Rize Kaynak: Hibya Haber Ajansı 16.01.2024 16:15 Güncelleme: 16.01.2024 16:05

RTEÜ çalışma grubu, yeni bir otsu endemik bitki türü keşfetti

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Makbul, Dr. Öğr. Üyesi Seher Güven, araştırma görevlileri ve çok sayıda lisansüstü öğrencisinin dahil olduğu çalışma grubu tarafından dünyada sadece Kars Çıldır Gölü etrafında yayılış gösteren yeni bir otsu endemik bitki türü keşfedildi.
RTEÜ çalışma grubu, yeni bir otsu endemik bitki türü keşfetti

RTEÜ'den yapılan açıklamada, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Makbul, Dr. Öğr. Üyesi Seher Güven, araştırma görevlileri ve çok sayıda lisansüstü öğrencisinin dahil olduğu çalışma grubu tarafından dünyada sadece Kars Çıldır Gölü etrafında yayılış gösteren yeni bir otsu endemik bitki türünün keşfedildiği belirtildi.

"Vincetoxicum anatolicum" adı verilen bu yeni bitki türü uluslararası hakemli bir dergide yayımlanarak bilim dünyasına yeni endemik bir tür olarak tanıtıldı. Ülkemizin farklı yörelerinde ''zilasur, dağ biberi, gavur biberi" olarak bilinen Vincetoxicum cinsine mensup bu yeni türün, yayılış gösterdiği Anadolu topraklarına atıf yaparak "anatolicum" ismi verildi.

Araştırmaların devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, "Bu türün mensup olduğu bitki grubu üzerinde yapılan araştırmalar bu bitkilerin anti-mikrobiyal, anti-bakteriyel, anti-fungal ve anti-kanserojen gibi etkileri bulunduğunu ortaya çıkardı. Yeni tür olarak tanımlanan bu bitkinin tıbbi bitki olma potansiyelinin yüksek olduğu düşünülmekte ve bu konuda araştırmalar devam etmektedir." denildi.