Röportaj 15.04.2017 03:00

MEDENİYETLERİN UZLAŞTIĞI ŞEHİR

​'Ben halkın içinde olan biriyim. Babam burada kanaat önderi idi. Halkla hep içiçe oldu. Ben de çocukluğumdan bu yana hep onların yanında olduğum için, halktan ayrı bir yaşam düşünemiyorum.' diyen Muş Belediye Başkanı Feyat Asya 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle beraber Güçlü Türkiye'nin adımını atacağız. Allah'ın izniyle Muş'tan rekor bir 'Evet' çıkacak' dedi.
MEDENİYETLERİN UZLAŞTIĞI ŞEHİR

Neşe BERBER

Hepimizin tarih bilgilerinde okuduğu ve bildiği destansı savaş Malazgirt Savaşı, 26 Ağustos 1071’de Muş’ta bulunan Malazgirt ovasında meydana gelmiş. Selçuklu Sultanı Alparslan ve Doğu Roma İmparatoru Romen Diyojen arasında gerçekleşmiş, Anadolu'nun Türklere yeni yurt olmasını sağlamış olan meydan savaşıdır. Bu savaşın geçtiği Malazgirt, Muş’un bir ilçesidir. Muş Belediye Başkanı Feyat Asya ile röportajımı yaparken Malazgirt’in Türkiye tarihindeki önemine değiniyor. Diyor ki ‘1071 yılından itibaren Malazgirt Savaşı ile, Anadolu'nun Türklere yeni yurt olmasını sağlamış olan yerdir Muş. Böyle kadim bir şehir ve aynı zamanda tarihi bir şehir. Muş Belediye Başkanı Feyat Asya  bilinmeyenleri, projelerini ve merak edilenleri YeniBirlik’e anlattı.

Muş Belediye Başkanı olarak halkla ilişkileriniz nasıl?

Hizmete şeffaflığı ve hesap verilebilirliği, paylaşımcılığı ve hoşgörüyü yönetimin esas bir ilkesi olarak kabul ederek yola çıktık. Hizmet etmek temel gayemizdir. Birlikte yaşadığımız bu kenti birlikte layık olduğu şekilde yönetebilmek için şehrin kalkınması ve vizyonuna uygun gelişimine katkıda bulunmak amacıyla halktan gelecek istek ve önerileri yerine getiriyoruz. Altyapı, üstyapı, sosyal hizmet, kültür ve sanat, yeşillendirme, ıslah, ulaşım, kentsel dönüşüm ve modern imar uygulamalarındaki değişim ve dönüşüm yatırımlarıyla marka şehir olma yolunda yapılacak hizmetlerle şehrimize büyük bir ivme kazandırmaya devam ediyoruz. 

muş4

Şeffaf yönetim ve halka hesap verebilirliği ilke edinerek, belediyecilik anlayışımız ve uygulamalarımız, halkın destek ve teveccühünü kazandı. Ben halkın içinde olan biriyim.

Babam burada kanaat önderi idi. Halkla hep içiçe oldu. Bende çocukluğumdan bu yana hep onların yanında olduğum için, halkla ayrı bir yaşam düşünemiyorum. Ben bazen soruyorum ‘bıkmadınızmı benden’ hayır diyorlar. Halka dokunmak benim için çok önemli. Her zaman da bu şekilde çalışmaya devam edeceğim.

Muş tarihi zengin bir şehir...Neler söylemek istersiniz?

1070 öncesinde Muş şehri var. 1071 yılından itibaren Malazgirt Savaşı, Anadolu'nun Türklere yeni yurt olmasını sağlamış olan meydan savaşıdır. Şehrimizi tanıtırken medeniyetlerin uzlaştığı şehir diye sloganlaştırdık. Muş şehri kadim bir şehirdir. Muş'u gelip görsünler.

Cazibe Merkezleri Programıí ile ilgili neler sˆyleyebilirsiniz?

Hükümetimiz tarafından uygulamaya alınan program sonrası bizler de yatırımcıları teşvik amaçlı çalışmalar yaptık. Halen bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şimdiye kadar 45 proje kabul edildi. Bu projeler, 450 milyonu aşkın bir yatırıma tekabül ediyor. Daha fazla müracaat yapılacağını umuyorum. Muş, yatırımcıların tüm ihtiyaçlarına cevap verecek kapasitedir. Bizler de sorunsuz yatırım için gerekli altyapı hazırlıklarını yapmaya devam edeceğiz. İnşallah bu tür yatırımlarla ilimizdeki istihdam sorununu da ortadan kaldırmış olacağız.

MUŞ3

Başbakan'ın Muş ziyareti

Başbakan Yıldırım Muş ziyaretinde sis yüzünden iniş yapamadı... Neler yaşandı?

