Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 02.05.2024 10:00 Güncelleme: 02.05.2024 10:14

Salıcı: Uluslararası pazarın yaklaşık yüzde ikisine hakimiz

AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, ayakkabı yan sanayi sektöründe uluslararası pazardaki yaklaşık yüzde ikilik bir pazara hakim olduklarını ve bunu yüzde ona çıkartmak amacında olduklarını açıkladı.
Salıcı: Uluslararası pazarın yaklaşık yüzde ikisine hakimiz

AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, AYSAD’ın ayakkabı yan sanayi sektörünün tüm üyelerinin buluştuğu bir dernek olduğunu belirtti.

Aysaf Fuarının tüm ayakkabı üreticilerinin aradıkları her şeyi bulabileceği bir uluslararası fuar kapsamında olduğunu ifade eden Salıcı “Yaklaşık 350’ye yakın bir katılımcıyla bugün görücüye çıktı. Bunun 36 tanesi de yurt dışından katılımcılar özellikle Avrupa bölgesinden, İtalya’dan Uzak Doğu’dan, Hindistan’dan ve Pakistan’dan da katılımcılarımız var. Bu da fuarımız açısından çok değerli ve çok kıymetli.” şeklinde konuştu.

Salıcı, üretim ve satışlardaki son bir yıllık özellikle yan sanayi ürünlerinde ve iş ayakkabılarındaki satışlarda gözle görülebilir bir azalış olduğunu belirterek “Ülkemiz, pandemiden sonra yurt dışındaki kapalılık ve özellikle konteyner fiyatlarının da yüksek olmasından kaynaklı güzel bir ivme yakalamıştı. Fakat bu avantajı son bir yıldır, bir buçuk yıldır hem içerideki yaşanan dövizin yüksek olmasından fiyatların tutturmamızdan kaynaklı mecburen kapasitemizi düşürmek zorunda kaldık.” açıklamasını yaptı.

Sektörün üretimdeki maliyetleri ve satışlar hakkında bilgi veren Salıcı şu ifadelere yer verdi:

“Ülkede yaşanan malum hepimizin yaşadığı enflasyon, yaşanan sıkıntılar, giderlerin artması, işçilikler vesaire derken tüm maliyetleri etkilemiş oldu. Bu da tamamıyla hem üreticiye yansıyor hem sanayiciye yansıyor. Gerçekten de sanayici çok zor günler geçiyor ki ayakta kalmaya çalışıyor. Bizim buradaki yaklaşık 350 tane katılımcımız da her türlü zorluğa rağmen yaşadığı her türlü sıkıntıya rağmen yine fuarına sahip çıkıyor. Fiyatları da mümkün mertebe artık karlılıktan ziyade ayakta kalma fiyatları veriyor.”

Salıcı, ithalatın geçen yıla göre bakıldığında yaklaşık yüzde 30, yüzde 50 arasında bir ithalat artış olduğunu dile getirerek “Bu da daha da artacağının burada belirtisi olarak bir işaret veriyor. O anlamda da bizler dernek olarak da gerekli görüşmeleri yapıp ithalatın önünü nasıl kapatıp buradaki üreticimizin önünü nasıl açarız diye çalışmalarımızı hızla devam ettiriyoruz.” diye konuştu.

AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Salıcı, sektöre dair kısa ve orta vadeli öngörüleri hakkında şu açıklamaları yaptı:

“Kısa vadeli öngörümüz için şöyle düşünüyorum; bir tünelin içerisindeyiz ve içeride uzaktan bir ışık gözüküyor fakat bu ışık bence aydınlık bir şekilde görüyorum. Kısa vadede yapacağımız tek şey tamamıyla kemer sıkma ve bir şekilde genel giderlerimizi azaltma olduğunu düşünüyorum. Buradan başlayarak tekrardan bir toparlanma sürecine girip orta vadede gelen kısmında da yine çalışmalarımızla Ar-Ge’lerimizle bize bu süreç içerisinde, bu durgunluk dönemi içerisinde önem verip uzun vadede de bunların fırsatlarından faydalanmak olduğunu öneriyorum.”

Tüm sanayicilerin devamlı dövizi ve enflasyonu takip ettiğini ama sanayici olarak bunlarla uğraşmamaları gerektiğini söyleyen Salıcı, “Biz sanayici olarak inovasyona, yeni ürünle yeni pazarlara daha çok odaklanmamız gerekiyor. Maalesef her gün dolar ne oldu şeklinde dövizi takip eder olduk açıkçası bu tabii ki etken fiyatlamada etken ayakta kalmada etken, yaşamakta etken, moral olarak etken. Benim tamamıyla sanayicileri önerdiğim şey inovasyon, daha yüksek teknoloji ürünler üretmeye çalışma, kafamızı euroya yükselirse, dolar yükselirse, ihracatı arttırır, satışı artırır değil de artık ben daha önce yapmadığım şeyleri yapmam gerekiyor algısıyla yola çıkmamız gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Salıcı gelecek döneme ilişkin öngörülerini şöyle açıkladı:

“Uluslararası arenada sektörümüzü özellikle ayakkabı yan sanayi sektörümüz çok kıymetli, çok geniş bir pazara hakim. Şu anda özellikle uluslararası pazardaki yaklaşık yüzde ikilik bir pazara hakimiz amacımız bunu yüzde ona çıkartmak. O anlamda bizler inovasyona, yüksek teknolojiye yani aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar elde edemediğinizi gördüğümüz gibi daha farklı ürünler üretip daha inovatif şeyler, güncel şeyler yapıp o anlamda uluslararası arenadaki o yüzde ikilik payı yüzde ona çıkartabiliriz diye düşünüyorum.”

Sektörün gelişmesinde STK’lara çok iş düştüğünü belirten Salıcı, “Burada her şeyi kamu ve devletten beklemek biraz yanlış. Özellikle üyelerimizin çok katılımlı, görüşleri bol ve çözüm önerileri olan fikirlerle gelip burada sektörü daha öne taşımak amaçlı fikirlerini beyan edip daha sonra fikirleri kamuya ya da Ankara’ya yetkililere iletmek üzere bir fikir birliğinde olmamız gerekiyor. Ayakkabı Yan Sanayiciler Derneğimizin kapısı tüm sanayicilerimize açıktır. Sorularımıza gelsinler, oturalım çözmeye çalışalım, onu bir sıralamaya sokalım daha sonra da istediğimiz yetkililere gidelim orada konumuzu çözmüş olalım.” dedi.