapımcı Diogo Clemente ile işbirliği ile hazırlandı. Albüme katkıda bulunanlar arasında " Portekiz gitarının tartışmasız dehası" Ângelo Freire, bas ustası Marino de Freitas, perküsyonda Vicky Marques ve piyanoda Rúben Alves yer aldı. Portekiz'de eleştirmenler Sara Correia'nın ilk albümünü övgüyle karşıladı ve oybirliğiyle "yeni neslin harika sesi" olarak nitelendirdi.

Albüm, 2019 yılında ilk kez düzenlenen Play - Portekiz Müzik Ödülleri'nde "Çığır Açan Sanatçı" ve "En İyi Fado Albümü" kategorilerinde iki adaylığın yanı sıra Rádio Festivali'nin Revelation Ödülü'nü kazandı ve İspanya, Güney Kore, Norveç, İtalya, Avusturya, Reunion Adası gibi ülkelerde ve 2020'de Hindistan, Belçika, Hollanda ve Şili'de 30'dan fazla konser ve dinleyici kitlesine ulaştı.

Eylül 2020'de, Diogo Clemente ile birlikte prodüktörlüğünü üstlendiği ikinci albümü "Do Coração "yu yayınladı. Sara Correia'nın "Sara Correia" için yazıp bestelediği ve kolayca Fado'ya dönüştürdüğü diğer şarkılar, sanatçının kişiliğini başka hiç kimsenin yapamadığı gibi yansıttığı geleneksel Fado'larla bir arada yer alıyor. Albümün ilk single'ı olan "Chegou Tão Tarde "nin söz ve müziği, albüme yeni katılan ünlü şarkıcı-söz yazarı Joana Espadinha'ya ait. Bu isimler arasında Carolina Deslandes, Luísa Sobral, albümde birlikte düet yaptığı António Zambujo, Jorge Cruz ve Diogo Clemente yer alıyor.

Sanatçı, 2021'in başlarında Lizbon'daki Centro Cultural de Belém'de düzenlenen Avrupa Birliği Konseyi Portekiz Başkanlığı'nın açılış konserinde canlı performans sergilemek üzere davet edildi ve kendisine Joana Carneiro yönetimindeki Portekiz Senfoni Orkestrası eşlik etti. Camané, Carminho ve Ana Moura gibi Portekiz'in en ünlü Fado şarkıcılarından bazıları da sahne aldı.

"Do Coração" albümü 2021 yılında "En İyi Fado Albümü" kategorisinde PLAY - Portekiz Müzik Ödülünü aldı. Efsanevi Mariza ile "Mariza Canta Amália", Cuca Roseta ile "Amália Por Cuca Roseta", her ikisi de Portekizli Fado efsanesi Amália Rodrigues'e saygı albümleri ve Buba Espinho ile kendi adını taşıyan ilk albümü ile aday gösterildi. Sara Correia sadece prestijli ödülü kazanmakla kalmadı, aynı zamanda galada canlı performans da sergiledi.

Beğenilen ve ödüllü fado şarkıcısı aynı yılın Temmuz ayında "Do Coração "yu yeniden yayınladı. "+ Do Coração" başlıklı yeni versiyon, orijinal kadronun yanı sıra üç canlı kaydı da içeriyor: "Antes Que Digas Adeus," "Os Teus Recados," ve "Alfama."

Albümün genişletilmiş versiyonuna, Latin Amerika'nın en büyük kültürel etkinliği olan Internacional Cervantino Festivali kapsamında Ekim 2020'de kaydedilen canlı bir konser de eşlik etti.

Sara Correia, "Do Coração" albümünden parçaların yanı sıra Amália Rodrigues tarafından popüler hale getirilen iki Fado'yu, "Alfama" ve "Fado Português "i, efsanevi Fado şarkıcısının 2020'de kutlanan yüzüncü yılı anısına seslendirdi.

Lusophony'nin marşı "Meu Bairro, Minha Lingua" da aynı ay yayınlandı. Brezilyalı rapçi Vinicius Terra, köklerini, kültürel mirası yeniden keşfetmek üzerine bir şarkı yazdı.

Şarkı, Brezilya'nın São Paulo kentindeki Portekiz Dili Müzesi'nin yeniden açılışı anısına yazıldı ve 2015'teki yangını takip eden restorasyon çalışmalarının ardından 31 Temmuz 2021'de yeniden açılmasından bu yana müzenin koleksiyonunun bir parçası oldu.

Proje aynı zamanda sekiz bölümlük bir web dizisine dönüştürüldü ve Sara Correia bu dizide kendi deneyimlerinden, hayallerinden ve kendi mahallesindeki müzik ve Fado ile karşılaşmalarından bazılarını ekledi.

Sara Correia'nın sıkı çalışması ve yeteneği ona 2021 yılında "Do Coração" ile Latin Grammy adaylığı kazandırdı. Sara Correia, Kayıt Akademisi tarafından En İyi Portekizce Kökler Albümü dalında aday gösterilen beş kişiden biri oldu. Sara Correia, 18 Kasım 2021'de Las Vegas'taki MGM Grand'da düzenlenecek törende dört ödülü diğer adaylara sunmak üzere sahneye çıktı.

2022, António Variações'in 1983 yılında TVI'ın aynı adlı primetime telenovelasının açılış jeneriği için bestelediği şarkının cover'ı olan "Quero é Viver" ile açıldı. Video klip olmadan bile, şarkı ilk haftasında Shazam ve YouTube listelerini alt üst etti ve Sara Correia'nın eşsiz sesi ve yorumunun dokunaklı bir hatırlatıcısı olarak listelerde kalmaya devam etti.

Avrupa'da savaş sürerken, Portekizli yıldız Pedro Abrunhosa, Sara Correia'yı "Que o Amor te Salve nesta Noite Escura" adlı şarkısında düet yapmaya davet etti. Parça 25 Mart'ta yayınlandı ve hemen YouTube trend listesinde üç numaraya yükseldi. Tüm gelirler WE HELP UKRAINE dayanışma organizasyonuna bağışlandı.

Sara Correia, 2023 yılında, Israel Fernández ile işbirliği yaparak Portekiz ve İspanya'yı, Fado ve Flamenko'yu kesiştiren olağanüstü bir aşk şarkısı olan "Bocas do Mundo" ve yeni albümü Liberdade’yi yayınlayan sanatçı 17 Mayıs’ta İstanbul’da hayranları ile buluşacak.