Vakıf Katılım web
Teknoloji Kaynak: Özlem PALA 23.06.2024 17:58 Güncelleme: 21.06.2024 07:35

Riders Robotik Ligi 5. Sezon: Genç Yetenekler Sahnede

Riders Robotik Ligi 5. Sezon, 15 Nisan - 25 Mayıs 2024 tarihleri arasında Türkiye'nin 19 şehrinden 75 takımın katılımıyla Riders'ın online simülasyon ortamında, heyecan dolu bir atmosferde gerçekleşti. Robotik kodlama ve bilişim teknolojileri alanında yoğun ve uygulamalı bir eğitim dönemini tamamlayan öğrenciler, edindikleri becerileri final yarışmalarında sergileyerek izleyicilere heyecan dolu anlar yaşattılar.
Riders Robotik Ligi 5. Sezon: Genç Yetenekler Sahnede

2020’de başlayan macera tüm hızıyla devam ediyor! Türkiye’de başlayıp dünyanın dört bir yanına yayılan, Aralık 2023’te ilk kez global rakiplerin bir araya geldiği bir Dünya Kupası etkinliğine ev sahipliği yapan Riders Robotik Ligi’nin beşinci sezonu, 15 Nisan - 25 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşti. Lige 5 haftalık robotik kodlama ve bilişim teknolojileri eğitimi ile başlayan öğrenciler, takımlarını kurduktan sonra ön eleme yarışmaları ve ön eleme jüri oturumlarına, ardından final yarışmaları ve final jüri oturumlarına katıldılar.

Riders Robotik Ligi 5. Sezon, 25 Mayıs Cuma günü YouTube üzerinden gerçekleşen heyecan dolu bir canlı yayın final yayını ile sona erdi. Ortaokul yarışmasının şampiyonu Era Koleji Kocasinan Kampüsü’nden Avrupamatik takımı olurken, Era Koleji Kartal Kampüsü’nden Büyük Hayal ve üçüncü İhlas Vakfı Takım 2 oldu. Lise döneminde ise galibiyeti kazanan Tübitak Fen Lisesi'nden TULPAR takımı olurken, ikinci Karabük Bilsem’den TechNoMuscle ve üçüncü Çakabey Okulları’ndan Ghost Riders oldu.

Riders Robotik Ligi 5. Sezon Kupa Ödülleri

Riders Robotik Ligi 5. Sezon jürileri, ön eleme ve final jüri oturumlarında takımları farklı yetenekleriyle değerlendirerek farklı alanlardaki gelişimlerini destekledi. Takımların değerlendirildiği kupa kategorileri şunlar oldu:

Programlama Ödülü: Algoritma geliştirmede en yenilikçi teknolojileri kullanan, en stabil kodları yazan takımlara verilir.

Robot Tasarım Ödülü: Bu ödül, Riders robot tasarlama editöründe sağlanan bileşenleri kullanarak, belirli bir probleme yönelik yaratıcı ve çözüm odaklı tasarımlar geliştiren ekiplere verilir.

Riders Özel Ödülü: Takım olarak mükemmel iş birliği yapan, programlama ve robot tasarımında en uyumlu çalışan ekiplere verilir.

Yaratıcı İçerik ve Yaygınlaştırma Ödülü: Dijital platformlarda Riders’ın tanıtımını etkili bir şekilde yapan ve içerikleri yaygınlaştıran takımlara verilir.

En İyi Mentor Ödülü: Riders Robotik Ligi takımlarının uyum içinde çalışmasını sağlayan, lig faaliyetlerinde etkin rol oynayan ve öğrencilerle güçlü bir iletişim kuran mentorlara verilir.

Riders Robotik Ligi 5. Sezon kupa ödüllerini kazanan takımlar şunlar oldu:

