Kültür Sanat Kaynak: Büşra Bozok AYTEK 27.06.2024 14:30

Sanat ve Tasarım Sergisi yoğun ilgi üzerine ziyaretçiyle buluşmaya devam edecek

İstanbul'un ileri dönüşümü odağına alan, sosyal etkisi yüksek, çevre dostu festivali Upcycle İstanbul Art and Design Festival, 5-9 Haziran tarihleri arasında Müze Gazhane'de gerçekleşti. Bu sene üçüncüsü gerçekleşen festival, sürdürülebilir bir dünya için umut oldu. Atıklara ikinci şans veren tasarımların, sürdürülebilirliği, sorumlu tüketimi ve iklim krizini sorgulayan sanat yerleştirmelerinin, çeşitli atölyelerin, söyleşilerin ve etkinliklerin yer aldığı festival kapsamında hazırlanan Müze Gazhane P Galeri alanındaki Sanat ve Tasarım Sergisi'nin süresi yoğun ilgi sebebiyle uzatıldı. Sergi 12 Haziran-28 Temmuz tarihleri arasında ziyarete açık olacak.
Sanat ve Tasarım Sergisi yoğun ilgi üzerine ziyaretçiyle buluşmaya devam edecek

İleri dönüşüm ve kaynakların verimli kullanımı konusunda bilinç oluşturmak, atıkların değerlendirilerek tekrar kullanıma kazandırılabileceğini sanat ve tasarım aracılığıyla göstermek ve her türlü dönüşümün sürdürülebilir çevresel faydalarına dikkat çekmek üzere yola çıkan sürdürülebilir sosyal etki platformu Upcycle İstanbul; İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür A.Ş. destekleriyle hayata geçirdiği Upcycle İstanbul Art and Design Festival'in üçüncüsünü, bu yıl, Dünya Çevre Günü olan 5 Haziran'ı da içerecek şekilde 5-9 Haziran tarihleri arasında Müze Gazhane'de ziyaretçilerle buluşturdu.

 
''İleri Dönüşüm Hareketine Sen De Katıl'' çağrısıyla bir hareket başlatarak üç senedir sanatçıları, tasarımcıları, üniversiteleri, kurumları, sivil toplum kuruluşlarını, dernekleri, halkı ve medyayı interaktif bir şekilde eyleme dahil eden Upcycle İstanbul Art and Design Festival; bu sene de sorumlu tüketim temasını sahiplendi. Tüketim alışkanlıklarının kaynakları sınırlı olan dünyada yarattığı etkiyi fark ettirmeyi, ileri ve geri dönüşümün sürdürülebilir çevresel faydaları üzerine hep birlikte düşünmeyi amaçlayan festivalde; sürdürülebilirlik konusunda ilham veren sanat eserleri, atıklara ikinci şans veren tasarımlar, kısa film ve belgesel gösterimleri, çeşitli söyleşi ve atölyeler yer aldı.
 
Sanat ve tasarım sergileri kaynakları verimli kullanma konusunda ilham oldu

Erkan Doğanay'ın sanat danışmanlığında hazırlanan sanat ve tasarım sergileri kapsamında İrfan Önürmen, Gül Ilgaz, Genco Gülan, Pınar Akkurt, Mahmut Celayir, Devabil Kara, Nergiz Yeşil, Mehmet Kavukçu, Aynur Önürmen, Eylem Pala'nın da aralarında bulunduğu 40 sanatçının kaynakları verimli kullanma, iklim krizi, sürdürülebilirlik konusunda farkındalık yaratan ve atıklara ikinci şans veren eserleri ziyaretçilerle buluştu.
 
Önceki sene verdiği genç sanatçıları destekleme sözünü de unutmayan Upcycle İstanbul Platformu; İTÜ Mimarlık Bölümü, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Yeditepe Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü, İstanbul Beyoğlu Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsü'nden iklim krizini mesele edinmiş, atık ve buluntu malzemelerle çalışan, çevre dostu üniversite öğrencilerinin eserlerine de daha kapsamlı bir şekilde festivalde yer verdi.
 
Upcycle İstanbul Talks konuşmacılarından sürdürülebilir yaşam tüyoları

Sürdürülebilirlik alanında çalışan tasarım stüdyosu Esmiyor ortaklığıyla gerçekleşen Upcycle İstanbul Talks kapsamında; çevre dostu sanatçılar, tasarımcılar, aktivistler, akademisyenler ve STK'lar ağırlandı.
 
Upcycle İstanbul sahnesi bu yıl da ilham dolu içerikler sunmaya devam etti. Doğa İçin Çal konseri ve Zeynep Atakan seçkisiyle su krizi temalı kısa film gösteriminin yanı sıra, National Geographic ile Yuvam Dünya Derneği'nin hayata geçirdiği “Dünyaya Sevgi ve Saygı Kuşağı” projesi kapsamında, Oscar ödüllü yapımcı ve yönetmen James Cameron imzalı “Ahtapotların Gizemli Dünyası” gösterildi.
 
Katılımcılar ileri dönüşümü deneyimleme şansı yakaladı

Beş gün boyunca, çocuklara ve yetişkinlere özel hazırlanmış içeriklerde, 20 farklı atölyeye ev sahipliği yapan festivalde katılımcılar ileri dönüşüm sürecini deneyimleme imkânı buldu. Atık malzemelerden kukla, mini robot, oyuncak, hayalet ağlardan aksesuar gibi bambaşka ürünler tasarlayarak atıklara ikinci bir hayat veren katılımcılar, ayrıca kompostlama gibi konularda da bilgi sahibi oldu. Atölyelerle hem eğlenen hem de ileri dönüşüm konusunda farkındalık kazanan katılımcılar, atıklara karşı bakış açılarını değiştirdi.
 
Upcycle Bazaar sorumlu tüketim için başlangıç noktası oldu

Local Makers, festivalin bazaar bölümünde bu sene de çözüm ortağı olarak yerini alarak , atıksız yaşam prensibiyle üretim yapan, çevre dostu tasarımcıların ve deprem bölgesinden üreticilerin ürünlerini festival katılımcıları ile bir araya getirdi.
 
Tetra Pak tarafından karton içecek atıklarından geri dönüştürülerek oluşturulan özel bir malzeme ile üretilen sahne, stantlar, yönlendirmeler ve panolar bu sene de festivalde yerini aldı. Ayrıca kağıt israfını engellemek için de görevli isimlikleri atık kumaşların ileri dönüşümü ile hazırlandı.
 
Yoğun ilgi sebebiyle Sanat ve Tasarım Sergisi festivalin ardından da ziyarete açık olacak

Tüm katılımcıların beğenisini kazanan Upcycle İstanbul Sanat ve Tasarım Sergisi ise festivalin ardından Müze Gazhane P Galeri'de ziyaretçi ile buluşmaya devam edecek. 12 Haziran-28 Temmuz tarihlerinde ziyarete açık olacak sergiyi, Pazartesi günleri ve 15-16-17-18 Haziran tarihleri haricinde, 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret etmek mümkün.
 
Her sene bir öncekinden daha zengin içeriklerle sosyal etkisini ve kapsayıcılığını artırmayı hedefleyen Upcycle İstanbul Platformu, şimdiden bir sonraki festival için çalışmalara başladı. 2025 yılında farklı illerden genç sanatçıları Upcycle İstanbul Art&Design Festival'de ağırlamak isteyen platform, üniversitelerle iş birliği yapmaya hazırlanıyor. Ayrıca uluslararası ilham verici sanatçıların festival bünyesinde ziyaretçilerle buluşması için de girişimlerde bulunulacak.