Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 26.05.2024 04:00 Güncelleme: 25.05.2024 21:10

Kuşak ve Yol'un güçlü destekçisi: Çin-Avrupa yük trenleri

X8157 sefer sayılı trenin 25 Mayıs günü saat 08.40'ta Çin'in Xi'an kentinden yola çıkmasıyla şu ana kadar yapılan Çin-Avrupa kargo treni seferlerinin sayısı 90 bini geride bıraktı.
Kuşak ve Yol'un güçlü destekçisi: Çin-Avrupa yük trenleri

X8157 sefer sayılı trenin 25 Mayıs günü saat 08.40'ta Çin'in Xi'an kentinden yola çıkmasıyla şu ana kadar yapılan Çin-Avrupa kargo treni seferlerinin sayısı 90 bini geride bıraktı.

Çin-Avrupa yük treni seferleri kapsamında toplam 8,7 milyon TEU'nun üzerinde mal taşındığı, söz konusu malların değerinin 380 milyar doları aştığı bildirildi.

Seferlerin hizmet ağı Avrupa ve Asya'nın tamamını kapsarken, 25 Avrupa ülkesindeki 223 şehre ulaşan seferler, 11 Asya ülkesinde yer alan 100'den fazla şehri de birbirine bağladı.

2016 ila 2023 arasında Çin ile Avrupa ülkeleri arasında gerçekleşen yük treni seferlerinin sayısı yıllık bin 702’den 17 binin üzerine çıktı. Taşınan malların değeri de 8 milyar dolardan 56,7 milyar dolara yükseldi.

Seferlerde daha önce ağırlıklı olarak ayakkabı, şapka, otomobil ve otomobil aksesuarları nakledilirken, 2023 yılından bu yana elektrikli araçlar, lityum piller ve fotovoltaik ürünler olmak üzere "üç yeni kalem", Çin ile Avrupa arasındaki demir yoluyla yük taşımacılığının yeni büyüme noktaları hâline geldi.

Yiwu ve Urumçi dâhil birçok kentten İstanbul ve İtalya'nın Salerno kenti gibi farklı noktalara Trans-Hazar ve Karadeniz Çin-Avrupa yük trenleriyle "sorunsuz, verimli ve çoklu" deniz aşırı kanal ağı modeli başlatıldı. "Çok yönlü genişleme, deniz ve kara ara bağlantısı" modelinin de giderek olgunlaştığı belirtildi.

Operasyon kalitesi sürekli iyileştirildi. Saatte ortalama 120 kilometre hızla seyreden Çin-Avrupa trenlerinin taşıdığı konteyner sayısı 55'e, yük ağırlığı da 3.000 tona yükseldi. Tek bir tren tarafından taşınan ortalama yük hacminde yüzde 34'ten fazla artış görüldü.

Yolculuk süresi, seferlerin başladığı döneme kıyasla ortalama beş gün kısaldı. Çin'in Xi'an kentinden Almanya'nın Duisburg kentine, Chengdu'dan Polonya'nın Lodz kentine ulaşan Çin-Avrupa yük trenleri, ulaşım süresini diğer tren seferlerine kıyasla büyük ölçüde kısaltıyor.

Son yıllarda Çin Demiryolu Grubu, Çin-Avrupa trenlerinin işletme kalitesini ve verimliliğini artırmayı sürdürürken, dinamik ve etkiili bir uluslararası lojistik markası olarak faaliyet gösteriyor. Şirket, küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarını sağlamak, Kuşak ve Yol'un yüksek nitelikli inşasına hizmet etmek ve Çin ile AB arasındaki ekonomik ve ticari temasları güçlendirmek için çabalarını yoğunlaştırıyor.