Savunma Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.04.2024 13:00 Güncelleme: 13.04.2024 00:34

MSB: 3 ayda 673 terörist etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, 1 Ocak 2024'ten bugüne kadar 280'i Irak'ın, 393'ü Suriye'nin kuzeyinde olmak üzere 673 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.
MSB: 3 ayda 673 terörist etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, bakanlıkta düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) terörle mücadelesinin kararlılıkla devam ettiğini belirtti.

Aktürk, başta PKK/KCK/PYD-YPG, DEAŞ ve FETÖ olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı gerçekleştirilen operasyonlarla Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyi dahil son bir haftada 27 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Zeki Aktürk, 1 Ocak 2024'ten bugüne kadar 280'i Irak'ın kuzeyinde, 393'ü ise Suriye'nin kuzeyinde olmak üzere 673 teröristin etkisiz hale getirildiği ifade etti.

Tuğamiral Aktürk, son bir haftada hudutlardan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 109 şahsin yakalandığını belirterek, "Yakalanan şahıslardan 2’si terör örgütü mensubudur. 2 bin 109 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir. Böylelikle 1 Ocak’tan bugüne kadar hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 2 bin 112’ye yükselmiştir. Hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 41 bin 521 olmuştur." dedi.

Aktürk, son bir hafta içerisinde yapılan operasyonlarda 114 kilogram uyuşturucunun da ele geçirildiğini açıkladı.

Kış 2024 Tatbikatı’nın Ağrı, Kars, Iğdır ve Tatvan başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde gerçekleştirildiğini belirten Tuğamiral Aktürk, tatbikata 3’üncü Ordu Komutanlığı Ana Ast ve Bağlı Birlik Komutanlıkları; Kara Kuvvetleri Komutanlığınca görevlendirilen Komando Birlikleri, Kara Havacılık Unsurları, Sınıf Okulları ile kamu kurum ve kuruluşlarının katıldığını bildirdi. Aktürk, Kış-2024 Tatbikatı’nın Seçkin Gözlemci Günü’nün 3 Nisan’da gerçekleştirildiğini ifade etti.

Tuğamiral Aktürk, MSB olarak 8 – 19 Nisan tarihleri arasında Fransa’da, Mayın Harekatına yönelik eğitimlerin yapılacağı OLIVES NOIRES-2024 ve 8 – 21 Nisan tarihleri arasında Romanya ev sahipliğinde Batı Karadeniz’de Temel Deniz Harekâtına yönelik eğitimlerin yapılacağı SEA SHEILD-2024 tatbikatlarına katılımın sağlanacağını duyurdu.

NATO Geliştirilmiş Hava Polisliği kapsamında Romanya’daki görevini 31 Mart’ta tamamlayan 4 adet F-16 uçağı ve personelinin 2 Nisan’da Türkiye’ye döndüğünü açıklayan Aktürk, NATO’nun 75’inci kuruluş yıl dönümünü kutladı. Tuğamiral Aktürk, “Türkiye; Avrupa-Atlantik coğrafyasında güvenlikle ilgili tüm meselelerde en önemli platform olmayı sürdüren NATO’ya, geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de önemli ve belirleyici katkılarda bulunmaya devam edecektir.” ifadesini kullandı.

Tuğamiral Aktürk, TCG KINALIADA korvetinin Türkiye-Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100’üncü, ERTUĞRUL fırkateyninin Japonya seyrinin 134’üncü yıl dönümü kapsamında, 8 Nisan-19 Ağustos tarihleri arasında Japonya seyri yapılacağını ve bu kapsamda 20 ülkeye 24 liman ziyareti gerçekleştirilmesi planlandığını aktardı.

Personel ve askerî öğrenci alım faaliyetlerinin devam ettiğini belirten Aktürk, “2024 Yılı Millî Savunma Üniversitesi Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları Askerî Öğrenci Aday Tercih İşlemleri 3 Nisan’da başlamış olup 10 Mayıs’a kadar devam edecektir” ifadesini kullandı.

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakanlık kaynakları, seçimlerde bazı askerlerin toplu olarak oy kullandığı görüntülere ilişkin olarak sorulan soruyu şu şekilde yanıtladı:

“18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir. Anayasamız ve ilgili mevzuat kapsamında silahaltında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler oy kullanamazlar. Belirtilen statülerdeki personel dışında kalan profesyonel olarak askerlik mesleğini icra eden diğer personel ise vatandaşlık görevini yerine getirmek için oy kullanma hakkını yürürlükteki mevzuat esasları kapsamında yerine getirmektedir.”

MSB kaynakları, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in kabul ettiği ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi’ni kabulünde neler görüşüldüğüne dair soruya ilişkin, “Görüşmede, ABD ile aramızdaki askeri ilişkiler ve savunma sanayii alanında ki iş birliğimiz ele alınmış, Suriye ve Irak’ın kuzeyinde devam eden terörle mücadele faaliyetlerimiz ile Gazze ve Ukrayna’daki durum başta olmak üzere bölgesel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulmuştur” açıklamasını yaptı.