Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.06.2024 13:00 Güncelleme: 13.06.2024 13:10

MSB: Sınırlarımızın güvenliğinden emin olmak isteyenleri hudutlarımızda misafir edebiliriz

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, sınırların güvenliğinden emin olmak isteyen herkesi hudutlarda misafir etmekten büyük memnuniyet duyacaklarını ifade etti.
MSB: Sınırlarımızın güvenliğinden emin olmak isteyenleri hudutlarımızda misafir edebiliriz

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, basın bilgilendirme toplantısında Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerçekleştirdiği kararlı operasyonlarla son bir haftada 30, 1 Ocak 2024’ten bugüne kadar ise 531’i Irak’ın, 650’si Suriye’nin kuzeyinde olmak üzere bin 181 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Hudutlarla ilgili yeri, zamanı ve hangi ülkeden olduğu belli olmayan ve insan kaçakçılarının reklamlarını da içeren görüntüler üzerinden asılsız iddialar ortaya atıldığını belirten Aktürk, "Yurt içinde gördüğü her yabancıyı hudutlardan yasa dışı yollarla ülkemize gelmiş zanneden veya kasıtlı olarak bu algıyı oluşturmaya çalışanlar, en büyük saygısızlığı büyük bir kahramanlık ve fedakarlıkla 7 gün 24 saat esasına göre sınırlarımızı koruyan 60 bin Mehmetçiğimize yapmakta ve Türk Silahlı Kuvvetlerine iftira atmaktadır" dedi.

Tuğamiral Aktürk, "Sınırlarımızın güvenliğinden emin olmak isteyen herkesi hudutlarımızda misafir etmekten büyük memnuniyet duyacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz" çağrısı yaparak şu verileri açıkladı:

"Çok yönlü güvenlik sistemleriyle kesintisiz bir şekilde korunan hudutlarımızda 210’u son bir haftada olmak üzere, 01 Ocak’tan bugüne kadar yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 5 bin 215 şahıs yakalanmıştır. Son bir haftada engellenen bin 344 şahıs ile birlikte bu yıl içerisinde engellenen kişi sayısı 59 bin 636 olmuştur. Ayrıca, icra edilen operasyonlarda bu hafta içerisinde yaklaşık 39 kilogram uyuşturucu madde (Metamfetamin) ele geçirilmiştir."

Milli Savunma Bakanı (MSB) Yaşar Güler'in bugün ve yarın Brüksel’de bulunan NATO Karargahındaki Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısı ile NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na katılacağını ve söz konusu toplantılar çerçevesinde Güler'in mevkidaşları ile ikili görüşmeler yapacağını da bildiren Aktürk, İsrail - Filistin çatışması hakkında "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde kabul edilen, Gazze’de ateşkes sağlanmasına yönelik 2735 sayılı kararı, önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz. Gazze’de katliamın sona ermesi bakımından tarafları bu karara uymaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Tuğamiral Zeki Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan tatbikat ve eğitimler hakkında şunları söyledi:

"Doğu Akdeniz’de, Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2024 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı, Tekirdağ’da Anatolian Caracal, Polonya’da Koalisyon Kuvvetleri Birlikte Çalışabilirlik, Romanya ve Bulgaristan’da Ramstein Legacy, Romanya’da Steadfast Interest, Almanya’da NATO Tiger Meet, Baltık Denizi’nde Baltops, Ankara’da İnsani Yardım, Batı Karadeniz’de Eurasian Partnership MCM Dive tatbikatları devam etmektedir."

Mayın Karşı Tedbirleri Harekatı kapsamında, 17-21 Haziran tarihleri arasında Bulgaristan ev sahipliğinde Batı Karadeniz’de Triton-2024, 24 Haziran-05 Temmuz tarihleri arasında ise İskoçya’da Sea Breeze-2024/I tatbikatlarının yapılması planlandığını vurgulayan Aktürk, "TCG Kınalıada korvetimiz; 08-11 Haziran tarihlerinde Kushimoto’ya liman ziyaretinde bulunmuştur. Ziyaret kapsamında, “Ertuğrul Fırkateyni’ni Anma Törenleri” icra edilmiştir. Korvetimiz, 12-16 Haziran tarihleri arasında Tokyo’ya liman ziyareti gerçekleştirmektedir" dedi.

Tuğamiral Aktürk, TCG Nusret Müze Gemisinin 20 Nisan’da başladığı “Ege ve Akdeniz Liman Ziyaretleri” faaliyetini 08 Haziran’da Ayvalık liman ziyareti ile tamamladığını bildirerek bu kapsamda 16 liman ziyareti gerçekleştiren gemiye yaklaşık 34 bin vatandaşın ziyaret ettiğini duyurdu.

SOLOTÜRK tarafından 15-16 Haziran tarihlerinde Finlandiya’da “Uluslararası Hava Gösterisi” kapsamında uçuş yapılacağını belirten Tuğamiral Zeki Aktürk, milli savunma sanayii ürünleriyle ilgili şu gelişmeleri aktardı:

"Bakanlığımıza bağlı Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi (MKE A.Ş.) tarafından Cumhuriyet tarihimizin ilk obüs ihracatı olacak BORAN’ın, Karapınar Atış Alanında yapılan “Sevkiyat Öncesi Test ve Muayene İşlemleri” başarıyla tamamlanmıştır. Bakanlığımıza bağlı ASFAT ana yükleniciliğinde üretilen 46 adet Vuran aracı Gürcistan’a ihraç edilmiştir. Yine, AIROD/Malezya ile ASFAT arasında A400M, S-70A, CN-235 ve C-130 uçaklarının teknik ve lojistik hizmetlerine ilişkin "İş Birliği Çerçeve Anlaşması" imzalanmıştır."

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD’den F-16 tedariki ile ilgili son duruma ilişkin "Sözleşmeler imzalanmıştır, detayları üzerindeki çalışmalar karışlıklı heyetler arasında görüşmeler vasıtasıyla sürdürülmektedir. Detaylar üzerinde verilecek kararlar sonrasında ortaya çıkacak ayrıntılar bilahare kamuoyu ile paylaşılacaktır" yanıtı verildi.

Bakanlık kaynakları, terör örgütü PKK/PYD/YPG/SDG’nin Suriye’nin kuzeyinde yapmayı planladığı ve ertelediği duyurduğu sözde yerel seçimlerle ilgili olarak şunları söyledi:

"Daha önce Cumhurbaşkanımız ve Bakanımız bu seçimlerin yapılmaması noktasında gerekli uyarıları yapmıştı. Bu sözde seçimlerin ertelemeden ziyade tamamen iptal edilmesi gerektiği konusunda uyarmıştık. Terör örgütü tarafından yapılmak istenen bu sözde seçimler BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararına, Suriye’nin toprak bütünlüğüne aykırıdır. Ertelenmesi değil tamamen iptal edilmesi uyarımızı yineliyoruz."