Güzellik 04.09.2019 16:48

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel: HOLYWOOD YANAĞI İŞLEMİ İLERİ YAŞLARDA PROBEM OLABİLİR

Hollywood Yanağı terimi bir Plastik Cerrah meslektaşımız tarafından tescillenmiş bir isim.
Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel: HOLYWOOD YANAĞI İŞLEMİ İLERİ YAŞLARDA PROBEM OLABİLİR

Nedir bu Hollywood Yanağı uygulaması, bize tam olarak ne olduğunu anlatabilir misiniz?

Hollywood Yanağı terimi bir Plastik Cerrah meslektaşımız tarafından tescillenmiş bir isim. O nedenle işlemin tıbbi adı olan Bischectomy (Bişektomi)  terimini kullanmak daha doğru olacaktir. Yani bu işlem bizlerin yıllardır yaptığı Bişektomi işlemidir. Bişektomi, yanakta yer alan yağ dokusunun cerrahi olarak çıkarılması anlamına geliyor. Estetik amaçla, yüzün inceltilmesi için yapılıyor. Yeni geliştirilen ve ağız içerisinden uygulanan ultrasonik bir cihaz ile, cerrahi kadar etkili olmasa da, benzer bir sonuç alınabiliyor.

Fazla deri alınıyor mu? Yoksa üst üste dikiliyor mu?

İşlem endoskopik olarak da yapılabilir, ancak sıklıkla ağız içerisinden yapılıyor. Deride herhangi bir kesi olmuyor.

Kadınlar bunu neden talep ediyor, yüzlerinde nasıl bir değişim hayal ediyorlar?

Bu işlemin amacı yanaklara biraz daha çökük bir görünüm vererek elmacık kemiklerini ve yüz hatlarını belirginleştirmek.

Ağız içine böyle bir operasyon yapmak ne kadar sağlıklı, tükürük bezleri bu durumdan etkileniyor mu?

Ağız içerisinden yapıldığı için enfeksiyon riski taşıyor, ancak bu sık rastlanan bir durum değil. Ehil olmayan ellerde yapılırsa tükrük kanalı ya da yüz sinirlerinde yaralanmalar olabilir.

Kimler bu operasyona uygun sizce?

Yanakları kalın olan, bu nedenle yüzü şişman görünen kişilerde bu operasyonla daha belirgin yüz hatlarına kavuşabilirler.

Peki kimler asla yaptırmasın dersiniz?

Çok genç yaşlarda, yüz henüz tam şeklini almamışken bu işlemin yapılmasını doğru bulmuyorum. 20’li yaşların ortasından itibaren yanaklar doğal olarak incelirler. Yaş ilerledikçe yüzde oluşan yaşlanma belirtilerinin önemli bir kısmının yumuşak doku kaybına bağlı olduğu unutulmamalıdır. Bu işleme karar verirken yüzünüzün ileri yaşlarda nasıl bir şekil alacağını da hesaba katmalısınız. O nedenle, özel durumlar dışında, 30’lu yaşlardan önce yapılmaması gerektiğini düşünüyorum.

Operasyon sonrası nasıl bir tedavi gerekiyor, yemeye, içmeye, konuşmaya ne kadar zaman sonra başlanıyor?

İlk gün sıvı beslenme, sonraki birkaç gün yumuşak beslenme ve ağız hijyenine dikkat edilesi dışında bir kısıtlama yok.

Böyle bir operasyon ne gibi komplikasyonlar olabilir? Bir taraftan daha çok doku alınması gibi bir durum söz konusu olur mu? yüzde asimetrik bir görünüm ortaya çıkabilir mi?

Deneyimli bir cerrah yaptığı sürece ciddi bir riski yok. Ancak çıkartılan yağ dokusunun yüz sinirlerine yakın yer aldığını unutmamak lazım. En önemli riski dudak felci. Kalıcı felç nadir, ancak geçici felçlerle karşılaşılabilir. Yağ çıkartıldıktan sonra yüzde simetrik bir görünüm kalmalıdır. Var olan asimetriler değerlendirilmeli, yağ buna göre çıkartılmalıdır. Yüzün uzun vadede inceleceği unutulmamalı, aşırı doku çıkartmaktan kaçınılmalıdır.