Ortaokul Dönemi Kupa Ödülleri

Programlama Ödülü: Avrupamatik - Era Koleji Kocasinan

Robot Tasarım Ödülü: Era Çamlıca 5 - Era Koleji Çamlıca

Riders Özel Ödülü: Kozan Bilsem Robotik

Yaratıcı İçerik ve Yaygınlaştırma Ödülü: Felix - Özel Türk Koleji Marmaris

En İyi Mentor Ödülü: Mehmet Bulum - Büyük Hayal - Era Koleji Kartal

Lise Dönemi Kupa Ödülleri

Programlama Ödülü: Ghost Riders - Çakabey Okulları

Robot Tasarım Ödülü: A Takımı - Bursa Çakır Koleji

Riders Özel Ödülü: PHOENIX - Ortaklar Fen Lisesi

Yaratıcı İçerik ve Yaygınlaştırma Ödülü: Break Point - Karma Takım

En İyi Mentor Ödülü: Kübra Işıkyıldız - Algo Legion - Gaziantep Anadolu Lisesi

Sayılarla Riders Robotik Ligi 5. Sezon

Riders Robotik Ligi 5. Sezon’a Marmaris, Gaziantep, Bursa ve İstanbul dahil olmak üzere 19 şehirden 48 okul, 75 takım, 701 öğrenci ve 58 mentor katıldı. Öğrenciler Riders’ın online simülasyon ortamında mekandan bağımsız olarak derslerini tamamladılar. Mentorlar, takımların derslerini Riders platformundan anlık olarak takip ederek, onlara ihtiyaç duydukları alanlarda destek verdiler. Böylelikle Riders Robotik Ligi, organizasyonuna başladığı günden bu yana 4 yılda global olarak 7 ülkeden 217 okul, 332 takım, 2520 öğrenci ve 279 mentora ulaşmış oldu.

Riders Robotik Ligi 5. Sezon Eğitim Dönemi

Riders Robotik Ligi 5. Sezon eğitim dönemi, 15 Nisan - 10 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşti. Ligde robotik kodlamaya sıfırdan başlayan öğrenciler While döngülerini, sensör kavramını, for döngülerini öğrendiler ve geri bildirim algoritmalarını, oransal programlamayı, görüntü işlemeyi kullandılar. Ortaokul takımları Blockly tabanlı kodlama yaparken, lise takımları ise Python dilinde yeteneklerini sergilediler. Öğrenciler, lig süresince robotik kodlamanın yanı sıra yapay zeka, makine öğrenmesi ve tasarım odaklı düşünme gibi kritik bilişim teknolojileri becerilerinde yetkinleştiler.

Riders Robotik Ligi 5. Sezon Yarışma Dönemi

10 Mayıs’ta eğitim dönemini tamamlayan öğrenciler takımlarını kurdular ve önce ön eleme yarışmalarında yeteneklerini rakiplerine karşı denediler. Ön eleme yarışmalarının ardından ön eleme jüri oturumlarına katılan takımlardan finale katılmaya hak kazananlar, final yarışmalarında mücadele ettiler. Riders Robotik Ligi 5. Sezon final yarışmaları 20-23 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşti. Takımlar, 24 Mayıs’ta gerçekleşen final jüri oturumlarında son sunumlarını yaptı ve kazananlar 25 Mayıs’ta gerçekleşen final canlı yayınında açıklandı.

Takımlar Kendi Robotlarını Tasarladı

Dünya Kupası’nda başlayan yeni görev, Riders Robotik Ligi 5. Sezon’da devam etti. Takımlar, ön eleme ve final yarışmalarında mücadele edecek robotlarını simülasyon ortamında kendileri tasarladılar. Takımlar, robotlarının şasi, mafsal ve uzuv gibi bileşenlerini kişiselleştirdiler ve istedikleri kadar motor ve tekerlek ekleyerek hareket sistemlerini tasarladılar. GPS, mesafe ve renk sensörlerini robotlarına yerleştiren takımlar, robotlarını farklı ortam, senaryo ve görevlerde çalışacak şekilde programlayıp simüle ettiler.

Riders Robotik Ligi Misyon ve Kazanımları

Riders Robotik Ligi, bilişim teknolojileri eğitimini ve günümüz dünyası için kritik önemde olan bilişim konularını herkes için erişilebilir kılmak amacıyla 2020 yılında başladı. Öğrencilerin eğitim projelerinde öğrendikleri verileri anlamlandırarak yeteneklerini ulusal ve uluslararası arenalarda sergilemelerini sağlayan Riders Robotik Ligi ile eğitim sektörüne bilişim teknolojileri için etkili bir proje tabanlı öğrenme aracı sağlandı.

Yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi ileri düzey çalışmaları kapsayan bir eğitim programına dair motivasyonu artıran Riders Robotik Ligi, bu ekosistemdeki öğrencilerin mentorları eşliğinde diğer takımlarla ulusal ve global düzeyde mücadele etmesine olanak sağlıyor.

Riders Robotik Ligi, ekonomik ve coğrafi engelleri aşarak öğrencileri Türkiye’nin ve dünyanın farklı yerlerinde bulunan akranlarıyla buluşturuyor. Riders Robotik Ligi’ne katılan öğrenciler sadece robotik ve kodlama öğrenmekle kalmıyor; problem çözme, takım çalışması ve fikir üretme gibi temel yaşam becerilerinde de uzmanlaşıyor.

Mentorlar RRL 5. Sezon ile İlgili Neler Söyledi?

