Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 26.04.2024 01:30 Güncelleme: 25.04.2024 12:22

Rusya, uzayda nükleer silahlanma yarışının önlenmesini talep eden BM kararını veto etti

Stockholm, 25 Nisan (Hibya) - Rusya, uzayda nükleer silahlanma yarışının önlenmesini talep eden BM kararını veto etti. 15 üyeli Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamada 13 lehte, Rusya aleyhte ve Çin çekimser oy kullandı.
Rusya, uzayda nükleer silahlanma yarışının önlenmesini talep eden BM kararını veto etti

Karar, tüm ülkeleri, ABD ve Rusya'yı kapsayan 1967 tarihli bir uluslararası anlaşmayla yasaklandığı üzere, uzayda nükleer silah ya da diğer kitle imha silahları geliştirmemeyi ya da konuşlandırmamayı kabul etmeye ve buna uyulduğunu doğrulamaya çağırıyordu.

ABD Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield oylamanın ardından yaptığı açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Moskova'nın uzayda nükleer silah konuşlandırmak gibi bir niyeti olmadığını söylediğini hatırlattı.

"Bugünkü veto akla şu soruyu getiriyor: Neden? Eğer kurallara uyuyorsanız, neden onları teyit eden bir kararı desteklemiyorsunuz? Ne saklıyor olabilirsiniz?" diye sordu. "Bu çok şaşırtıcı. Ve utanç verici."

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia kararı "kesinlikle saçma ve politize" olarak nitelendirdi ve uzaydaki tüm silahların yasaklanması konusunda yeterince ileri gitmediğini söyledi.

Rusya ve Çin, ABD-Japonya taslağına, tüm ülkelere, özellikle de büyük uzay kapasitesine sahip olanlara, "uzaya silah yerleştirilmesini ve uzayda güç kullanma tehdidini her zaman önleme" çağrısında bulunacak bir değişiklik önerdi.

Yedi ülkenin lehte, yedi ülkenin aleyhte ve bir ülkenin de çekimser oy kullandığı değişiklik, kabul edilmesi için gereken asgari 9 "evet" oyunu alamadığı için reddedildi.