Halkbank web
Ekonomi 27.11.2023 07:00

​Müslüman Ülkelerin Girişimci ve Üretici Kadınları İSTANBUL HELAL FUARI'NDA

Dünyanın en büyük "helal" organizasyonu olan Dünya Helal Zirvesi ve HelalFuarı 2023 yoğun bir tempoyla devam ediyor.
​Müslüman Ülkelerin Girişimci ve Üretici Kadınları İSTANBUL HELAL FUARI'NDA

Bu yıl 10. Su gerçekleştirilen Fuar’a, 40 farklı ülkeden yerli yabancı 500 firma katıldı. Gıdadan turizme, elektronikten kozmetiğe, tekstilden sağlığa pek çok farklı sektörü buluşturan Fuar'da kadın girişimciler için de özel bir alan ayrıldı. Helal Fuarı aynı zamandaUluslararası Aşçılar Şampiyonası'na da ev sahipliği yapıyor. World Chefs Cupadı altında düzenlenen yarışmaya 30 farklı ülkeden 1000 şef katıldı.

Helal Zirve ve Fuar Koordinatörü AylinŞengül'ün verdiği bilgilere göre; Bu yıl  önceki yıllara oranla kadın girişimcilerin, üreticilerin ve kadın şeflerin katılımında gözle görünür bir artış olmuş.

Fuar kapsamında dünyanın dört bir yanından gelen girişimci-üretici kadın dernekleri ve grupları arasında, “Arap KadınlarBirliği, Filistin Şems Kadın ve Çocuk Derneği, International Women Cuisine, DakarlıKadınlar ve Köy Sanatları Grubu, Bayrampaşa Kar taneleri Kadın Kooperatifi “gibi birçok dernek ve grup bulunuyor.

11 ülke ve 200 kadın olarak Fuar'a katılan ve enbüyük grup olan  Arap Kadınlar Birliği’nin hedefi ise hem üretici kadınların el sanatlarına destek vermek hem de Türkiye ve İslam ülkeleri arasında kadınlara yönelik iş birliklerinini artırılmasını sağlamak.  

Tunus'tan Yaseminli Krem, Çorum'dan Leblebili Ekmek

Bu yıl kadın dernek ve gruplarının yanısıra, Helal Fuarı'na bireysel katılım da oldukça fazla.  Mısır, Irak, Libya, Filistin, Suriye, Ürdün, Lübnan, Senegal, Yemen, Cezayir, Fas, Tunus gibi islam dünyasının çeşitli ülkelerinden gelen kadınların birbirinden renkli standları el emeği ,göz nuru binbir çeşit ürünle dolu. Kadınların kendi yaptıkları çantalar, atkılar, şallar, kilimler, 3D tablolar, takı tasarımları, el yapımı çikolatalar, kurabiyeler, doğal krem ve parfümler fuar ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.

Helal Fuar'ına Tunus'tan katılan Fatima'nınkendi yaptığı, cildi beyazlatan yaseminli kremi, Senegalli kadınların doğal yağlardan elde ettiği parfümleri, Suriyeli Manal'ın renkli çikolataları ve Gasva Darvis'in her an canlanacakmış gibi duran kuşlar, kelebekler ve çiçeklerle dolu 3D tabloları ile Çorumlu şef Aylin Memik'in Hitit tabletlerinde yazan, binlerce yıllık tariflere uyarak yaptığı üzüm salkımı ve leblebili ekmekleri Fuar'ın en çok ilgi gören ürünleri arasında yer aldı.

Helal Fuarı'nın kadın pazarı alanında  ençok ziyaret edilen yerlerinden biri de, Filistinli kadınların ürünlerini sergiledikleri stant oldu. Filistin Şems Kadın ve Çocuk Derneği Başkanı Muna Allaham; "Biz Filistin'deki insanlara yardım etmek için buradayız"dedi ve elde ettikleri gelirin büyük bir kısmının Filistin'e gönderileceğini söyledi.