“Bu sezon ilk defa katıldığımız Riders 5. Sezon Robotik Ligi'nde, ERA Koleji Kocasinan Kampüsü öğrencilerimle birlikte şampiyonluğu kazanmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yarışma bizim için çok heyecanlı ve çekişmeli geçti. Öğrencilerim, gece geç saatlere kadar bıkmadan daha iyi bir algoritma ve daha stabil kod yazarak şampiyon olmak için çok çabaladılar. Hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmadık. Takım olarak iş bölümü yaptık; bazı öğrencilerim robotu tasarlarken diğerleri asansör kodları ve değirmene kadar olan kısmın kodlarını yazmaya odaklandılar. Üç gün süren heyecanlı yarış sonunda, 189 saatlik bir çalışma ve 4040 kez robot çalıştırarak oluşturduğumuz kod ile yarışı 1. olarak tamamladık. Yarış süresi bitip final günü geldiğinde, her ne kadar yazdıkları kod stabil olsa da, sürpriz bir şekilde bizi geçen olur mu diye endişe ettik. Çünkü asansör kodlarını tamamlayamamıştık. Yarış hazırlık süresinde 51 puana kadar ulaştık ve rakiplerimizi geride bırakmıştık. Final gecesi 49 puanla şampiyonluğu kazandık.

Yarışma parkurumuz bize göre zor değildi. Kurduğumuz algoritmayı hem süre hem de sensörlere göre koda dönüştürdüğümüz için her şekilde stabildi. Parkurda bizi zorlayan tek yer asansördü. Eğer yarışma süresi bir gün daha uzun olsaydı, asansörü de tamamlayıp rekor kıracağımıza emindik.

Şimdi takım olarak heyecan dorukta, çünkü sırada Riders Dünya Ligi var. Avrupamatik takımı olarak doğru algoritma ile çözülmeyecek sorun, kazanılmayacak yarış yoktur diyoruz ve Dünya Ligi'nde de derece yapacağımıza inanıyoruz. Unutmayalım ki, "İnanmak başarmanın yarısıdır."

Melda Aslan - Avrupamatik Takımı Mentoru

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni - ERA Koleji Kocasinan Kampüsü

"Riders platformu üzerinden çalışmak öğrencilerin kodlamayı sadece teorik manada değil, disiplinler arası bir yaklaşımla gerçek dünya problemlerine çözümler üreterek öğrenmelerine destek oldu. Öğrenciler, kodları yazarken hesaba katmaları gereken matematiksel ve algoritmik yapıları platform üzerinde özgürce deneyimleme, deneyimlerini içselleştirme ve öğrenmelerini kalıcı hale getirme fırsatı buldular. Yarışma modülü sadece okul ekosisteminde kalmayıp farklı okullardan öğrencilerle etkileşim halinde olmalarını, yeni arkadaşlar edinmelerini ve rekabeti yaşamalarını sağladı. Bilişim Teknolojileri adına uluslararası çapta bir içeriğe ve kaliteye sahip Riders platformunda öğrencilerime danışmanlık etmek bir eğitmen olarak benim de mesleki anlamda gelişmemi sağladı."

Fatih Kürşat Cansu - TULPAR Takımı Mentoru

TÜBİTAK Bilimsel Programlar Kıdemli Uzmanı

TÜBİTAK Fen Lisesi Danışmanı

"Çakır Anadolu Lisesi olarak bu yıl ilk kez katıldığımız Riders Robotik Ligi 5. Sezon yarışmalarında yaşadığımız eşsiz deneyimler ve kazandığımız "Robot Tasarım" ödülü için sizlere en içten teşekkürlerimizi sunarız. Bu yarışma, takımımız için büyük bir öğrenme ve gelişim fırsatı sundu.

Öğrencilerimiz, eğitim projelerinde öğrendikleri sensör verilerini anlamlandırarak verilen pisti tamamlamak için kontrol algoritmaları geliştirdiler. Geri besleme algoritmalarını kullanarak araçlarının performansını sürekli iyileştirdiler. Bu süreçte kazandıkları bilgi ve beceriler, onları gelecekteki bilişim teknolojileri ve robotik programlama alanında daha yetkin bireyler haline getirdi.

Ön eleme turlarında ve jüri oturumlarında edindikleri deneyimler, öğrencilerimizin takım çalışması, problem çözme ve yaratıcı düşünme yeteneklerini pekiştirdi. Yarışma sürecinde hem çok şey öğrendiler hem de büyük keyif aldılar.

Bu başarıda emeği geçen tüm organizatörlere, mentorlara ve destekçilere teşekkür ederiz. Riders Robotik Ligi’nin sunduğu bu platform sayesinde öğrencilerimiz gerçek hayat problemlerini çözmeye yönelik önemli adımlar attılar ve kendilerine olan güvenlerini artırdılar.

Çakır Anadolu Lisesi öğrencileri olarak, bu değerli deneyimi bize yaşattığınız için minnettarız ve gelecekteki yarışmalarda da yer almayı dört gözle bekliyoruz."