Başbakanımızın 5 Mart’ta ilçemize geleceği bilgisi bize gelince ben önce karşı çıktım. Olmaz diyerek olumsuz bir tepki verdik. Çünkü, 5 Mart’ta her an kar yağar, çok şiddetli soğuk olur. Pazar günü, köylüler pek şehre gelmez ve saat akşamüstü 4 düşünülüyor dedim. Dediler başbakanımıza bildirelim. Başbakanımız demişki onlar merak etmesinler o gün Muş’a taş yağsa yine de geleceğim. Bizde başımız gözümüz üstüne o zaman dedik. Çalışmalarımıza başladık. Herkes seferber oldu. 

Göreve geldiğimiz ilk andan itibaren şehrin altyapısını bir bütün olarak çalışmalarına başladık. Bu belki görünmeyen ama çok önemli bir proje. Bugüne kadar ihmal edilmiş, bu bizim vizyoner projemiz çok önemsiyorum.  Başbakanımız geldiğinde de sis yüzünden inemeyince, karın çok olduğu bir yere inmek zorunda kaldı helikopteri. Hemen bunu fırsat bilen insanlar konuşmaya başladı. Başbakanımız ama sağolsun bana ‘Altyapıyı bitirmişsiniz, üst yapıyı da hızlandır’ diyerek yaptığımız çalışmaları görmüş oldu.  İçme suyumuzu, Alparslan 2 barajından temin etmek üzere imzaları attık. İnşallah içme suyu teminini yapacağız. Buda gecikmiş bir projedir.

'Güçlü bir ‘Evet’ çıkacağını umuyorum'

15 Temmuz darbe girişiminde Muş halkı çok büyük bir direniş gösterdi. Cumhurbaşkanımız daha sokağa çıkma çağrısı yapmadan, bütün Muş halkı elinde bayraklar ile sokağa çıktı. Hatta meydana insanlar sığmadı. Dolayısıyla Muş'ta herkes bayrağını alarak hangi görüşten olursa olsun ayırmaksızın yirmiyedi gün insanlar birlik beraberlik sergilediler. Dışarı çıkmayan kadınlar bile meydanlara çıktı. 

Referandum ile ilgili çalışmalarınıza nasıl yön verdiniz?

 Anayasa değişiklik paketinin halk oylamasına sunulacağının açıklanması ile kendi yerel çalışmalarımıza başladık. Milletvekilimiz, il başkanımız, belediye başkanlarımız, meclis üyelerimiz ve teşkilattaki arkadaşlarımızla birlikte vatandaşlarımızla bir araya gelmeye başladık. Kendilerine Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin gerekliliğini açıklıyoruz. Mevcut sistemin ülkenin daha iyi yerlere gelmesine engel olduğunu söylüyoruz. 1982 Anayasasının bir darbe anayasası olduğunu ve bu anayasanın yapım sürecinde sivil insifiyatifin ve siyasi partilerin dahil edilmediğini, bunun şimdiki işleyişi ne kadar zorladığını anlatıyoruz. Yeni sistemin ise vatandaşların hakkını hukukunu en iyi şekilde korunabilmesine olanak sağladığını, ülke işleyişini bir düzeye getireceğini aktarıyoruz. 16 Nisan’a kadar toplumun her kesimine ulaşmaya çalışıyoruz. Biz onları bilgilendirerek sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. İnşallah onlarda doğru kararı verirler. Bu referandumda güçlü bir ‘Evet’ çıkacağını umuyorum. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile halkımızın önüne getirilen tüm maddeler açıktır. Ülkenin yönetimi millete endeksli olacak. Millet tercihini kimden yana kullanırsa o bu ülkenin yönetiminde söz sahibi olacak. Buna bağlı olarak yapılanların hesabını yine millete verecek. Dolayısıyla, çocuklarımıza ve gençlerimize daha iyi bir gelecek bırakabilmek için, hızlı ve etkili bir yönetim için kararımız  ‘Evet’ olsun.

'Halk sosyal alan istiyor'

Halk en çok ne bekliyor sizden?

En çok sosyal tesis alanları istiyor. Kafeler, spor alanları, parklar, yeşil alanlar yapıyoruz. İnsanların buna ihtiyacı var.  Bu sene doksanbin metrekare alan üzerine sosyal alanlar yapmaya başlıyoruz. Bilgi evleri, şehirlerarası otobüs terminalini bu sene yapıyoruz. Eski hükümet binası çürümeye bırakılmıştı, onu da yaptık. 150 yıllık taş bina, oraya gidince içim açılıyor. Yıldızlı Hanımız çok önemli bir yerimiz.