Türkiye - Gündem 19.09.2017 20:00 Güncelleme: 19.09.2017 22:38

Milyonlarca TL'lik kaçakçılık rotası ÜNLÜ İŞADAMI BAŞROLDE

İşadamı Mahmut Arslan'ın da sanıkları arasında bulunduğu kaçak sigara iddianamesinde şok detaylar ortaya çıktı! İhraç şartıyla üretilen sigaralar, iç piyasaya sürülerek devlet milyonlarca lira zarara uğratılmış.
Milyonlarca TL'lik kaçakçılık rotası ÜNLÜ İŞADAMI BAŞROLDE

Akşam Gazetesinin haberine göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 2011 yılında düzenlenen kaçak sigara operasyonunda European Tobacco firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan, kardeşi Hüseyin Arslan, genel müdürü Hulusi Kaymaz çok sayıda isim tutuklanmıştı. Savcılığın geçtiğimiz yıl hazırladığı ve daha sonra İstanbul’a gönderilen 54 sanıklı iddianamedeki MASAK raporları kaçakçılığın boyutlarını gözler önüne serdi.

Sahte ihraç beyannameleri

İddianamedeki detaylara göre; Mahmut Arslan tarafından yönetim kurulu başkanlığını yaptığı European Tobacco isimli firmasıyla yurtdışına ihraç etme kaydıyla üretilen sigaralar sahte beyanname ve belgelerle tekrar yurtiçine sokularak iç piyasada satılıp haksız kazanç elde edildi. Suç gelirleri ise döviz bürolarında aklandı. Örneğin 2009-2011 tarihlerinde çıkan 97 sigara yüklü geminin ihraç edildiği Arnavutluk ve Karadağ’a aslında hiç varmadığı, sigaraları alıcısı olarak görülen firmaların gerçekte ya  yok ya da sigaraların teslim alınmadığı tespit edildi. 

Paralar iki kentte döviz bürolarına gönderildi

İddianameye göre; sigara kaçakçılığının bir kolu sanıklardan Yakup Işık başkanlığındaki suç örgütünce İstanbul’da kurulu Maltar Denizcilik Şirketi üzerinden, diğeri ise Mehmet Teyfur başkanlığındaki örgüt ise European Tobacco üzerinden yapıldı. Elde edilen paralar ise Ağrı ve İstanbul’daki döviz bürolarında aklandı. 

Boğaz'dan geçmeyen gemiler gösterildi

Kar Dış Ticaret’in KKTC’nin Gazimagosa Serbest Limanı ve Bölgesi’nde bulunan firmalara ihraç ettiği sigaraların işlemleri de incelendi. 2011 yılında Ukrayna’ya Victıry ve Eva sigarası görünen Morelia gemisinin ilgili tarihlerde boğazlardan geçiş yapmadığı ve sigaraların Ukrayna’ya ulaşmadığı tespit edildi. 

410 MİLYON TL AKLANDI  

Arslan’ın kaçakçılık rotası ise Irak ve İran, Balkanlar ve Akdeniz olmak üzere 3 kola ayrılıyor. 2009, 2010, 2011 yıllarında sanıklar Mahmut Arslan, Hüseyin Arslan, Mehmet Hulusi Kaymaz, Aydın Satıcı, Mehmet Teyfur’un 328 milyon ila 410 milyon TL arasında suç geliri akladıkları belirlendi.