Nevin Çavuşoğlu - A Takımı Mentoru

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni - Çakır Anadolu Lisesi

“Riders ailesi ile ilk kez Riders Robotik Ligi 4. Sezon’da ortaokul seviyesinde turnuva kapsamında tanıştık. Öğrencilerim, 5 ve 6. sınıf müfredatlarında yer alan Blok tabanlı kodlama becerilerini, Türkiye'nin farklı illerinden katılan takımlarla yarışarak test etme imkanı buldular. Bu süreçte hem çok keyif aldılar hem de takım olarak bir problem üzerinde defalarca deneme yapıp çözüm ürettiler. 5. sezonda lise takımı ile Riders Robotik Ligi’ne dahil olduk. Riders'ın öğrenme platformunda yer alan dokümanlar, etkileşimli öğrenme ortamı ve videolar sayesinde "Hello world" seviyesinden başlangıç yaparak kısa bir süre içerisinde temel algoritma mantık yapılarını ihtiyaçlarına göre kullanabilir seviyeye gelmiş olmaları motive ediciydi. Riders ekibine enerjisi, ilgisi ve destekleri için ayrıca teşekkür ediyorum, başarılarının devamını diliyorum. Sizinle tanışmış olmak heyecan verici.”

Kübra Işıkyıldız - A Takımı mentoru

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni - Gaziantep Anadolu lisesi

"Son yıllarda ortaokul ve lise kategorilerde katıldığımız Riders Robotik Ligi ile öğrencilerimiz takım halinde çalışma ve edindikleri teorik bilgileri gerçek zamanlı uygulama fırsatı buldular. Anlık geri bildirimlerle tasarım ve uygulama geliştirmede deneyim kazandılar. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

Dr. Ahmet Nusret ÖZALP - TechNoMuscle, Karabük BİLSEM Mentoru

"Öncelikle bu turnuvayı düzenleyen Riders ekibine teşekkür ederiz.

Öğrencilerimize aldıkları teorik eğitimi kendi kulvarında rakiplerini görerek pratiğe dökmek için harika fırsat sundunuz, güzel ve heyecanlı bir yarışma oldu, öğrenci ve velilerden çok olumlu dönüşler geldi, haliyle verilen emeklerin meyvesinin olgunlaşması bizi de çok sevindirdi.

İhlas Vakfı bünyesinde birçok kategoride 3 yıldır yaklaşık binlerce öğrenciye eğitim verildi, ülkemizin farklı illerinden ve yurt dışından eğitim almak isteyen öğrenciler online sistemde buluşturuldular. Riders Robotik Ligi’nde ilk sezonumuz olmasına rağmen 7 takım oluşturduk ve 5 takımımız finale katılmaya hak kazandı. İhlas Vakfı Takım 2, üçüncülük başarısı elde ederek dünya kupasına katılmaya hak kazandı. Finale kalan diğer takımlarımızdan 2 tanesi de ilk 10 içerisinde yer aldı. Bu çok güzel bir duygu ve öğrencilerimizle gurur duyduk. Finalde zorlu rakiplerine karşı mücadeleyi son anına kadar bırakmayan tüm öğrencilerimizi ve destek veren velilerimizi ayrıca tebrik ediyorum. Eğitmen hocalarımıza da tüm destekleri için ayrı bir teşekkür sunuyorum.

Nihayetinde bu yarışma, kaybedeni olmayan bir yarışma diye düşünüyorum. Dereceye giremeyen tüm rakiplerimize de sağlık olsun diyoruz ve onları daha da güçlenmiş bir şekilde karşımızda bulmayı bekliyoruz. Rekabet herkese olumlu yansır. Bizler pes etmeden öğrencilerimiz, velilerimiz ve değerli hocalarımız ile kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu azim ve çabayla tüm takımlarımız bizim için her zaman şampiyon, onları tebrik ediyoruz.

Bu turnuvadaki takım çalışması öğrenciler için güzel bir tecrübe oldu. Gelecek sezon hem blok tabanlı kodlama hem python kodlama alanında takımlarımızla Riders Robotik Ligi’ne katılmak istiyoruz. Ve birçok takımla katılıp daha yüksek sonuçlar çıkarabileceğimize inanıyoruz."

İhlas Vakfı Gelecek Vadisi Ekibi

Riders Robotik Ligi’ne Kimler Katılabilir?

Riders Robotik Ligi’ne her seviyeden lise ve ortaokul öğrencileri katılabilir. Katılımcıların 6-10 kişilik bir takım ve bir mentor ile lige katılmaları gerekmektedir. Tamamen online simülasyon ortamında gerçekleşen Riders Robotik Ligi mekandan bağımsızdır. Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden öğrenciler lige katılabilir.